Polisen ryter ifrån – får in många anmälningar just nu

2024 12 30

Polisen slår larm inför nyår.

Inför nyårsafton är det många som är igång med smällare och fyrverkerier.

Det är ett litet tag kvar tills det ordentliga firandet, men i flera svenska städer ger sig folk ut redan nu för att skjuta fyrverkerier.

Nu ryter polisen ifrån - och meddelar att beteendet är olämpligt och förenat med livsfara.

Ryter ifrån

Polis har under kvällen larmats till en adress i Noltorp efter uppgift om att ungdomar ska ha skjutit fyrverkerier mot personer.

Polisen i Jönköping, Östergötland och Södermanland har gått ut med samma meddelande.

Så här lyder det:

– Under dagen och kvällen har det inkommit flera anmälningar om höga smällar i samband med att man skjutit fyrverkerier, framhåller polisen.

– Det händer också att fyrverkerierna inte skjuts uppåt som avsett, utan riktas mot hus, fordon eller människor vilket är förenat med livsfara.

“Tar resurser”

Polisen fortsätter.

– Förutom att detta tar resurser av poliser i yttre tjänst och operatörer så är det olämpligt eftersom det skrämmer människor och djur.

Det gäller

På nyårsafton är det många som vill fira in det nya året med fyrverkerier och andra pyrotekniska varor.

Polisen meddelar att det finns en del att tänka på när man ska hantera fyrverkerier och i flera fall krävs också tillstånd från polisen.

– Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras, förklarar polisen.

Lokala bestämmelser

Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.

Många kommuner har även lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.

– Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas, meddelar polisen.

– Oavsett om du behöver tillstånd från polisen eller inte är det viktigt att komma ihåg att vissa typer av fyrverkerier och pyrotekniska varor kräver utbildning för att få användas.

Foto: Polisen

Text: Redaktionen


JUST NU: Förbjuden hamburgare ska säljas i Sverige

2025 07 10

Hamburgare som förbjöds så sent som i juni har nu fått klartecken att säljas i Sverige.

“International Food Festival, den återkommande internationella matmarknaden, är på turné genom landet igen. Just nu pågår festivalen i Helsingborg.

Men mattältet Down under som bland annat säljer krokodil- och känguruburgare har stött på patrull.

Burgarna förbjöds nyligen av kommunens inspektörer när festivalen var på plats i Jönköping i slutet av förra månaden, rapporterar Jönköpings-Posten.

Anledningen var att det till exempel inte gått att fastställa att det verkligen var krokodil i köttet.

– Enligt intyget så rörde det sig om krokodilkött, men man sålde det som hamburgare med krokodil och inslag av kalv. Därför sa vi att det här är inte tillräckligt säkert för konsumenter och förbjöd dem att sälja det, säger Niclas Purfürst, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun, till lokaltidningen.

"Inget underlag överhuvudtaget"

Samma mattält har även strutskött på menyn. Inte heller dessa eller känguruburgarna fick säljas. Enligt kommunen hade företaget inte uppvisat “något underlag på övriga köttslag överhuvudtaget”.

– Så de fick inte heller säljas. Det stängdes ned helt och hållet, det här ståndet, säger Niclas Purnfürst.

Jönköping hade fått tipset från Lidköping där matmarknaden hade varit veckan innan.

Där hade inspektörerna även synpunkterna på bristen på god handhygien. Kommunen påpekade dessutom att “ingen spårbarhet inkommit för exotiska köttslag såsom känguru, struts eller krokodil”, skriver JP.

Vändningen: får grönt ljus

Följden blev att köttet fick slängas.

Efter ett stopp i Ystad har festivalen nu dragit vidare till Helsingborg.

Och där har burgarna fått grönt ljus, rapporterar SR. Kommunens inspektörer har nu kunnat verifiera varifrån köttet kommer. Klartecknet kommer efter att företaget fått ordning på dokumentationen, bekräftar Lotten Johansson, tf miljödirektör i Helsingborg.

Patrik Kjörling, ägare till Becano AB som står bakom ståndet, välkomnar beskedet. Att företaget till slut har fått rätt beskriver han som viktigt.

Han är dock kritisk till att kommunernas inspektörer varnat varandra för burgarna. Kjörling menar även att kommunernas krav på att ta fram rätt uppgifter kom med för kort varsel.

– De får stanna upp och lyssna så de får rätt information. Så där är det i ett nötskal, det spelar ingen roll om det är en hälsomyndighet eller arbetsmiljöverk, de lyssnar inte, säger Patrik Kjörling till SR.

Foto S. Dalhuisen

Text: Redaktionen


Oväntad faktura på väg till hushållen – betala inte

2025 07 11

Många svenskar behöver vara beredda på att en oväntad faktura kan dimpa ned i brevlådan kommande veckor.

Bluffakturorna ökar under sommaren.

Det konstaterar ekonomiplattformen Spiris, tidigare Visma Spcs.

– Sommaren är bluffakturornas högsäsong och det är oroande att antalet fakturabedrägerier ökar så kraftigt, varnar Spiris företagarexpert på torsdagen.

Förra året ökade antalet fakturabedrägerier med 23 procent. Över 10 000 bluffakturor anmäldes, enligt statistik Spiris tagit del av från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Drabbar privatpersoner

På grund av semestertider och sommarvikarier som inte är rustade med rätt kunskap är företagen i en särskilt känslig situation.

Men även privatpersoner råkar ut för de oväntade "fakturorna".

Vid fakturabedrägerier är det vanligt att olika företag försöker lura företagare eller privatpersoner med påstridiga och otydliga metoder. Det sker ofta genom att de skickar ut bluffakturor, framhåller polisen.

LÄS MER: Electrolux går ut med varning till kunder

Kivrabluff cirkulerar

Sett över de senaste fem åren ligger ökningen över polisanmälda bluffakturor på hela 43 procent.

Det bedöms dock vara “toppen av ett isberg”, enligt Spiris.

Vad det är för typ av bluffakturor kan variera.

Exempelvis har Kivra nyligen gått ut och varnat för bedrägerier i företags namn.

Bluffmakarna påstår till exempel att Kivras support behöver komma i kontakt med mottagaren eller att det finns en obetald faktura i brevlådan som behöver hanteras, rapporterar Råd och Rön.

Svenskar kyrkan varnar för "fakturor"

De senaste månaderna har även Svenska kyrkan larmat om brev från företag som erbjuder gravskötsel och gravstenstvätt. Brevet uppges se ut som en faktura som kommer från Svenska kyrkan, vilket inte stämmer.

Metoden är dock effektiv eftersom nästan alla har minst en bortgången anhörig vars grav man sköter om då och då.

Alla som har fått hem “fakturan” har uppmanats att anmäla det till Konsumentverket, rapporterade SR tidigare i år.

Spiris uppmaning är att inte betala de oväntade fakturorna.

Polisen framhåller även att privatpersoner ska vända sig till konsumentvägledaren i din kommun vid misstanke om att man utsatts för ett bedrägeriförsök.

LÄS MER: Polisen uppmanar allmänheten – “lägg på luren”

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen