Pubägare hyllas stort – Alla ovaccinerade får vända i dörren

2021 10 07

Krögaren Joachim Rundqvist i Karlshamn får nu mycket beröm och stöd efter att han vidtagit åtgärder för att skydda alla vaccinerade genom att hejda ovaccinerade gäster i dörren.

– Om man kan vaccinera sig tycker jag det är oansvarigt att inte göra det, säger han till Sydöstran som rapporterar att han nu får motta stort stöd i sociala medier.

Vill säkra upp för andra gäster

– Jag ställde en fråga till mina gäster och frågade dem om de var vaccinerade. Och om de inte var vaccinerade ville jag inte att de ska komma hit till min pub. För jag vill säkra upp för alla andra gäster, säger pubägaren till SVT.

Ovaccinerade har mycket större risk att sprida det fruktade coronaviruset än vaccinerade och Joachim vill skydda alla som har vaccinerat sig.

Självklart ska vi vaccinera oss

Han är noga med att genomföra allting på ett vänligt och lugnt sätt.

– Då sa jag vänligt att tyvärr kan ni inte komma in på puben för ni får vänta till den här pandemin är över. Cirka ett 20-tal avvisade vi. Jag tycker det är en självklarhet att vi har fått chansen att vaccinera oss. Klart att vi ska vaccinera oss. Det borde alla tycka, säger han till SVT.

Har fått mycket cred

– Jag har fått mycket cred för att jag gjorde såhär. Jag visar ställning och tycker det är en självklarhet att man ska vaccinera sig.

ANALYS

Enligt Folkhälsomyndigheten och forskarvärlden råder det inga tvivel om att det är stora risker med att strunta i att vaccinera sig. Ovaccinerade sprider den farliga smittan i mycket större utsträckning än vad vaccinerade gör och det är extra viktigt för alla äldre, pensionärer, riskgrupper att undvika smitta och även viktigt för alla andra.

Får stöd av Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten understryker att ovaccinerade även fortsättningsvis ska undvika folksamlingar och då skall man inte besöka till exempel pubar där trängsel kan uppstå.

Foto: F. Moon

[yop_poll id="724"]

UPPGIFTER: Flera av Putins lönnmördare har skjutits

2025 07 13

Lönnmördare utsända av Putinregimen uppges ha blivit skjutna.

Ukraina har skjutit ihjäl torpeder som jobbar för den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Det hävdar den ukrainska underrättelsetjänsten SBU på söndagen.

De skjutna ryska agenterna uppges ha legat bakom mordet på en ukrainsk underrättelseofficer i Kyiv i veckan.

Skottlossning bröt ut

Den ukrainske underrättelseofficeren Ivan Voronych blev ihjälskjuten på en parkeringsplats nära sin bostad i Kyiv den 10 juli.

Mordet skedde vid 9-tiden på morgonen, lokal tid. Ivan Voronych sköts med fem skott.

Nu har ukrainska SBU slagit till mot de ryska agenter som misstänks ligga bakom mordet, rapporterar Kyiv Independent.

Skottlossning ska ha utbrutit när SBU skulle gripa de ryska agenterna.

– I morse genomförde SBU-styrkor en gripandeoperation mot den ryska federala säkerhetstjänstens agent-och-stridsgrupp, som i förväg dirigerades till Ukraina och för tre dagar sedan mördade en SBU-officer, vår vapenbroder, överste Ivan Voronych, säger SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

”Fiendens enda utsikt är döden”

Den ryska agentgruppen hade alltså skickades alltså till Ukraina av rysk underrättelsetjänst för att utföra den operation där Voronych mördades.

Själva mordet ska ha utförts av två personer, en man och en kvinna. Dessa har följt efter Voronych och kartlagt hans schema och rutter, enligt SBU. Därefter har de fått koordinater till ett hemligt gömställe där det fanns vapen.

Efter mordet på Voronych har mördarna försökt gömma sig, men SBU och polisen lyckades fastställa att de fortfarande befann sig i Kyiv Oblast, uppger den ukrainska underrättelsetjänsten.

Och när de skulle gripas uppstod alltså skottlossning, där de misstänkta ryska agenterna sköts ihjäl.

– Jag vill påminna er om att fiendens enda utsikt på Ukrainas territorium är döden, understryker SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Prinsesstårta gör succé i oväntat land – ”Sexigt och svenskt”

2025 07 13

Svensk prinsesstårta gör succé i ett oväntat land.

Prinsesstårta är Sveriges kanske mest omtyckta tårta, som ofta äts i samband med exempelvis födelsedagar.

Det är en svensk specialitet – men på senare tid har prinsesstårtan blivit allt mer populär utomlands.

Särskilt i ett land gör prinsesstårtan oväntad succé.

”Den är sexig! Den är svensk!”

Det handlar om USA, där intresset för den svenska prinsesstårtan har skjutit i höjden på senare tid, rapporterar The Guardian.

– Den är sexig! Den är svensk! Den är överallt! proklamerar tidningen.

Den svenska prinsesstårtan har börjat dyka upp på allt fler amerikanska kaféer, konditorier och hippa restauranger i städer som Los Angeles och New York, enligt tidningen.

Prinsesstårtan har också trendat på TikTok, vilket i sin tur har lett till att allt fler kunder efterfrågar den svenska specialiteten i USA.

”Måste amerikaner förstöra allting?”

Innovativa amerikanska konditorer, exempelvis Hannah Ziskin i Los Angeles, tar sig också friheten att göra egna varianter av den populära svenska tårtan, för att göra den mer ”tillgänglig” för en amerikansk publik.

För många amerikanska kunder är tårtan så okänd att Ziskin ofta får frågan om hon har hittat på den själv, enligt tidningen.

Det första publicerade receptet på prinsesstårta sammanställdes dock av hushållsläraren Jenny Åkerström, som bland annat hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid bland sina elever.

Succén för prinsesstårta i USA har dock även lett till diskussioner om hur ”äkta” prinsesstårta ska vara och hur mycket man får ändra i receptet. När Ziskin använde mascarpone i sitt recept i en video ledde det till starka reaktioner.

– Varför måste amerikaner förstöra allting? Om du ska göra någonting, så gör det rätt, hette det i en kritisk kommentar till videon.

Prinsesstårta – feminint?

Vissa amerikaner tycks också fundera över huruvida det är ”feminint” att äta prinsesstårta.

– Folk kommer in och säger: ”Jag skulle verkligen vilja ge den här tårtan till min man, men finns det något sätt att göra den mer maskulin?” berättar Elena Basegio, ägare till Fillmore Bakery i San Francisco.

– De kommer att be oss att ta bort rosen från toppen, så att den bara är grön... Vi har blivit ombedda att göra den blå, vilket vi inte gör. Det är bara tårta, säger Basegio till tidningen.

Foto: Siri Schwartzman flickr

Text: Redaktionen