Jimmie Åkesson rasar

2024 05 14

TV4:s Kalla fakta har avslöjat att Sverigedemokraterna driver minst 23 anonyma konton på Tiktok, Youtube, Instagram och Facebook.

Kontona styrs av anställda på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning, men det framgår inte att SD ligger bakom materialet.

SD-medarbetarnas uppgift är att massproducera innehåll som anses gynna Sverigedemokraterna. En stor del av materialet utgörs av smutskastning av invandrare och politiker från andra partier.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar uppgifterna för ”mycket allvarliga”.

– SD måste fullt ut svara på alla frågor. De förefaller ha allvarliga problem på sin kommunikationsavdelning. De måste svara och reda ut detta. Jag är fullständigt mot smutskastning och trollkonton, säger han enligt Aftonbladet.

"Behöver städa"

En annan som reagerar är KD-ledaren Ebba Busch.

– SD behöver städa. Jimmie Åkesson behöver städa. Det är helt uppenbart, säger hon till Expressen.

Jimmie Åkesson svarar

Nu svarar Jimmie Åkesson på kritiken.

I ett uttalande på SD:s Youtubekanal går han till angrepp mot Kalla faktas granskning.

– Det pågår just nu, veckorna före EU-valet, en gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget. Syftet är att mobilisera vänsterliberala väljare och att demobilisera sverigedemokratiska väljare, hävdar Jimmie Åkesson.

SD-ledaren kopplar Kalla faktas avslöjande till att Socialdemokraterna utnämnt Sverigedemokraterna som huvudmotståndare i sin EU-valskampanj.

– De (Socialdemokraterna) får ordentligt med draghjälp av sina proxykrigare i sociala medier såväl som inom landets stora medier. Inte bara via tyckar-journalister på ledar- och kulturredaktioner, utan i sedvanlig ordning så ser vi hämningslös kampanjjournalistik på nyhetsplatser och i ett så kallat ”granskande tv-program”, säger Åkesson och riktar kraftig kritik mot Kalla faktas avslöjande.

– I stället för rent spel med politiska argument och debatt så hemfaller man åt hemmasnickrade svartmålningskampanjer, inte sällan helt utan saklig grund. Det mest flagranta exemplet är TV4:s Kalla fakta.

– Genom utstuderad manipulation, smygfilmande och extrem dramatisering så har man den senaste veckan försökt påvisa att sverigedemokrater sprider desinformation och en falsk bild av verkligheten. Det enda man har lyckats visa är hur man själva gör precis det man anklagar oss för. Det är ren desinformation som de ägnar sig åt.  

TV4-chefen svarar på angreppet 

Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för TV4 Nyheterna och Kalla fakta, svarar på Jimmie Åkessons utspel vid 14-tiden. 

– Jag häpnar över att en partiledare uttalar sig på det här sättet. Jimmie Åkesson väljer att gå till angrepp mot oberoende media, istället för att svara på relevanta frågor kring vår granskning, säger han enligt tv-kanalen. 

Malmberg fortsätter:

– Vi har avslöjat en trollfabrik som styrs från SD:s kommunikationsavdelning. Granskningen visar bland annat att hat och propaganda sprids från anonyma konton och riktas mot såväl oppositionen, som de egna samarbetspartierna. Det är rimligt att en folkvald politisk ledare i ett demokratiskt samhälle besvarar sakfrågorna.

Foto: Sverigedemokraterna 

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Yrkesförbud införs – tusentals kan bli av med jobbet

2025 05 16

I dag jobbar över 6 000 svenskar som telefonförsäljare, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Snart kan många bli av med jobbet.

Enligt uppgifter till SVT vill regeringen utreda ett förbud mot telefonförsäljning.

Detta eftersom en granskning av Konsumentverket visar på återkommande brister hos företag som bedriver telefonförsäljning.

Företagens samtal till kunder har ofta uppfattats som aggresiva och manipulativa.

Regeringen anser att det finns allvarliga problem med telefonförsäljning inom vissa branscher. Därför överväger de nu att införa ett förbud mot telefonförsäljning av lotterier, försäkringar, krediter, elavtal och spel, rapporterar tv-kanalen.

Vill se hårdare tag

Konsumentverket har krävt hårdare tag mot telefonförsäljning – bland annat ett förbud mot försäljning av lån.

– Det är försäljningsmetoden som sådan som är problematisk. Extra svårt är det för utsatta målgrupper som äldre, personer med kognitiva funktionsnedsättningar eller de med låga kunskaper i svenska, skrev myndighetens generaldirektör Cecilia Tisell på DN Debatt i oktober.

Det här gäller

I dag finns det flera regler som företag som säljer varor eller tjänster via telefon måste förhålla sig till.

De måste bland annat få ett skriftligt godkännande från kunden.

Ett skriftligt godkännande kan ske på olika sätt. Kunden kan till exempel:

  • skriva under ett papper
  • godkänna avtalet via e-post eller sms
  • godkänna via e-legitimation, som till exempel bank-ID.

Företagen måste också ge tydlig information om sitt erbjudande och vilka villkor som gäller. De måste även informera om att samtalet har ett försäljningssyfte, fastslår Konsumentverket.

Kunden ska informeras om:

  • vad det är för företag
  • vilka varor eller tjänster som säljs
  • telefonförsäljarens namn
  • om försäljaren är anställd av företaget eller arbetar på uppdrag av företaget

Rätt att ångra sig

Den som tackar ja till ett erbjudande via telefon har i regel 14 dagars ångerrätt.

Kunder har rätt att anmäla företag som inte följt reglerna. Anmälan kan bland annat göras om:

  • ett företag inte följt reglerna om skriftligt godkännande
  • företaget har varit otydliga med villkoren för varan eller tjänsten.

Dessutom kan anmälan göras mot företag som använder sig av olämpliga säljmetoder. Det kan handla om fall där företaget:

  • medvetet ger felaktig eller vilseledande information vid säljtillfället
  • har aggressiva eller påstridiga säljare
  • skickar en vara utan att du beställt
  • skickar en faktura utan att du beställt
  • medvetet lurar och riktar sig till utsatta grupper, till exempel äldre och sjuka.

Källa: Konsumentverket

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Mardrömsresa med Ving – många drabbade: “Vill att det kommer ut”

2025 05 16

Ving, Sveriges ledande researrangör, får skarp kritik.

Resebyrån grundades redan 1956 och idag har mängder med svenskar erfarenheter av företaget, som arrangerar charterresor till drygt 400 resmål i över 60 länder.

En av de mer populära destinationerna är Mauritius.

Här kan du tillbringa många lata dagar med salta havsbad, promenader längs med stranden, svalkande dopp i poolen, en god bok i skuggan av en palm och här kan du njuta av solnedgången med något svalkande i glaset, framhäver Ving.

"Vill att det här kommer ut"

Efter en mardrömsresa till paradisön riktas dock stor ilska mot resejätten.

En hel familj blev sjuka efter en hotellvistelse som bokats via Ving och resenärerna är övertygade om att maten på hotellet var orsaken, rapporterar Expressen.

Väl hemma i Sverige konstaterades att de drabbats av parasiten Cryptosporidium. Hela semestern präglades av feber, kramper och diarré.

Nu vädras stort missnöje över att hotellet överhuvudtaget går att boka via Ving, samt andra bolag i Sverige.

– Jag tycker att det är fel. Jag vill att det här kommer ut så att inte fler människor blir sjuka och råkar ut för det vi gjorde, säger resenären Victoria till tidningen.

Många drabbade

Den utpekade parasiten kan spridas via exempelvis mat eller förorenat vatten. Enligt Folkhälsomyndigheten rapporteras omkring 700 fall per år i Sverige.

Efter hemkomsten har Victoria sett på omdömessajten Tripadvisor att många andra gäster på samma hotell blivit sjuka och uppvisat samma symtom. En del recensioner gjordes innan familjen ens anlände till Mauritius.

Den drabbade resenären menar att “det måste få ett stopp” och har krävt pengarna tillbaka.

Ving har svarat på kritiken. Två reklamationsärenden om hotellet pågår, som ska ha vidtagit flera åtgärder. 

Resebyrån bekräftar problemen med magsjuka. Enligt Claes Pellvik, Vings kommunikationschef, drabbades 15 procent av gästerna under en period tidigare i våras.

– Just nu har vi inga gäster på hotellet och inte heller några som ska åka dit i närtid, utan det ligger längre bort i sommar. Och till dess räknar vi med att vi kommer ha både resultat från hotellets och våra egna kontroller, säger Pellviktill Expressen.

Har förekommit utbrott i Sverige

Det råder anmälningsplikt kring Cryptosporidiuminfektion. Bekräftade fall måste anmälas detta till regionens smittskyddsläkare samt till Folkhälsomyndigheten, enligt smittskyddslagen.

Utbrott har tidigare förekommit i Sverige.

– År 2002 inträffade ett utbrott kopplat till en utomhusbassäng då cirka 1 000 personer insjuknade efter att de badat i bassängen, förklarar Folkhälsomyndigheten.

Foto A. Marchuk resp E. Guart

Text: Redaktionen