Ny lag presenteras idag – många tänker inte följa den

2024 11 26

Idag kommer regeringen och Sverigedemokraterna att presentera innehållet i en ny men hårt kritiserad lag.

Det gäller lagen som ska göra anställda inom kommuner och myndigheter skyldiga att anmäla människor som bor i Sverige utan tillstånd till polisen och Migrationsverket.

Lagen har av kritiker ofta kommit att kallas “angiverilagen”.

Argumentet är att den kommer att slå mot de svagaste i samhället. Enligt det förslag som hittills presenterats skulle skolan bli en av aktörerna som måste anmäla barn som vistas illegalt i Sverige.

– De här barnen och eleverna behöver någon trygg plats att vistas på och där är förskola och skola den trygga platsen, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman som är ordförande för Sveriges skolledare till SR Ekot.

44 kommuner säger nej

Frågan har orsakat splittring även inom Tidösamarbetet. Medan SD drivit på för ett införande har Liberalerna velat backa som följd av ett beslut från sitt landsmöte om att skola, socialtjänst, bibliotek och sjukvården ska undantas lagen.

Tidigare i november stod det även klart att 44 av Sveriges kommuner säger nej till lagen, enligt en undersökning från Akademikerförbundet SSR.

Enbart tre kommuner som tagit ställning är för och bland regionerna har 14 tagit avstånd från lagförslaget.

– Det är tydligt att vi har landets kommuner och regioner i ryggen när vi säger nej till en angiverilag. Allmänhetens förtroende är helt avgörande för att offentliganställda ska kunna göra sitt jobb. Om förtroende saknas kommer den som behöver välfärden mest undvika att söka stöd och hjälp, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, i en kommentar till undersökningen.

Dessutom har flera kommuner och regioner beslutat att de inte kommer straffa anställda som vägrar att följa anmälningsplikten.  Totalt rör det sig om åtta kommuner och två regioner.

Presenteras klockan 10

Regeringen och SD kommer att presentera innehållet i den nya lagen på en pressträff klockan 10.00 idag, tisdag.

Sveriges tidigare migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har kommenterat kritiken mot anmälningsplikten.

– Det handlar om att offentliganställda i sin tjänst ska hjälpas åt att dra åt samma håll och säkerställa att de beslut som domstolar och myndigheter fattat efter grundlig undersökning verkställs, sade hon till SVT i augusti.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Oväntat besked om Johan Forssell

2025 07 16

Tidigare i juli avslöjades att migrationsminister Johan Forsells son varit aktiv inom den våldsbejakande högerextremistiska miljön.

Johan Forssell kommenterade uppgifterna i TV4:s Nyhetsmorgon förra veckan.

– Som pappa blir man chockad, man blir förfärad. Jag har en djupt ångerfull 15-åring, som precis har fyllt 16, sade han till tv-kanalen.

– Den här aktiviteten är avslutad, men våra samtal kommer så klart fortsätta, tillade ministern som berättade att han inte kände till sonens aktiviteter innan tidningen Expos avslöjande.

Ökat stöd: "Ovanligt"

Uppgifterna som kom ut har orsakat en rejäl kritikstorm kring Johan Forssell.

Nu visar det sig dock att stödet för migrationsministern ökar bland de egna väljarna, rapporterar Aftonbladet som hänvisar till en ny mätning från Demoskop.

Ett oväntat besked, enligt Demoskops opinionschef Johan Martinsson.

– Det är ju ganska ovanligt faktiskt, säger han till tidningen.

Rasar bland oppositionens väljare

Bland Tidöpartiernas väljare, i synnerhet bland dem med sympatier inom M, SD och KD, uppger 20 procent att förtroendet för Johan Forssell har ökat. Ministerns hantering av händelseförloppet beskrivs som en anledning. 

Inom samma grupp uppger 10 procent att förtroendet har minskat.

När det gäller övriga grupper i undersökningen är siffrorna högre.

Av samtliga tillfrågade uppger 44 procent att förtroendet för Johan Forssell har minskat sedan nyheten om hans son kom ut. Inom oppositionen är det 80 procent som framhåller att förtroendet blivit lägre för migrationsministern.

– Det jag tycker var mest intressant egentligen är nog att det inte finns några tecken bland Tidöblockets supportrar på att det skulle skada förtroendet och att siffrorna i sig dessutom inte är särskilt dåliga om man frågar vilket förtroende de har Johan Forssell som statsråd, säger Johan Martinsson.

Kristersson: fortsatt förtroende

Statsminister Ulf Kristersson (M) deklarerade förra veckan att han har “fortsatt förtroende för Johan Forssell”.

– Migrationsminister Johan Forssell har idag berättat att hans då 15-årige son har rört sig i helt fel kretsar. Så fort Johan nåddes av informationen har han följt Regeringskansliets säkerhetsrutiner och i samband med detta har också jag informerats av Säpo, framhöll statsministern i ett inlägg på X.

– Jag tycker att Johan Forssell har agerat så som en ansvarsfull förälder ska göra när man får veta att ens barn gör fel och är i dåligt sällskap. Jag vet att många tonårsföräldrar har egna erfarenheter av olika sorters svåra samtal. Självklart har jag fortsatt förtroende för Johan Forssell, skriver statsministern.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Dramatisk eskalering av Ryssland – bara början

2025 07 16

En massiv rysk attack skakar ukrainska städer.

Ryska drönare och missiler regnar över regioner i nästan hela Ukraina under natten till onsdagen.

Explosioner hörs i städerna och landets flygvapen har utfärdat flera varningar om en våg luftattacker mot huvudstaden Kyiv, rapporterar Kyiv Independent.

Den kraftiga attacken kommer blott dagen efter att USA:s president Donald Trump varnat Rysslands diktator Vladimir Putin att han enbart har 50 dagar på sig att avsluta kriget.

Annars väntar hårda konsekvenser i form av 100-procentiga tullar.

– Han pratar trevligt och bombar sedan alla på kvällen. Det finns ett litet problem där. Jag gillar det inte, sade Trump häromdagen när han även bekräftade att USA skickar de omtalade Patriotmissilerna till Ukraina.

Tidningen: det är bara början

Den ukrainska tidningen beskriver nattens attacker som en fortsättning på en dramatisk eskalering av ryska flyganfall mot Ukraina under senvåren och sommaren.

Våldsamheterna i natt beskrivs dessutom som bara början.

– Massattack drabbar städer i natt medan ukrainare förbereder sig för ytterligare 50 dagar av rysk terror, framhäver Kyiv Independent.

LÄS MER: Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

Värst drabbat i natt är sannolikt Charkiv i nordöstra Ukraina som varit under intensiv beskjutning. 

– Med minst 17 explosioner på 20 minuter, uppger den regionala guvernören Oleh Syniehubov.

Kryvi Rih i centrala Ukraina utsattes för en massattack av iranska Shaheddrönare. Omfattande strömavbrott har uppstått till följd av attackerna och en sjuttonårig pojke rapporteras skadad.

Trump: 50 dagar inte lång tid

För en vecka sedan genomförde Ryssland sin största attack hittills sedan den fullskaliga invasionen för tre och ett halvt år sedan.

Hela 728 attackdrönare samt ett flertal kryssningsmissiler och ballistiska missiler avfyrades mot Ukraina.

Attackvågen var en av de utlösande faktorerna till att Trump satte ned foten mot Ryssland i dagarna, vilket ledde till ett ultimatum om 50 dagar istället för omedelbara sanktioner.

– Jag tycker inte att 50 dagar är särskilt lång tid, säger presidenten i en kommentar till beskedet.

LÄS MER: Drömbesked för Ukraina – en ”första våg” är på väg

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen