Sverige får aldrig mer någon klass 1-varning om vädret från SMHI

2021 10 27

Det blir aldrig mer några klass 1, klass 2 eller klass 3-varningar om vädret från SMHI till svenska folket.

Anledningen är att SMHI från och med i morgon byter varningssystem.

Gul istället för klass 1

Istället kommer SMHI börja med färgvarningar i form av färgerna gul, orange och röd.

– I det förnyade systemet benämns SMHI:s vädervarningar gul varning, orange varning och röd varning. Röd varning är den allvarligaste graden. Klass 1, 2 och 3 utgår alltså, uppger SMHI.

Det nya systemet ser ut så här:

🟡 Klass 1 ersätts av Gul varning

🟠 Klass 2 ersätts av Orange varning

🔴 Klass 3 ersätts av Röd varning

Men Gul varning kommer att betyda något helt annat än vad klass 1 gjorde då man inte bara gör om titlarna på varningarna utan även innebörden.

Blir konsekvensbaserade varningar istället

Varningarna får en helt ny innebörd då fokus inte längre är hur mycket snö, hur varmt eller hur blåsigt det blir utan istället kommer man att utgå från något helt annat.

– I det förnyade systemet kommer en varning utfärdas när vädret väntas medföra konsekvenser eller störningar i samhället. Nuvarande system bygger på att en varning utfärdas när vädret passerar bestämda gränser. Exempelvis utfärdas idag snöfallsvarningar utifrån samma kriterier i hela landet, men 20 centimeter snö ger väldigt olika konsekvenser beroende på om snön faller i Norrlands inland eller i en storstad i södra Sverige, förklarar SMHI på sin webbsida.

Från och med tisdag lunch

Det nya systemet med färgvarningar istället för siffervarning och konsekvensbaserade varningar istället för mängdbaserade varningar ska börja gälla från tisdag lunch.

Syftet med SMHI:s vädervarningar är att samhället – alltifrån regioner, länsstyrelser och kommuner till näringsliv och enskilda – ska kunna bygga en bättre krisberedskap. Det är därför varningsbeskrivningarna i det förnyade systemet får ett tydligare fokus på förväntade konsekvenser av vädret, klargör SMHI.

Foto: SMHI

[yop_poll id="811"]

Matbutik ryter till – inför 18-årsgräns

2025 07 20

En av många svenska matbutiker som drabbats av problem inför nu 18-årsgräns.

Ett stort problem för matbutiker i Sverige är mängden brott som begås.

Stölder och stök orsakar besvär för handlare över hela landet.

Nu har en butik utanför Eskilstuna fått så pass stora problem att de väljer att införa en tillfällig 18-årsgräns.

Inför åldersgräns

Det rör sig om den obemannade butiken Klara Nära livs i Kjula utanför Eskilstuna.

Efter återkommande problem med stölder och skadegörelse kom till sist beslutet.

– Nu har vi ledsnat på att det är barn som snattar och även förstör i och runt butiken vilket gjort att vi nu ett tag sätter 18 års åldersgräns på butiken. Detta innebär att ingen under 18 år kommer in, skriver butikens ägare på Facebook.

– Viktigt för alla över 18 år att inte släppa in någon, speciellt de under 18 år.  De man släpper in är man ansvarig för att de sköter sig.

Bredare problem

Det är inte bara den obemannade butiken i Kjula som har problem.

Den senaste undersökningen från branschorganisationen Svensk Handel visar att 42 procent av butikerna anger att de utsattes för stöld, hot/våld, inbrott eller hotfullt beteende. 

Det är sju procentenheter högre än första kvartalet 2025.

“Oroväckande”

Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, säger att “det är oroväckande att brottsutsattheten återigen ökar”.

– Det sedan länge känt att stölder och hotfulla situationer blivit vardag i butik, och det är inte omöjligt att andra kvartalets ökning är en direkt konsekvens av att brott mot handeln, särskilt stölder, sällan har några konsekvenser.

“Kan tvingas stänga”

Jelver fortsätter med att understryka att problem kan tillkomma som många kanske inte räknar med.

– Gemene man kanske inte tänker på det, men mängdbrotten innebär också negativa konsekvenser för samhället i stort, säger hon om den besvärande utvecklingen.

– Populära betallösningar plockas bort, varor försvinner ur sortimentet, och i värsta fall kan butiker tvingas stänga igen.

Arkivfoto: T. Clark

Text: Redaktionen


Bakslag för Trump i viktiga kärnfrågan

2025 07 20

Amerikanernas stöd för Donald Trumps deporteringspolitik sjunker.

Inför valet satsade Donald Trump stort på ekonomin och migrationen.

Deporteringen av illegala migranter var en kärnfråga som har varit fortsatt viktig under Trumps tid som president.

Nu visar nya undersökningar att amerikanernas stöd för Trumps genomförande av deporteringspolitiken sjunker.

Undersökning visar

En ny undersökning från CBS/Yougov visar att 52 procent av amerikanerna upplever att Trump-administrationen utvisar fler människor än de hade väntat sig.

I juni upplevde 53 procent att “farliga kriminella” utvisas, och 44 procent att “människor som inte är farliga kriminella” utvisas.

Nu framgår att bara 47 procent känner att “farliga kriminella” prioriteras, och 56 procent upplever att “människor som inte är farliga kriminella” utvisas.

I mars månad stöttade 54 procent av amerikanerna Trumps hantering av migrationen, en siffra som nu har sjunkit med tio procentenheter till 44 procent, rapporterar CBS News.

Får stöd

En annan undersökning, genomförd av CNN/SSRS, visar att 55 procent anser att presidenten har gått för långt när det gäller att deportera invandrare som vistas illegalt i USA, en ökning med 10 procentenheter sedan februari.

En majoritet på 57 procent säger också att de motsätter sig planerna på att bygga nya förvarsanläggningar som kan ta emot upp till 100 000 papperslösa invandrare, uppger CNN.

Trump sammanfattar

Donald Trump har samtidigt tagit till sociala medier för att sammanfatta det första halvåret av hans andra presidentperiod.

– Oj, vad tiden flyger iväg! Idag är det sex månader sedan jag tillträdde min andra mandatperiod. Det är viktigt att det hyllas som en av de mest betydelsefulla perioderna för någon president, skriver han på Truth Social.

“Massa bra saker”

Trump fortsätter.

– Med andra ord fick vi en massa bra och fantastiska saker gjorda, inklusive att avsluta många krig i länder som inte är relaterade till oss annat än genom handel och/eller, i vissa fall, vänskap.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen