Allt fler bilister gör samma misstag – “Kan bli dyrt”

2024 12 08

En trafikpolis uppmanar bilister att undvika ett vanligt misstag i vänsterfilen.

Det rör sig om vad som beskrivs som ett “farligt trafikbeteende”.

Allt fler bilister har börjat göra samma misstag - och en trafikpolisen uppmanar nu bilisterna att undvika det då det kan bli dyrt.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Allt fler

Den besvärande trenden har uppmärksammats i bland annat Halland.

Där har allt fler bilister börjat ligga kvar i vänsterfilen efter omkörning, någonting som trafikpolisen Hans Qvant menar kan bli både farligt och dyrt.

– Det har blivit ett fenomen och jag tycker att det blir vanligare och vanligare, säger han till SR.

– Lagen säger att så fort du har gjort en omkörning så ska du gå tillbaka till högerläge. Det är lagen om du inte ska göra en ny omkörning direkt därefter.

Många vet inte om det

Det är många som inte vet om att det är olagligt att ligga kvar i vänsterfilen efter omkörning.

Huruvida man kan få böter eller inte för att ligga för länge i vänsterfilen ger trafikpolis Hans Qvant ett tydligt svar på.

– Absolut.

Är ett problem

Utöver fenomenet där bilister ligger för länge i vänsterfilen är också farliga omkörningar ett problem i trafiken.

Vissa bilister satsar på omkörningar när det egentligen inte finns utrymme för det, och synnerligen nervösa blir förare av A-traktorer av det.

SVT har pratat med en 17-åring som menar att de farliga omkörningarna är bevis på bristande respekt gentemot A-traktorföraren.

–  Kommer det en bil som kör närmare och närmare kan jag inte gasa iväg, utan då får jag bara ta smällen. Det är inte speciellt kul, säger 17-åringen.

Oro på vägarna

17-åringen förklarar vidare att hon ofta är orolig när hon är ute och kör.

– Det har blivit så på vissa vägar, på grund av de olyckor som varit med A-traktorer. Men jag försöker att anpassa mig, till exempel genom att undvika vissa vägar vid rusningstrafik.

Genom att göra säkrare omkörningar bidrar bilister till ökad trygghet och mindre potentiella olyckor på de svenska vägarna.

Foto: Musa Haef

Text: Redaktionen


JUST NU: Jättesmäll för Sverige – Trump har bestämt sig

2025 07 16

USA:s president Donald Trump kommer att införa tullar på läkemedel.

Enligt Trump kommer strafftullarna på läkemedel att träda i kraft i slutet av juli.

– Vi kommer att börja med en låg tull och ge läkemedelsföretagen ett år på sig att förbereda sig. Sedan kommer vi införa en mycket hög tull, säger presidenten enligt Bloomberg.

Tung smäll för Sverige

Trumps nya tullar kan slå hårt mot flera svenska regioner, som har en stor exportvolym av läkemedel till USA.

Enligt en undersökning från Länsförsäkringar är Uppsala län särskilt sårbart.

– Uppsalas betydande export till USA, framför allt inom läkemedelssektorn, innebär att införandet av höga tullar kan minska efterfrågan kraftigt, vilket riskerar att påverka både sysselsättning och investeringar i regionen, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

Stråberg framhåller att läkemedelsbranschen är extra känslig för handelsbarriärer på grund av intensiva globala konkurrensförhållanden och komplexa produktions- och distributionskedjor.

– Läkemedelsindustrin kännetecknas av omfattande investeringar i forskning och utveckling, samt regulatoriska krav som gör snabba omställningar svåra. Höga tullar kan snabbt leda till minskad konkurrenskraft och påverka investeringarna negativt, vilket i sin tur kan leda till färre arbetstillfällen i regionen, säger Alexandra Stråberg. 

LÄS MER: Sverige hotar Trump 

Flaggar för prischock

Trump hoppas att strafftullarna ska få fler läkemedelsföretag att flytta produktionen till USA.

Branschorganisationen SwedenBIO befarar en sådan utveckling.

– På några års sikt finns det risk för att än mer produktion och forskning flyttas till USA. Sverige exporterar idag läkemedel för 150 miljarder kronor per år, och USA är vår största exportmarknad. Om mer produktion förläggs till USA drabbas svensk läkemedelsindustri och läkemedelsexport, säger Jessica Martinsson, vd för SwedenBIO.

Vidare flaggar Martinsson för att Trumps tullar kan driva upp läkemedelspriserna i Sverige.

– På kort sikt riskerar detta att drabba patienter och sjukvård eftersom det finns stor risk för kraftigt höjda priser på medicin både i Sverige, EU och i USA. Det finns också risk för ökade bristsituationer på båda sidor av Atlanten. Vi har ju idag globala leveranskedjor och precis som under pandemin kan störningar i dessa orsaka brister.

LÄS MER: Larm från Ryssland – 28 procent av en hel bransch kan gå under

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kritiserat straff på väg att införas i Sverige

2025 07 16

Sverige är på väg att genomföra en omfattande straffreform.

Regeringen har föreslagit skärpta straff för flera typer av brott.

Dessutom ska dubbelt så långa straff införas för det som kallas för gängrelaterade brott. På det föreslår även regeringen att helt slopa straffrabatt för vuxna och minska den för ungdomar mellan 15 och 17 år.

Inspirationen är hämtad från Danmark.

– Det här är en av de största reformerna av straffsystemet i modern tid, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) när utredningens förslag lades fram i juni.

Får kritik

Nu möter planerna kritik.

David Sausdal, kriminolog vid Lunds universitet, delar visserligen bedömningen att Danmark varit lyckosamma med att bekämpa gängen.

Det beror dock inte på de nya hårda straffen, menar experten.

– Det finns en risk att man i Sverige härmar Danmark och låtsas som om det är den hårdare straffmodellen som har gjort skillnaden. Det finns ingen evidens som visar det, säger David Sausdal till Helsingborgs Dagblad.

LÄS OCKSÅ: Skatten sänks för många löntagare

Håller inte med

Istället pekar kriminologen på andra faktorer. Till exempel starkare välfärdssamhälle och “bättre insatser mot barn och unga”.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard köper inte kritiken.

– Rikspolisen bedömde att risken för att dömas till betydligt hårdare straff har stor betydelse för planeringen av brott, och att konsekvenserna av mycket höga straff i vissa fall ingår i överväganden inför en attack på en motpart inom den kriminella miljön, säger han enligt HD.

"Stort skifte"

Den nya straffreformen föreslås träda i kraft i Sverige den 1 januari 2028.

– Utredningens förslag innebär en ny inriktning där straffens längd och innehåll bättre speglar brottens allvar. Detta är ett stort perspektivskifte: från fokus på gärningsmannen, till fokus på brottsoffers upprättelse och samhällets behov av skydd. Jag välkomnar den här viktiga utredningen och ser fram emot att skicka förslagen på remiss, säger Gunnar Strömmer.

LÄS OCKSÅ: Polisen går ut med Facebook-varning – “kontot töms”

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen