VIRUSET: 15 000 dödsoffer i Sverige – Och nu ökar smittfallen rejält i Skåne

2021 10 26

Sverige har nu passerat 15 000 dödsfall sedan pandemin startade.

Coronapandemin har slagit mycket hårdare mot Sverige än vad myndigheterna befarade i början av pandemin och Sverige har idag passerat hela 15 000 människor som har förlorat livet.

En människa bakom varje dödsfall

– Jag tänker att för varje död i statistiken döljer sig en människa. Det är det viktiga, säger avdelningschef Britta Björkholm vid Folkhälsomyndigheten till DN.

15 002 dödsoffer

Folkhälsomyndigheten uppger i dag att ytterligare 9 dödsfall har registrerats vilket innebär att Sveriges dödstal stiger till 15 002. Totalt sett har 1,17 miljoner svenskar bekräftats smittade och därutöver kan mörkertalet vara stort.

Antalet personer som fått minst en vaccindos är 7,24 miljoner vilket motsvarar 84,8 % av 16-plussarna. 6,87 miljoner har även fått dos två och är därmed fullvaccinerade vilket motsvarar 80,4 % av Sveriges 16-plussare.

En stor ljuspunkt

En stor ljuspunkt är att dödligheten minskat kraftigt. Den första månaden i år 2021 avled över 2 000 personer i corona men de senaste senaste sex månaderna har 1 000 dödsfall rapporterats uppger DN.

– Vi hoppas att vaccinationerna ska hålla dödligheten nere, säger Britta Björkholm vid Folkhälsomyndigheten till tidningen.

Stor ökning i Skåne

Enligt DN sker nu främst dödsfallen bland 70-åringar och äldre som bor på äldreboenden eller som har hemtjänst.

Samtidigt kommer nu oroande nyheter från Skåne där antalet coronafall den senaste veckan har nått den högsta nivån sedan i maj månad enligt Kvällsposten. Ökningen är hela 50 % på en vecka, från 406 till 605.

Fortsatt samhällsspridning

– Ökningen sker från låg nivå men det visar att vi fortfarande har en samhällspridning av covid-19, säger smittskyddsläkaren Eva Melander i ett pressmeddelande. 

Ökningen ses i alla åldersgrupper men främst hos de yngre.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="824"]

UPPGIFTER: Flera av Putins lönnmördare har skjutits

2025 07 13

Lönnmördare utsända av Putinregimen uppges ha blivit skjutna.

Ukraina har skjutit ihjäl torpeder som jobbar för den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Det hävdar den ukrainska underrättelsetjänsten SBU på söndagen.

De skjutna ryska agenterna uppges ha legat bakom mordet på en ukrainsk underrättelseofficer i Kyiv i veckan.

Skottlossning bröt ut

Den ukrainske underrättelseofficeren Ivan Voronych blev ihjälskjuten på en parkeringsplats nära sin bostad i Kyiv den 10 juli.

Mordet skedde vid 9-tiden på morgonen, lokal tid. Ivan Voronych sköts med fem skott.

Nu har ukrainska SBU slagit till mot de ryska agenter som misstänks ligga bakom mordet, rapporterar Kyiv Independent.

Skottlossning ska ha utbrutit när SBU skulle gripa de ryska agenterna.

– I morse genomförde SBU-styrkor en gripandeoperation mot den ryska federala säkerhetstjänstens agent-och-stridsgrupp, som i förväg dirigerades till Ukraina och för tre dagar sedan mördade en SBU-officer, vår vapenbroder, överste Ivan Voronych, säger SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

”Fiendens enda utsikt är döden”

Den ryska agentgruppen hade alltså skickades alltså till Ukraina av rysk underrättelsetjänst för att utföra den operation där Voronych mördades.

Själva mordet ska ha utförts av två personer, en man och en kvinna. Dessa har följt efter Voronych och kartlagt hans schema och rutter, enligt SBU. Därefter har de fått koordinater till ett hemligt gömställe där det fanns vapen.

Efter mordet på Voronych har mördarna försökt gömma sig, men SBU och polisen lyckades fastställa att de fortfarande befann sig i Kyiv Oblast, uppger den ukrainska underrättelsetjänsten.

Och när de skulle gripas uppstod alltså skottlossning, där de misstänkta ryska agenterna sköts ihjäl.

– Jag vill påminna er om att fiendens enda utsikt på Ukrainas territorium är döden, understryker SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Prinsesstårta gör succé i oväntat land – ”Sexigt och svenskt”

2025 07 13

Svensk prinsesstårta gör succé i ett oväntat land.

Prinsesstårta är Sveriges kanske mest omtyckta tårta, som ofta äts i samband med exempelvis födelsedagar.

Det är en svensk specialitet – men på senare tid har prinsesstårtan blivit allt mer populär utomlands.

Särskilt i ett land gör prinsesstårtan oväntad succé.

”Den är sexig! Den är svensk!”

Det handlar om USA, där intresset för den svenska prinsesstårtan har skjutit i höjden på senare tid, rapporterar The Guardian.

– Den är sexig! Den är svensk! Den är överallt! proklamerar tidningen.

Den svenska prinsesstårtan har börjat dyka upp på allt fler amerikanska kaféer, konditorier och hippa restauranger i städer som Los Angeles och New York, enligt tidningen.

Prinsesstårtan har också trendat på TikTok, vilket i sin tur har lett till att allt fler kunder efterfrågar den svenska specialiteten i USA.

”Måste amerikaner förstöra allting?”

Innovativa amerikanska konditorer, exempelvis Hannah Ziskin i Los Angeles, tar sig också friheten att göra egna varianter av den populära svenska tårtan, för att göra den mer ”tillgänglig” för en amerikansk publik.

För många amerikanska kunder är tårtan så okänd att Ziskin ofta får frågan om hon har hittat på den själv, enligt tidningen.

Det första publicerade receptet på prinsesstårta sammanställdes dock av hushållsläraren Jenny Åkerström, som bland annat hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid bland sina elever.

Succén för prinsesstårta i USA har dock även lett till diskussioner om hur ”äkta” prinsesstårta ska vara och hur mycket man får ändra i receptet. När Ziskin använde mascarpone i sitt recept i en video ledde det till starka reaktioner.

– Varför måste amerikaner förstöra allting? Om du ska göra någonting, så gör det rätt, hette det i en kritisk kommentar till videon.

Prinsesstårta – feminint?

Vissa amerikaner tycks också fundera över huruvida det är ”feminint” att äta prinsesstårta.

– Folk kommer in och säger: ”Jag skulle verkligen vilja ge den här tårtan till min man, men finns det något sätt att göra den mer maskulin?” berättar Elena Basegio, ägare till Fillmore Bakery i San Francisco.

– De kommer att be oss att ta bort rosen från toppen, så att den bara är grön... Vi har blivit ombedda att göra den blå, vilket vi inte gör. Det är bara tårta, säger Basegio till tidningen.

Foto: Siri Schwartzman flickr

Text: Redaktionen