600 kronor i böter – bilister drabbas av okänd regel

2025 05 26

En parkeringsregel som tycks okänd för de flesta kan stå bilister dyrt.

Det fick Malmöbon Katarina erfara tidigare i maj.

Och hon är inte ensam om att ha gått på niten, som nu får kraftig kritik på sociala medier.

– Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, skriver Katarina I Facebookgruppen "Vi i Slottsstaden”.

"Inte rimligt"

Förklaringen till boten är följande.

Katarina hade parkerat utanför Kockum Fritid, ett gym i Malmö, och packade ihop sin träningsutrustning och gick till p-automaten för att köpa biljett.

När hon kom tillbaka till bilen någon minut senare satt en gul kontrollavgift på vindrutan. Summan var på 600 kronor.

Boten var registrerad under den tid som Malmöbon satt i bilen och “rasslande runt", säger kvinnan till Sydsvenskan.

Aimo Park, bolaget som utfärdat avgiften, hänvisade till Hojab parkeringsservice när hon ville få en förklaring. Svaret blev att hon hade tagit för lång tid på sig att köpa biljett.

Det känns ju inte rimligt. Jag kan ju parkera längre bort, det kanske inte finns parkeringsplatser precis vid automaten eller så kan det vara kö som det ofta är, säger Katarina till lokaltidningen.

En minut på sig

Katarina delade med sig av sin erfarenhet på Facebook.

I en Malmögrupp utvecklar hon vad hon fick för förklaring till avgiften.

– När jag nu ringer bolaget och menar att parkeringsvakten måste ju ha sett att jag var i bilen och på väg mot automaten, då får jag till svar ”du har en minut på dig från att bilen är parkerad till dess att du betalar, du får plocka ihop dina saker efter att du betalat”. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, det är ofta tekniskt omöjligt att uppfylla det kravet. 

Hon får medhåll av flera andra användare som varit med om samma sak.

LÄS MER: Easypark varnar användare – håll koll

Okänd rutin

Malmöbon är inte den första att drabbas. Frågan dyker ibland upp på flera platser i Sverige, men att det skulle vara “en minut” som gäller tycks vara en okänd rutin för de flesta.

Det finns ingen lagstiftning om hur länge en parkeringsvakt måste innan en parkeringsanmärkning eller en kontrollavgift utfärdas, så kallade p-böter. Normalt sett behöver inte parkeringsvakten vänta med att skriva en p-bot då det inte finns någon speciell tid som ett fordon får vara uppställt i strid med skyltade villkor, framhåller den juridiska rådgivaren Johan Håkansson på Lawline.

Svaret: ska köpas skyndsamt

Hojab stödjer Aimo Parks när det gäller juridiken kring kontrollavgifter. Enligt Hojab har varje parkeringsbolag egna rutiner, men biljett ska köpas "skyndsamt".

Så fort en vakt kan fastställa att ett fordon är olovligt parkerat så går det att utfärda en kontrollavgift. Oftast väntar de ett tag för att folk ska få möjlighet att hinna betala, menar Emma Haversten, jurist på Hojab, till Sydsvenskan.

Hon säger att praxis brukar vara “ungefär sex minuter”.

Foto: M. Fousert

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige kan förlora 13 miljarder kronor

2025 05 29

Nya uppgifter indikerar att Sverige riskerar en samhällsekonomisk förlust på närmare 13 miljarder kronor.

Svenska Hamnarbetarförbundet, HF, har meddelat varsel om strejk. Blockadåtgärder har riktats mot Sveriges Hamnars medlemsföretag.

Beskedet ligger kvar trots att ett avtal med Transportarbetareförbundet står klart. Enligt Transportföretagen omfattas alla Sveriges hamnarbetare, även medlemmarna i HF, av det nya avtalet.

Nu presenterar branschorganisationen en ny rapport som pekar på att Sverige riskerar att gå med miljardförluster om strejken håller i sig.

291 miljoner per dag

Rapporten är framtagen av Handelns utredningsinstitut, HUI, på uppdrag av Transportföretagen.

Uträkningen är baserad på ett scenario “med total strejk från alla hamnarbetare”, framhåller organisationen.

Det argumenteras för att HF har en vana av att förlänga strejker. Blir det som 2017, då total strejk varade i 44 dagar, skulle det enligt analysen innebära 291 miljoner kronor per dag i förlust för förseningar och alternativa transportlösningar.

Det motsvarar 12,8 miljarder kronor för hela räkneexemplet.

– Hamnarna är livsviktiga för ett litet exportberoende land som Sverige. När hamnarna stannar får inte industrin sina råvaror, handeln får inte ut sina produkter och sjukvården riskerar att stå utan viktiga leveranser, säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar, i en kommentar.

Kan bli ännu mer

Egentligen kan dock den verkliga kostnaden vara ännu större. Den exakta följden av produktionsstopp, förlorade kontrakt och förseningsböter är svåra att uppskatta.

– Det är lätt att underskatta hur beroende vi är av fungerande godsflöden, men ett stopp slår direkt mot människors vardag – från jobben i fabriken till varorna på butikshyllan. Dessutom är hamnarna sårbara i det oroliga omvärldsläge som råder. Hamnarna är avgörande utifrån ett säkerhets- och beredskapsperspektiv, säger Johan Grauers.

Nya överläggningar på gång

Det var tidigare i maj som Hamnarbetarförbundet varslade om strejk i alla svenska hamnar med start 21 maj. Bakgrunden är att facket vill få till förändringar i det nya kollektivavtalet.

– Det är ett inledande varsel för att få fart på förhandlingarna. Det är högst troligt att vi lägger fler om vi inte kommer någonstans, sade Erik Helgeson, vice ordförande i förbundet, till Arbetet vid beskedet.

Parterna har kallats till nya överläggningar på måndag den 2 juni.

– Vi försökte gå in i dagens förhandlingar utan prestigelåsningar eller ultimatum för att försöka hitta lösningar som kan förbättra situationen utan att någon tappar ansiktet. Men det var tydligt att arbetsgivarsidan än så länge inte anser att det finns något kompromissutrymme, säger Erik Helgeson i ett uttalande.

Foto:

Text: Redaktionen


Direkt uppmaning till pensionärer: “Ring polisen omedelbart”

2025 05 29

Över stora delar av Sverige kommer larm om hur fräcka brott mot pensionärer breder ut sig.

Fenomenet har blivit ett nationellt problem och bedragarna utvecklar ständigt nya metoder för att utnyttja den äldre befolkningen.

Under gårdagen kulminerade en bedrägerivåg i södra Sverige.

Rapporterna rasslade in till polisen som sysselsattes hela dagen med larm om att främmande personer antingen ringt upp eller till och med knackat på och varit påträngande hemma hos äldre pensionärer.

En kvinna i 90-årsåldern öppnar dörren och möts av en man som påstår att han jobbar för ett taxibolag och ska lämna en nyckel. Kvinnan släpper in mannen i sin bostad och samtidigt tränger sig ännu en man in. Smycken till ett okänt värde tillgrips.

Så lyder en av tre polisrapporter bara i Helsingborg under onsdagen.

"Ring polisen så fort som möjligt"

Just taximetoden och att bedragaren påstår att man ska lämna en nyckel till grannen tycks vara en ny metod, enligt polisen.

Nu går myndigheten ut med en formell varning. Drabbade uppmanas att omedelbart höra av sig.

– Ring oss så fort som möjligt, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen, till Sydsvenskan.

Sökte hjälp hos granne

I Malmö och Lund kom under onsdagen rapporter om att personer som utgett sig för att vara poliser ringt upp kvinnor i 90-årsåldern.

– Hon blir utfrågad om kort och smycken. Kort därpå kommer någon hem till kvinnan och får med sig gods till ett ännu okänt värde, berättar Evelina Olsson gällande en av kvinnorna.

Även den skånska orten Åhus är drabbat. Där rör det sig också om en kvinna i 90-åringen som kontaktats av flera personer.

– Som påstår att de ringer från vattenverket och att de ska komma hem till henne för en kontroll. Kvinnan söker hjälp hos en granne och larmar polis,

LÄS MER: Samma sms väller ut till svenska folket – “har inte hänt tidigare”

Varningar över hela landet

Polisen har på flera platser i Sverige gått ut med liknande varningar den senaste tiden. I dagarna larmades det om dörrknackare på Gotland och även Västsverige har varit särskilt drabbat.

I det senare fallet slås det larm om falska hantverkare som lurar till sig bankkort.

– Bedragarna är uppfinningsrika och kan uppträda i olika roller, till exempel hantverkare, poliser eller företrädare för kommunen. Om det inte är vattnet så är det ventilationen som ska kontrolleras. Det viktiga är att inte öppna dörren eller släppa in någon i hemmet om det handlar om ett spontant besök som du själv inte bokat i förväg, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggande samordnare vid bedrägerisektionen i polisregion Väst.

Foto: Format arw

Text: Redaktionen