Stort larm om svenskt snus – ”kräkts i flera dagar”
2024 12 09
Det populära vita snuset har en mörk baksida.
Swedish Match och British American Tobacco Sweden, företagen bakom snusmärkena Zyn och Velo, bryter mot sina egna riktlinjer.
Nya avslöjanden
Nikotinförgiftning, kroniska sjukdomar och extrem misär.
Det är några av förhållandena som utgör verkligheten bakom vitt snus i Sverige.
Enligt nya rapporter plockas tobaken av svartarbetare i Indien som lever i extrem fattigdom där många tjänar drygt 20 kronor om dagen, långt under den lagstadgade minimilönen.
Det här framgår i ett avslöjande från P3 Nyheter som under en längre tid granskat tillverkningen av det vita snuset.
"Kräks i flera dagar"
Radiokanalen har träffat flera av de indiska svartarbetarna som plockar tobaken till det svenska snuset.
En av dem berättar bland annat att han “kräks i flera dagar efter varje skörd”.
Swedish Match och Philip Morris, som äger märket Zyn, har svarat på P3 Nyheters rapporter.
Företaget menar att det handlar om en leverantör som inte har levt upp till kraven.
– Då är det någonting som vi absolut vill se över. Men då behöver vi ju er hjälp att få fram fakta, säger Anette Rosengren, Norden-vd för Swedish Match/Philip Morris, till radion.
Följer inte praxis
Enligt Swedish Match har man flera uppförandekoder som ska fungera som riktlinjer inom företaget – och för leverantörerna.
Anette Rosengren menar att dessa inte följer den praxis som snusjätten satt upp.
– Det viktigaste när man hittar saker som inte är enligt policy det är ju att börja med att kräva en justering och en förändring. Det är av högsta vikt för oss att få kännedom om sådana saker för att då har vi ju chans att adressera det.
Nikotinleverantören Nisol har framhållit att det finns avtal med bönderna som ska garantera att reglerna följs. Man uppger att regelbundna kontroller sker på tobaksplantagen men har ingen förklaring till varför riktlinjerna inte följs.
Nya regler sedan 2023
Vitt snus är en form av snus som blivit alltmer populärt både i Sverige och andra delar av världen de senaste åren, inte minst bland den yngre befolkningen.
Det beskrivs ofta som “tobaksfria nikotinpåsar”.
För två år sedan infördes nya regler om produktkontroll för vitt snus i Sverige, vilket kortfattat innebar att tillverkare, importörer och distributörer måste ha ett system för att kunna samla in information om misstänkta skadliga effekter som produkterna riskerar att ha på människors hälsa.
– Ansvaret för att bestämmelserna följs ligger på den som tillverkar, importerar och säljer tobaksfria nikotinprodukter, sade Olga Caratier, tillförordnad enhetschef på enheten för produktkontroll hos Folkhälsomyndigheten 2022.
Läs mer: Nya snusregler i Sverige
Foto: Swedish Match
Text: Redaktionen