Kritik mot Skatteverket – stoppar namnbyte

2024 12 28

En kvinna får inte byta efternamn.

En kvinna har under en tid haft för avsikt att byta efternamn.

Hon hade länge önskat att få kunna heta “Havsvatten”.

Skatteverket stoppar dock kvinnans önskan - med hänvisning till att det är olämpligt, rapporterar Expressen.

“Är olämpligt”

Kvinnan i fråga hade undersökt huruvida “Havsvatten” som efternamn kan uppfattas som stötande eller om det skulle kunna finnas några andra hinder.

Hennes efterforskningar gav inga varningsflaggor - och hon skickade in en ansökan till Skatteverket.

Då fick hon avslag med hänvisning till att namnet är "olämpligt".

– Begreppet havsvatten förekommer som substantiv i svenskan och har så gjort under mycket lång tid, framhåller Skatteverket som motivering.

– Isof bedömer att det sökta Havsvatten inte har efternamnskaraktär, och anser att det sökta namnet skulle leda till osäkerhet i namnbruket.

“Är underligt”

Med tanke på att det finns många liknande efternamn, som exempelvis Sjöstrand eller Bergström, ställer sig kvinnan frågandes till Skatteverket.

– Jag läser ändå det som att havsvatten är ett substantiv och då kan man inte välja det i efternamn. Och det är någonstans där jag tycker att anledningen är så underlig, säger hon till Expressen.

Bernadotte nekades

Flera gånger tidigare har personer fått sina önskade namnbyten nekade av Skatteverket.

Exempelvis år 2020 då en 53-årig man inte fick byta förnamn till “Bernadotte”.

Anledningen menade Skatteverket var att “den historiska utvecklingen medfört att ’Bernadotte’ i dag brukas som efternamn”.

Det rapporterar Dagens Juridik.

Får inte vara stötande

Skatteverket välkomnar ansökningar om namnbyte men den som har för avsikt att byta till någonting uppenbart stötande kommer att få det svårt.

– Du kan lägga till, byta, ändra ordningsföljd eller ta bort förnamn genom en ansökan till Skatteverket. Du kan byta förnamn flera gånger och du behöver inte behålla något ursprungligt förnamn, förklarar Skatteverket.

– Ett förnamn får inte vara sådant att det kan uppfattas som stötande eller kan leda till obehag för den som ska ha det. Det får inte heller uppfattas som ett efternamn eller vara olämpligt som förnamn av någon annan anledning.

Foto: F. Bratt Skatteverket

Text: Redaktionen


Norge vänder sig till hela världen: “Helt fruktansvärt”

2025 04 28

Norges utrikesminister Espen Barth Eide påkallar hela världens uppmärksamhet.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023, som dödade över 1 000 personer, och det efterföljande eskalerande kriget i Gaza.

Men världen har tystnat trots att konflikten pågår för fullt, anser Espen Barth Eide.

– Det är en helt fruktansvärd situation. Situationen i Gaza är nu faktiskt värre än den var innan vapenvilan, som bröts av Israel, säger han enligt Dagbladet som hänvisar till en intervju med nyhetsbyrån NTB.

"Alldeles för tyst"

Enligt palestinska hälsomyndigheter har över 51 000 människor i Gaza dödats av israeliska attacker sedan oktober 2023.

Av dessa uppges minst 16 000 vara barn. Tusentals personer saknas i ruinerna.

Både FN:s särskilda sändebud Francesca Albanese och Amnesty International hävdar att kriget är ett pågående folkmord.

– Världssamfundet är alldeles för tyst. Det finns en stark kontrast mellan det som händer i Gaza och det fokus det får, säger Espen Barth Eide.

Han menar att den stora politiska diskussionen istället handlar om tullar numera.

– Samtidigt har situationen i Gaza gått från dåligt itll värre, säger utrikesministern.

Israel: kritiskt skede

När den norska statsministern Jonas Gahr Støre och hans finansminister Jens Stoltenberg var på besök i Vita huset häromveckan fanns inte kriget i Gaza på agendan.

USA:s president Donald Trump har ställt sig helhjärtat på Israels sida. Nyligen bad Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om tålamod då kriget går in i en “kritisk fas” för att få hem gisslan som tagits av Hamas.

– Vi befinner oss i ett kritiskt skede av operationen, och vid denna tidpunkt behöver vi tålamod och beslutsamhet för att vinna, säger Netanyahu enligt norska Sol.

Hamas hade då nyligen avvisat ett nytt förslag om vapenvila.

Frankrike: "oacceptabelt"

Flera världsledare, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, har de senaste veckorna kritiserat att nödsändningar till Gazas befolkning till stor del stoppats efter att förhandlingarna om en vapenvila brakat samman.

Det israeliska beslutet att blockera bistånd från att komma in i Gaza är oacceptabelt, framhåller den franska regeringen i ett uttalande.

Sedan tidigare har Internationella brottmålsdomstolen, ICC, utfärdat en arresteringsorder mot Netanyahu för misstänkt krigsbrott i Gazaremsan.

Foto: WTO/Prime Vision

Text: Redaktionen


Enorm prishöjning i USA – ökar med 377 procent

2025 04 28

Den kinesiska e-handelsplattformen Shein chockhöjer priserna för amerikanska konsumenter. 

Priserna på allt från kläder till köksprodukter höjs för amerikanska kunder, rapporterar Bloomberg.

Enligt en sammanställning från nyhetsbyrån har genomsnittspriserna för de 100 mest sålda skönhets- och hälsoprodukterna ökat med 51 procent.  

Dessutom har priserna mer än fördubblats för flera populära varor – exempelvis har priset på kökshanddukar ökat med hiskeliga 377 procent.

Trumps tullar pekas ut

De kraftiga prisökningarna är en direkt följd av handelskriget mellan USA och Kina. Shein och andra kinesiska e-handelsplattformar har belagts med tullar på 120 procent. 

USA:s president Donald Trump hävdar att inflationen inte kommer att stiga i USA, trots höga importtullar mot omvärlden. På sina sociala medier skriver Trump att ”sjunkande energi- och livsmedelspriser visar att det i praktiken inte finns någon inflation”.

Men Bloombergs nya sammanställning ger en annorlunda bild.

– Sheins prishöjningar är det senaste exemplet på ansträngningar från kinesiska företag för att överföra åtminstone en del av de ökade importkostnaderna på amerikanska konsumenter, skriver nyhetsbyrån.

Läs mer: UPPGIFTER: Trump kan slopa dessa tullar | Ekonomibladet

Finansministern: Inga diskussioner

För närvarande pågår inga samtal om tullarna mellan USA och Kina.

Det uppger den amerikanske finansministern Scott Bessent i en intervju med ABC News.

– Jag hade kontakt med min kinesiska motsvarighet, men det handlade mer om traditionella frågor som finansiell stabilitet och tidiga varningar om den globala ekonomin, säger han till nyhetskanalen.

LÄS MER OM TULLKRIGET HÄR:

Kinesiska fabriker pausar produktion | Ekonomibladet

Japans drag – för att lindra tullsmärtorna | Ekonomibladet

Foto:

Text: Redaktionen