JULMATEN: Många män gör samma misstag – uppmanas till förändring
2024 12 09
Livsmedelsverket har uppmärksammat ett växande problem under julfirandet. Och män pekas som drivande.
Det rör sig om det så kallade matsvinnet, som enligt Livsmedelsverket ökar markant under julen.
I en ny granskning konstaterar myndigheten att var tredje person slänger mat som de planerat att äta.
Dessutom uppger 42 procent att matsvinnet ökar under högtiden.
Pekar ut männen
Män pekas ut som bovarna i dramat.
Den manliga delen av befolkningen slänger mer mat jämfört med kvinnor under julen, enligt undersökningen.
Nu uppmanar Livsmedelsverket till förändring.
– Det är känt sedan innan att många handlar mycket mat inför julen och de här resultaten visar att vi också slänger mer mat än vanligt. Här finns stor potential att minska matsvinnet, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Sex anledningar
Karin Fritz framhåller att det finns sex primära orsaker till att mer mat slängs under julen:
- Tillagat för mycket
- Köpt för mycket
- Maten känns ofräsch
- Blivit dålig/oätlig
- Trött på samma mat flera dagar
- Tagit för mycket på tallriken
Enligt experten är fenomenen relativt enkla att undvika.
– Anledningarna till matsvinnet går lyckligtvis att förebygga, särskilt om vi är medvetna om varför vi slänger mat. Genom att planera bättre, förvara maten på rätt sätt och ta vara på den mat som blir över kan vi minska matsvinnet.
Det här slängs mest
Sill, lax och annan fisk var tillsammans med julskinka den mat som hushållen svarade att de slängde mest av under julen 2023.
Sallad, frukt och grönt, potatis och potatisrätter hamnar också högt upp på matsvinnslistan.
Ost och mejeriprodukter samt godis och snacks är det som hushållen slänger minst av.
Foto: P. Goldsberry resp Jonas Nordström
Text: Redaktionen