GÖTEBORG: Polisens huvudspår inte kopplat till gängkriminalitet

2021 09 30

Polisens huvudspår i jakten på vem som ligger bakom sprängdådet i Göteborg är inte kopplat till gängkriminalitet. I stället jagas en 55-årig man som beskrivs som en rättshaverist.

Det erfar GT som uppger att mannen enligt vittnesuppgifter skall ha lämnat byggnaden strax innan larmet om explosionen kom.  Aftonbladet har samtidigt fått uppgifter om att den stora polisutredningen nu är inriktad på ett helt annat spår än gängkriminalitet.

Oklart om någon gripits

Vare sig polisen eller åklagare vill berätta om några gärningsmän har gripits men allmänheten kommer att få närmare besked om senaste nytt senare idag.

– Nej, jag kan inte gå in på det i nuläget. Ni får avvakta tills det kommer ut ett pressmeddelande och jag är övertygad om att det kommer ut information under dagen, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson vid Göteborgs Åklagarkammare till Aftonbladet.

Många dörrknackningar

En mycket stor insats för att ta reda på vad som ligger bakom dådet har inletts av polismyndigheten och bland annat ingår följande två delar i utredningen.

▪Teknisk undersökning av platsen

▪Ett mycket stort antal dörrknackningar

Polisen är mycket förtegen om läget just nu och chefen för Polisområde Storgöteborg, Erik Nord, avböjer att kommentera polisens bild av eventuella misstankar i nuläget.

Inga naturliga orsaker

16 personer fick föras till sjukhus varav tre fick vårdas på intensiven efter explosionen vid ett bostadshus i centrala Göteborg som ledde till att hundratals personer fick evakueras.

Enligt polisen och räddningstjänsten pekar inget på att det finns naturliga orsaker. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse och polisen har inlett en så kallad särskild händelse.

Arkivfoto: Polisen, FB


UPPGIFTER: Megaprojekt för 2 miljarder dollar – ”Trump tycker det är tufft”

2025 07 18

Trump vill förverkliga ett megaprojekt som uppges kosta 2 miljarder dollar.

President Donald Trump satsar gärna på projekt med stort symbolvärde.

Nu har Trump planer på att genomföra ett megaprojekt som har hånats av demokrater.

Projektet kan kosta hela 2 miljarder dollar, enligt källor.

”Gillar det för att det är tufft”

Donald Trumps planer på att återöppna det ökända fängelset Alcatraz, som stängdes 1963, har av kritiker beskrivits som orealistisk – och ren symbolpolitik.

Men Trump menar allvar med sina planer på att återigen göra Alcatraz till ett högsäkerhetsfängelse, rapporterar Axios.

Källor inom administrationen säger dock att kostnaden beräknas till hela 2 miljarder dollar.

Representanter för administrationen har gjort flera besök på den ökända fängelseön i San Francisco.

Justitieminister Pam Bondi och inrikesminister Doug Burgum deltog vid en guidad tur på ön i San Francisco Bay på torsdagen.

Trumps intresse för Alcatraz motiveras mer av symbolik än av nödvändighet, uppger tidningen. Alcatraz förekommer i många filmer och har förr haft farliga fängelseinterner som Al Capone.

– Han gillar det för att det är tufft, säger en av Trumps rådgivare, enligt tidningen.

Tre alternativ

Administrationen tycks ändå mena allvar med projektet, som man alltså uppskattar kommer att kosta 2 miljarder dollar.

Exakt vad som ska ske är dock inte bestämt. Det tycks finnas tre alternativ som övervägs, enligt tidningen.

Antingen skapar man ett högsäkerhetsfängelse som skulle kosta mer än 2 miljarder dollar. Det skulle kräva att alla nuvarande byggnader rivs och att man bygger nytt från grunden.

Andra alternativet är ett mindre fängelse för 1 miljard dollar som inte skulle uppta hela ön.

Ett tredje alternativ är att låta någon privat fängelseentreprenör bygga och driva fängelset.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede. Vi behöver mycket mer studier, mycket mer specificitet, innan presidenten bestämmer sig. Men 2 miljarder dollar kan helt enkelt vara för mycket pengar för honom, säger en tjänsteman inom administrationen.

Det återstår alltså att se om Trump väljer att ge nytt liv åt det ökända fängelset.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp Avinash Kumar

Text: Redaktionen


JUST NU: Kritiserad metod bakom Hemnets framgång – ”arbetar i gränslandet”

2025 07 18

Trots en svajig bostadsmarknad gör Hemnet ett starkt resultat.

Bakom den starka trenden ligger en kritiserad och ifrågasatt annonstyp som nyligen lanserats.

Det totala antalet annonser har minskat på bostadsplattformen, men tack vare en ny och dyrare annonstyp som går under namnet Hemnet Max redovisar ändå bolaget ett starkt resultat.

Under det andra kvartalet redovisades ett resultat som låg 24 procent högre än förra året under motsvarande period, rapporterar SvD.

Kritiserat paket

Över 40 miljoner besök görs på Hemnet.se varje vecka.

I början av maj skrev marcusoscarsson.se om kritiken mot det nya paketet som var plattformens första nya annonspaket sedan 2020.

– Varje nytt paket som är större och dyrare än tidigare devalverar värdet på de tidigare paketen. Vissa mäklare tycker att detta var droppen, sa Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, till Di då.

Ökad synlighet

Hemnet motiverade paketet med “hög efterfrågan på tilläggstjänster”.

Framför allt utlovades ökad synlighet för den som valde att nappa på erbjudandet.

– Vi har skapat Hemnet Max för de som verkligen vill maxa sin bostads­försäljning, sa Lisa Farrar, COO på Hemnet, i en kommentar till Di då.

”I gränslandet”

Kritiken mot bostadsplattformen har också handlat om att prissättningen ansetts monopolliknande.

Jonas Gustafsson är sedan i våras ny vd för Hemnet och har uttryckt att bolaget arbetar ”i gränslandet” när det gäller den nya annonstypen, uppger SvD.

– I Stockholm ser vi att Hemnet Max i genomsnitt ger 40 procent högre budpremier och 75 procent fler annonsvisningar, säger han till tidningen.

– Max är fortfarande nytt. Det är första gången Hemnet har fyra olika annonstyper. Men trenden med olika paket har pågått länge.

Efter rapporten lyfte bolagets aktie med 7 procent.

Efter en svagare vår med en nedgång på omkring 25 procent har nu aktien återhämtat sig och gått upp runt 15 procent sedan lägsta noteringen.

Foto: Hemnet

Text: Redaktionen