NY MÄTNING: SD rasar i opinionen

2021 11 14

Sverigedemokraterna tappar kraftigt i Demoskops nya mätning samtidigt som avståndet mellan de båda regeringsunderlagen minskar.

Demoskops mätning för november pekar på att Jimmie Åkessons parti håller på att tappa stöd bland väljarna. Sverigedemokraterna sjunker med hela 2,2 procentenheter i den nya mätningen som sammanfaller med den senaste tidens partiledarbyte i Socialdemokraterna  och med osäkerheten kring hur det kommer bli med valet av ny statsminister och ny regering.

SD i skymundan

Det har varit stort fokus på Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson (S).

– Sverigedemokraterna har kanske hamnat i skymundan, säger Karin Nelsson, VD på Demoskop till Aftonbladet.

Samtidigt ökar Moderaterna och drar därmed ifrån SD i kampen om största parti på högerkanten.

– Vi ser att tappet väldigt tydligt går till Moderaterna.  De har fått mycket utrymme i debatten om hur man ska bekämpa brottsligheten, säger Demoskops VD.

Ett annat parti som går starkt i mätningen är Centerpartiet med Annie Lööf (C) i spetsen. Centern har bara 0,3 procentenheter kvar till 10-procentsgränsen vilket är en slags drömgräns för partiet. Centern har chans att få en nyckelroll om valet 2022 blir jämnt och Annie Lööf blir möjlig vågmästare

Kamp kring spärren

För Liberalerna och Miljöpartiet ser det riktigt dystert ut i mätningen. Men sett till regeringsfrågan bjuder mätningen på ett glädjetjut för högersidan då M-KD-SD-L är större än S-MP-C-V-sidan. I summeringen nedan inkluderas både L och V (se motivering längst ned i texten) . Om man exkluderar L och V från summeringen så blir M-KD-SD-sidans ledning ännu större.

Ulf Kristersson skulle enligt mätningen bli Sveriges nya statsminister om det vore val i dag.

Här är Demoskops resultat för november jämfört med oktober:

                                                       Nov     Okt

🔴Vänsterpartiet                    8,1         -0,5
🔴Socialdemokraterna     27,0         +0,3
🟢Miljöpartiet                          3,4         +0,4
🟢Centern                                  9,7         +0,2
🔵Liberalerna                           3,2         +0,5
🔵Moderaterna                    23,6         +1,4
🔵Kristdemokraterna         5,3         -0,2
🔵SD                                           18,7         -2,2
 
🔴🟢 S+V+MP+C                48,2        +0,4
🔵🔵 M+KD+SD+L            50,8         -0,5
 

Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V ligger betydligt lägre i denna mätning jämfört med flera andra mätningar. Partiet med ledaren Nooshi Dadgostar i spetsen är inne i ett mycket kritiskt skede i samband med sina förhandlingar om regeringsfrågan med S-ledaren Magdalena Andersson.

Min bedömning är att Vänstern kan bli mycket framgångsrika i förhandlingarna vilket kan stärka partiet ytterligare. Inget Vänsterparti - ingen S-statsminister lyder ekvationen som torde ge Vänstern ökat inflytande. 

🔴 S ligger relativt stabilt kring 26 - 27 % och  partiet har alldeles nyss fått ny partiledare i form av Magdalena Andersson. Hon har goda förutsättningar att lyfta S uppåt i mätningarna med sitt raka och tydliga sätt. Hon har knappt synts i TV-rutan sedan tillträdet och det är fortfarande Stefan Löfven som är statsminister.

Om och när Magdalena Andersson även tagit över som statsminister eller synts som partiledare i TV-rutan några gånger kan effekterna av den nya S-ledaren bli tydligare i mätningarna.

🟢 MP ökar en aning i denna mätning men ligger ändå klart under 4 %-spärren. Och detta under en period när klimat- och miljöfrågorna står i världspolitikens centrum. I vissa andra mätningar har MP högre resultat men det står klart att partiet fortfarande befinner sig i en kris. Under KD:s pågående riksting häcklades  partiet av KD-ledaren Ebba Busch som skojade till det om MP och energiförsörjningen.

MP är en slags slagpåse för flera partier på högersidan och frågan är hur det kommer att påverka partiets siffror framöver. Det kan paradoxalt nog ge oanade positiva effekter.

🟢 C ökar till nästan 10 % och är därmed nära en av sina drömgränser. Då de två konfliktfrågorna mellan C och MP om strandskyddet och skogsägande nu har avgjorts så skapas mer utrymme för båda partierna att gå vidare och fokusera på annat vilket är en fördel.

Annie Lööf har nyligen meddelat att Centern kommer att rösta ja till Magdalena Andersson (S) som statsminister vilket är relativt populärt bland C-väljarna enligt mätningar.  Samtidigt lägger partiet nu ökat fokus på den stundande budgeten.

🔵 L har ökat i en rad mätningar den senaste tiden och denna mätning är inget undantag. Liberalerna har gjort en rad uppmärksammade uppträdande på sistone och gick så sent som i morse ut med att medborgarskap ska kunna återkallas för personer som gjort sig skyldiga till spioneri eller terroristbrott.

Sakta men säkert tycks partiet punkt för punkt  jobba mot ett genombrott i mätningarna där de närmar sig spärren. Liberalerna hoppas på att klättra upp till 3,6 - 3,8 % så att rubrikerna "Fiasko under spärren" i stället ska ersättas med rubriker som "Nästan upp i 4 %".

🔵 M ökar till ett mycket högt resultat och är bara 3,4 under Sveriges största parti. Turerna kring Hanif Bali tycks inte ha påverkat partiet vilket bekräftar teorin att stor uppmärksamhet på enskilda partiföreträdare sällan påverkar ett partis generella förtroende hos väljarna. Moderaterna har fokuserat en hel del på elfrågan och på brottsligheten vilket bidragit till en tydlighet om vad M vill åstadkomma i politiken. 

🔵 KD genomför nu sitt pågående riksting i Norrköping och hoppas på en uppgång i samband med att alla turer kring Esbjörn, 82 år, och husbråket ser ut att närma sig ett slut. Partiet med Ebba i spetsen vill i stället fokusera på sjukvården, äldreomsorgen, brottsligheten och landsbygden i valet 2022 och det krävs ytterligare några mätningar för att se om partiet kan lyfta till säkrare opinionsmark.

🔵 SD tappar mest av alla i den nya mätningen och partiet har inte synts lika mycket i media vilket kan ha bidragit till tappet. Samtidigt är det lika viktigt för SD att ha en fungerande och god relation till M och KD vilket har utvecklat sig mycket positivt för partiet. SD har nyligen bytt ut flera talespersoner och bland annat har Adam Marttinen försvunnit som rättspolitisk talesperson.

◾Mätningen är genomförd 5 – 11 november.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="878"]

Klassisk dryck plockas bort – butikskedjor säger nej

2025 05 09

Sveriges kanske mest klassiska läsk är numera en utmaning att hitta i butikerna.

Detta trots ett kraftigt uppsving för intresset de senaste månaderna.

"Valt att plocka bort"

Drycken det handlar om är Cuba Cola, klassikern från 1953 som även var Sveriges första cola på läskmarknaden. Först efter lanseringen kom den amerikanska bjässen Coca-Cola till svenska butiker.

Men idag är det få som erbjuder Cuba Cola i sortimentet.

Flera butiker har plockat bort kultläsken, rapporterar Dagligvarunytt.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa konsumenter att hitta Cuba Cola i butik. Dock har flera dagligvarukedjor valt att plocka bort Cuba Cola ur sortimentet på grund av tidigare låg rotation för Cuba Cola, säger Annika Svensson, chef för externa relationer på Spendrups som tog över läsken 2020, till tidningen.

Hon tillägger att man på grund av ovanstående behövt skära ned på sortimentsbredden.

– Cuba Cola finns i dag inte alltid i handeln i de förpackningar som konsumenter önskar – vilket såklart är beklagligt. Får vi förbättrade listningar hos kedjorna så har vi kapaciteten att lösa det. 

Vanlig missuppfattning

Trots sitt namn har Cuba Cola ingenting med landet Kuba att göra.

Syftet när läsken kom fram på 50-talet var att ge varumärket “en exotisk och internationell känsla”.

Det kändes trist med svensk cola, trots att den alltså är svensk. Borås Cola låter till exempel lite mindre spännande än Cuba Cola, framhåller företaget om namnet.

En annan vanlig missuppfattning är att drycken skulle ha kopplingar till vänsterpolitik.

– Nej, varumärket har inga kopplingar till politik oavsett läger. Däremot sägs det att många trodde att varumärket hade vänstersympatier under 70-talet med tanke på landet Kuba och dess politik, förklarar Cuba Cola.

Hade höga ambitioner

För fem år sedan köptes Cuba Cola upp av Spendrups. Ambitionen var då att “skaka om den svenska läskmarknaden och pigga upp svenska konsumenter”.

Cuba Cola är ett varumärke med stor potential, många känner till varumärket men få kanske vet att det var Sveriges första cola. I och med köpet av Cuba Cola vill vi varsamt förädla och utveckla denna nationalklenod till en modern klassiker, sade Anna-Stina Hallberg, då marknadschef och numera marknadsdirektör på Spendrups, i ett uttalande i samband med uppköpet 2020.

I samband med att bojkotter mot amerikanska varor fått uppmärksamhet under våren har ett nyfunnet intresse visat sig för drycken.

Läs mer här: “Explosionsartat intresse" för Cuba Cola – istället för Coca-Cola och Pepsi

Foto V. Caricatte resp S. Hamal

Text: Redaktionen


Danmark har läxat upp USA

2025 05 09

Enligt uppgifter till The Wall Street Journal avser USA att öka spionaget mot Grönland, som tillhör det danska kungariket.

Uppgifterna har väckt starka reaktioner i Danmark. Den danska underrättelsetjänsten, PET, har konstaterat att det föreligger ett ökat hot om spionage efter att artikeln publicerats.

Nu har Danmark kontaktat USA.

Det bekräftar statsminister Mette Frederiksen.

– Det här är rykten i en internationell tidning, och som ni vet har vår utrikesminister redan haft ett samtal med USA. Självklart kan man inte spionera på en allierad, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.  

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen betonar att den danska regeringen har varit mycket tydlig i sin kommunikation.

– Det avgörande är att vi signalerat mycket tydligt till amerikanerna att kungarikets interna angelägenheter är kungarikets interna angelägenheter. Vi betraktar oss inte bara som en nära allierad till USA, vi är en nära allierad. Och därför kan vi naturligtvis inte tolerera om folk börjar spionera på varandra, säger han enligt TV2.

Utrikesministern betonar att det danska budskapet förmedlats till  den tillförordnade amerikanska ambassadören i Danmark, Jennifer Hall Godfrey, och att detta budskap nu sprids vidare i Washington.

Hotbild kvarstår

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen framhållit att han vill se Grönland som en del av USA. Presidenten har dessutom vägrat att utesluta användning av militärt våld för att ta kontroll över världens största ö.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, har Trump utryckt på sin sociala medieplattform Truth Social.

USA har i dag en stor militär närvaro på Grönland. År 1951 ingicks ett försvarsavtal med Danmark som gav USA en betydande roll i försvaret av territoriet, inklusive rätten att bygga och upprätthålla militärbaser.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen