Oväntad upptäckt om humlor – delar egenskap med människor

2024 08 14

Humlor och människor är lika som bär.  

I alla fall i ett avseende.

Ny forskning från Lunds universitet visar att humlor har lika bra lokalsinne som människor, trots sin minimala hjärna.

I vissa avseenden överstiger insektens lokalsinne människans. Humlor kan lagra flera navigationsminnen i hjärnan för att sedan plocka fram dessa vid behov.

Humlan har utvecklat sitt goda lokalsinne genom att kontinuerligt övervaka riktningar och avstånd under flygfärder.

– Med hjälp av denna information kan insekterna, genom rumsliga vektorer skapade i hjärnan, lagra navigationserfarenheter i långtidsminnet. Tack vare den förmågan kan de flyga raka vägen hem efter att ha varit ute på långa och navigationsmässigt krångliga resor, framhåller forskarna bakom studien i ett pressutskick.

Kan användas i utveckling av robotar

Den svenska studien kan få stor betydelse för framtida projekt.

Forskningsresultaten kan användas för att inspirera teknologiska tillämpningar, exempelvis i utvecklingsarbetet av robotar.

– Särskilt i de fall då man vill hantera komplexa navigationsuppgifter med beräkningsmässigt och energimässigt billiga lösningar.

–  Vår studie ger viktiga nycklar till att förstå hur humlor kan uppnå till synes däggdjursliknande navigationsbedrifter trots att de bara använder en hjärna stor som ett knappnålshuvud, säger Rickesh Patel, forskare i sinnesbiologi vid Lunds universitet. 

Kan användas i katastrofsituationer 

Rickesh Patel framhåller att den nya upptäckten potentiellt kan användas i framtida projekt som får stor påverkan på samhället.

– Exempelvis kan humlornas sätt att hantera geografisk information vara till nytta i autonomt navigerande robotar som behöver klara sig utan GPS-satellitsystemet. Sådana robotar kan vara av stort värde när man måste genomföra sök- och räddningsuppdrag i katastrofsituationer som exempelvis vid jordbävningar, i krigszoner eller i grottor där satellitsignaler kan vara svåra att utnyttja.  

Forskaren tillägger att studien även är av stort intresse för vår syn på insekter, eftersom resultatet visar att insekter kan uppnå samma navigationsresultat som människor, trots deras begränsade hjärnkapacitet.   

Foto: T. Voller 

Text: Redaktionen


Obehaglig timing – inleder militärövning med Ryssland

2025 07 22

Den här veckan inleds marina militärövningar i Kaspiska havet.

Två länder deltar i övningen.

Ett av dem är Vladimir Putins Ryssland.

Det andra är Iran, vars försvarsminister Aziz Nasirzadeh och hans rådgivare Ali Larijani träffat den ryska diktatorn i Moskva i veckan, rapporterar Newsweek.

"Kommer svara förkrossande och förödande"

Tidningen konstaterar att övningen inleds med obehaglig timing.

Spänningarna kring Irans kärnkraftsprogram ökar efter havererade förhandlingar med USA som för en månad sedan ledde till att Donald Trump gav order om att bomba de iranska anläggningarna.

Den iranska armén har samtidigt höjt beredskapen och varnat amerikanerna.

– Militären kommer att ge ett förkrossande och förödande svar, varnar Iran om eventuella attacker mot dess militära eller kärntekniska anläggningar, enligt Newsweek.

Bygger allians med Ryssland och Kina

Efter det amerikanska flyganfallet söker Iran, utöver Ryssland, även aktivt stöd från Kina.

De tre länderna har under gårdagen diskuterat det iranska kärnkraftsprogrammet i Teheran och samtalat om hotet om sanktioner.

– Vi för ständiga samråd med dessa två länder för att förhindra att snapback-mekanismen aktiveras eller för att mildra dess konsekvenser, säger det iranska utrikesdepartementets talesperson Esmail Baqaei på en pressträff.

LÄS MER: Iran bekräftar fruktad militärpakt med Ryssland

“Snapback-mekanismen” syftar på en klausul i FN:s säkerhetsrådsresolution som innebär att tidigare sanktioner mot Iran automatiskt kan återinföras om Iran inte följer det avtal från 2015 som skulel begränsa landets kärnkraftsprogram.

Trump hotar med ny attack

Så sent som igår uppgav Donald Trump att USA står redo att inleda nya flyganfall mot Iran om det “skulle vara nödvändigt”.

Iran har deklarerat att man inte kommer att gå med på den amerikanska uppmaningen att sluta anrika uran.

– Vi kan inte ge upp anrikningen eftersom det är en prestation av våra egna forskare. Och nu, mer än så, är det en fråga om nationell stolthet, säger Irans utrikesminister Abbas Araghchi till Fox News.

LÄS OCKSÅ: Internationellt toppmöte i Sverige – USA bekräftar

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny regel för folk med trädgård på gång – böter kan införas

2025 07 23

Redan nästa år kan böter börja införas för olydiga svenskar med trädgård.

Grundvattennivåerna är ovanligt låga i stora delar av Sverige, bland annat till följd av en torr vinter och vår.

Under förra veckan varnade SMHI flera gånger för skogsbränder och flera kommuner i Sverige har nyligen fattat beslut om bevattningsförbud.

Den som bryter mot förbudet kan anmälas av sina grannar.

Men idag finns det inget ekonomiskt straff i form av böter. Det kan dock komma att ändras, enligt ett förslag i en pågående statlig utredning.

– Innebörden av att föreskriva påföljden böter blir därmed att dagsböter kommer att utdömas som huvudregel, står det att läsa i förslaget.

Kan införas vid torka

Det är i regeringens utredning om ökad va-beredskap som förslaget om den nya regeln lyfts fram.

I korthet innebär det att privatpersoner skulle kunna bötfällas vid överträdelser som att exempelvis vattna trädgården under ett bevattningsförbud.

Förutsättningen är att det är kommunen eller länsstyrelsen som står bakom förbudet under en kris i fredstid eller vid höjd beredskap.

Till exempel vid allvarlig torka.

– Vår sammanfattande slutsats är att det är motiverat att införa ett straffrättsligt ansvar för överträdelser av de föreskrifter kommunen bedömt som nödvändiga för att kunna genomdriva prioriteringsskyldigheten under fredstida krissituationer och höjd beredskap, framhålls i beredskapsutredningen.

LÄS OCKSÅ: Läkare varnar för populär sommardryck – ”Kan svimma”

Kan bli aktuellt nästa år

Det finns dock undantag. Brottet måste vara uppsåtligt eller oaktsamt och bevattningen anses ringa kan böter undvikas.

Syftet med utredningen är i synnerhet att stärka förmågan att leverera vattentjänster vi  händelse av kris eller höjd beredskap.

– Vi måste skydda vårt vatten – från källa till kran. Vattenförsörjning och hantering av avloppsvatten är grundläggande för att upprätthålla vårt samhälle och dess olika funktioner, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i december när utredningen först presenterades.

För närvarande är förslagen ute på remiss. Svar ska in från berörda myndigheter och organisationer i slutet av 2025.

Ett beslut skulle därmed kunna fattas om åtgärder under våren 2026.

Förslaget omfattar inte hushåll med egen brunn.

LÄS OCKSÅ: Svensk familj åkte till Thailand – kan tvingas böta 100 000

Foto: Stanly8853

Text: Redaktionen