Kända klädmärken stoppas av svenska butiker

2024 10 19

Flera svenska butiker uppger att de slutat ta in vissa klädmärken.

Många butiksanställda i framför allt storstäder känner sig otrygga på grund av gängkriminaliteten, rapporterar SR.

I vissa butiker, framför allt i storstäder, har det lett till att man har slutat ta in vissa klädmärken.

Anledningen är att dessa märken anses vara populära bland just gängkriminella.

”Är lite obehagligt”

Det är bland annat en anställd på en butik på Mall of Scandinavia som berättar att man har satt stopp för klädmärken som tros locka gängkriminella.

– Jag har märkt att det klientelet kommer in på kvällen och betalar kontant, då kan vakterna ha gått hem, så det är lite obehagligt. Jag är ”all for” att ta bort kontanter, det hade känts tryggt, säger en anställd till radiokanalen.

Misstanken om att det handlar om gängkriminella grundar sig bland annat i att det ofta är unga killar med mycket stora summor kontanter, som visar särskilt intresse för vissa klädmärken.

Att vissa märkeskläder är särskilt populära bland gängkriminella har uppmärksammats flera gånger tidigare.

Märken som Gucci, Canada Goose och Haglöfs har pekats ut som extra populära i kriminella kretsar, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Frågan uppmärksammades också när den svenska regeringen meddelade att klädstil kan vara grund för att man blir visiterad av polis.

– Alla som går runt med Gucci-kopiakepsar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär Gucci-kopiakepsar, sade Martin Melin (L) enligt SVT.

Slutat ta emot kontanter

Förutom att vissa klädmärken stoppas så har en del butiker också slutat ta emot kontanter, enligt radiokanalen.

Louise Ryning, operativ chef för köpcentrumkedjan Unibail-Rodamco-Westfield som bland annat äger Mall of Scandinavia i Stockholm, bekräftar att de vill ha så lite kontantförsäljning som möjligt.

– Vi har en princip att våra platser ska vara kontantfria, och det är numera också ett standardkrav i våra hyresavtal. Och vi uppmuntrar alla dem som har äldre hyresavtal att inte ha kontanthantering om de inte har samhällsviktig verksamhet, och det står varje butik fritt idag att ta bort kontanthantering, säger hon till radiokanalen.

Foto: Artem Beliaikin

Text: Redaktionen


JUST NU: 3 000 kronor i böter om man blir påkommen

2025 04 28

Den som åker fast riskerar böter på 3 000 kronor.

Men det är kanske ändå omgivningen snarare än den skyldiga individen som påverkas mest.

Av det skälet växlar Trafikverket upp inför valborgsmässoafton senare i veckan.

Tillsammans med polisen tar myndigheten nu krafttag för att stoppa folk från att gena över tågspåren, rapporterar SR:s Trafikredaktion.

"Frestande att kliva rakt över"

Att insatserna görs inför valborg är ingen slump.

Inte heller att den främsta bevakningen kommer att koncentreras till studentstäderna Lund och Uppsala, dit många reser med tåg för att delta i festligheterna.

– Vi vet av erfarenhet med de här spontanfesterna med mängder av studenter som gärna kanske vill komma fortare fram till festplatsen, då är det väldigt frestande för dem att kliva rakt över spåren, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket, till radion.

Hela Sverige

Problemet med spårspring finns dock i hela Sverige och Trafikverket har återkommande flaggat för det allt vanligare lagbrottet, inte minst inför lov och ledigheter.

Och det har ökat.

År 2023 uppgick antalet förseningstimmar för tågen till 3 000 på grund av obehöriga på spåren. Förra året ökade den siffran till 4 500 timmar.

I somras meddelade Trafikverket att stora pengar läggs på att på vissa platser sätta upp två meter höga stängsel som är svåra att klippa sönder.

– Även om det som tur är oftast går bra spårar det ibland ur och övergår från bus till skadegörelse eller olyckor med allvarliga konsekvenser för alla inblandade, sade Trafikverkets regionala direktör Rami Yones då.

"Hjärtat i halsgropen"

Enligt Göran Holmberg är det inte bara ungdomar som trotsar spårförbuden. Svampplockare, burksamlare, suicidala personer och folk som helt enkelt bara vill ta en genväg är några av grupperna som ofta gör sig skyldiga.

Många kryper också under bommarna för att ta sig över spåret innan tåget kommer. Man tror att “lokföraren kommer se mig”, förklarar Göran Holmberg till lokaltidningen.

– Men det man inte tänker på är att föraren får hjärtat i halsgropen och kanske måste tas ur tjänst för att han eller hon känner sig skakade. Sedan blir tåget kanske stående i en timme innan en ny förare är på plats, säger han till Sydöstran.

Den som upptäcker någon som korsar ett tågspår uppmanas att höra av sig till Trafikverket.

Foto:

Text: Redaktionen


FÖRSVARET VARNAR: Jätteprojekt kan hota Sveriges säkerhet

2025 04 28

Stora mängder sällsynta jordartsmetaller har identifierats i Kirunaområdet i norra Sverige.

Det meddelade LKAB i januari 2023. Enligt det statliga bolaget finns det mer än två miljoner ton oxider av sällsynta jordartsmetaller i marken.

Ett enormt fynd för Sverige.

Metallerna är en extremt viktig resurs världen över eftersom de används i modern teknik – bland annat för att tillverka elbilar, vindturbiner och elektronik.

–  Det här är goda nyheter inte bara för LKAB, regionen och för svenskarna utan även för Europa och för klimatet. Det är den största kända fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i vår del av världen och skulle kunna bli en betydande byggsten för att få fram de kritiska råmaterial som är helt avgörande för att möjliggöra den gröna omställningen, sade Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB, när fyndet offentliggjordes.

Varnar: Hotar Sverige säkerhet

Det stora fyndet i norra Sverige kommer dock med en baksida. 

Försvarsmakten varnar för att resurserna kan vara ett potentiellt hot mot Sveriges säkerhet. Den snabba taken av nyetablerade företag och gruvor kan utgöra ett hot, enligt Claes Christensson, underättelse- och säkerhetschef Norra militärregionen. 

– Svenska tillgångar till naturresurser och naturresurser generellt har historiskt varit en orsak till konflikter, säger han till SVT Nyheter.

Snabbspår för gruvbrytningen

Tillståndsprocessen för utvinningen av metallerna har påskyndats av EU. I slutet av mars förkortades processen från tio år till drygt två år.

Tempot oroar det svenska försvaret.

– Den gröna omställningen och det tempot som den har just nu kan innebära ett potentiellt säkerhetshot för Försvarsmakten eller för svenska intressen, säger Claes Christensson till tv-kanalen. 

Militärchefen pekar ut flera hotbilder. Han nämner bland annat inresande arbetskraft till Sverige.

– Ryssland använder det som en hybridaktivitet för att genomföra främmande underrättelseinhämtning genom ombud, säger Christensson och tillägger:

– En annan del i omställningen gäller etablering av företag. Det är bra, men vi måste veta vilka företag som etablerar sig och vad som är deras syfte.

Fakta: Sällsynta jordartsmetaller

- Sällsynta jordartsmetaller är en grupp bestående av 17 metalliska grundämnen, av vilka flera besitter speciella konduktiva (förmåga att leda elektricitet och värme) och magnetiska egenskaper. Fyra av dessa – praseodym, dysprosium, terbium och neodym – anses särskilt viktiga.

- Namnet till trots är metallerna inte ”sällsynta”, utan ungefär lika vanligt förekommande i jordskorpan som exempelvis bly och tenn. Vad som däremot i någon mån är ”sällsynt” är fyndigheter med låga uranhalter där de ekonomiskt viktigaste metallerna finns i tillräckligt hög koncentration för att det ska vara lönsamt att bryta dem.

- Experter bedömer trots detta att de ekonomiskt lönsamma fyndigheterna kan möta världens behov i över hundra år. Det är alltså inte bristen på fyndigheter som oroar, utan snarare Kinas kontroll över värdekedjan.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Foto: Amanda Sehlstedt resp Bezav Mahmod Försvarsmakten

Text: Redaktionen