Sjukdom väntas öka dramatiskt – halva befolkningen kan drabbas

2025 02 03

Över halva Sveriges befolkning befinner sig i riskzonen.

Redan idag orsakar fetma en halv miljon cancerfall årligen.

Den siffran väntas “öka avsevärt" i framtiden, enligt nätkliniken Yazen.

Idag lider drygt hälften av Sveriges invånare av fetma eller övervikt. Sambandet med cancer beskrivs som en “tickande hälsobomb” och en av vår tids största hälsoutmaningar.

Om inget görs förväntas de globala kostnaderna för övervikt och fetma nå tre miljarder dollar år 2030 och mer än 18 miljarder dollar år 2060, säger Martin Carlsson, endokrinolog och specialist i diabetologi tillika grundare av just Yazen.

Oväntat många cancerformer 

En relativt ny studie från Lunds universitet har visat att kraftig övervikt ökar risken för fler cancerformer än tidigare trott. Totalt kopplas nu fetma till hela 31 former av cancer, bland annat tunntarmscancer, blodcancer samt huvud- och halscancer.

– Resultaten i vår studie visar att fetma kan öka risken för upp till 40 procent av alla cancerfall av de som ingick i studien och som diagnostiserades mellan 1963–2019, säger Tanja Stocks, forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet.

Är en kronisk sjukdom 

Martin Carlsson framhåller att uppskattningar från Världshälsoorganisationen visar att drygt 40 procent av alla cancerfall kan förebyggas. Att minska fetma är kanske den viktigaste åtgärden av alla.

Samtidigt finns andra utmaningar när det gäller övervikt.

– Det som tyvärr ofta förbises är att fetma, som definieras som en kronisk sjukdom med hög kroppsfettmassa, inte bara är ett kosmetiskt problem. Det är ett tillstånd som ökar risken för en rad andra kroniska sjukdomar som cancer, diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Det påverkar inte bara den fysiska hälsan, utan även den psykiska hälsan i form av till exempel låg självkänsla och depression, säger Martin Carlsson.

Var i blåsväder 

Enligt Yazen, som säger sig vara Sveriges främsta fetmarådgivare och behandlar cirka 10 000 patienter, har modern överviktsbehandling genomgått stora förändringar på senare tid. Framför allt genom att kombinera medicinsk behandling med livsstilsförändringar.

För ett drygt år sedan var dock samma företag i blåsväder efter att flera läkare kritiserat att nätkliniken skrivit ut Ozempic för viktnedgång, utan att ha genomfört någon fysisk undersökning.

Claude Marcus, barnfetmaforskare och professor vid Karolinska institutet, menade att Yazens vårdmodell, som bedrivs via en app, inte är rättssäker.

Martin Carlsson höll inte med om kritiken.

Vi gör en omfattande anamnes, de får skicka in bild på sig själva och tar sina mått. Vi tar en omfattande blodprovspanel, sade han till SVT vid tillfället.

Foto: S. Bughdaryan

Text: Redaktionen


JUST NU: Kaosscener i Grekland – svenska turister i fara

2025 07 03

Massevakuering inleds på den grekiska semesterön Kreta.

En massiv skogsbrand har brutit ut på paradisön.

Branden har eskalerat på bara några timmar och är “utom kontroll” på östra sidan av ön, rapporterar bland annat Reuters.

Alla sjukhus har satts i beredskap och omkring 3 000 personer har evakuerats från byar och turistområden.

Flera turister har fått lämna sina hotell och spenderat natten i en gymnastiksal.

Väldigt svår situation

Minst 155 brandmän deltar i släckningsarbetet.

Ännu fler är på väg, enligt den grekiska brandkåren.

– Det är en väldigt svår brand, och den pågår fortfarande, säger en talesperson från räddningstjänsten till Reuters.

Exakt vad som har orsakat de omfattande bränderna är i dagsläget oklart. Grekland drabbas frekvent av skogsbränder, särskilt under sommaren vid kraftiga värmeböljor.

Svenskar i fara

Grekland är ett av de mest populära resmålen för svenskar.

I synnerhet Kreta lockar mängder med turister varje år.

Flera svenska turister som befinner sig på paradisön har vittnat om kaotiska scener under natten. Nödsignalerna tjöt från folks mobiltelefoner.

– Vi skyndade oss till rummet och började packa väskorna. Vi väntade på att Apollo skulle ge besked, men fick ingen tydlig information, säger 33-årige Andreas Jansson till Aftonbladet.

Apollo har ett hotell drygt sju kilometer från där branden rasar och följer situationen noga. Även Ving har gett liknande besked, skriver tidningen.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: SMHI varnar för kraftigt oväder – ”flytta föremål”

2025 07 03

SMHI varnar för regnoväder och hårda vindbyar.

En gul varning för stora regnmängder har utfärdats för Dalarnas län, Gävleborgs län och Värmlands län.

Enligt SMHI kan det bli uppemot 70 millimeter regn lokalt.

– Ett lågtryck drar in över Sverige och kommer ge ihållande regn under stora delar av torsdagen. Tidvis kan även åska förekomma, varnar myndigheten.

Under eftermiddagen och kvällen kan det dessutom bli blåsigt i länen. SMHI flaggar för vindbyar på 21 meter per sekund.

”Täta källaren och flytta föremål”

Risken för översvämningar är stor. 

SMHI uppmanar invånare i de berörda områdena att tänka på följande:

- Översvämningar kan uppstå i till exempel källare och dagvattensystem. Se över om du kan täta din källare, eller flytta på föremål som riskerar att skadas av vatten.

- Rensa hängrännor, dagvattenbrunnar och andra vattenvägar så att vattnet kan rinna bort obehindrat.

- Vägar och viadukter kan översvämmas, undvik att köra genom vattensamlingarna.

- Restider kan bli längre då det kan vara dålig sikt och risk för vattenplaning. Avsätt längre tid för din resa och anpassa hastigheten.

Gul varning för vind

Under torsdagen har SMHI också utfärdat en gul varning för hårda vindbyar i Södermanlands län, Stockholms län och Uppsala län.

Vinden väntas tillta under eftermiddagen.

Invånare uppmanas att tänka på följande, enligt SMHI:

- Vägar kan blockeras av nedfallna träd eller grenar.

- Det finns risk för förseningar eller inställda avgångar inom kollektivtrafiken.

- Förankra och säkra lösa föremål, till exempel din studsmatta och dina trädgårdsmöbler. Tänk på att tillfälliga konstruktioner som byggnadsställningar också kan blåsa iväg.

- Skador kan uppstå på skog, till exempel i hyggeskanter och i nygallrad skog.

- Det finns risk för störningar i el- och telenät i områden med luftburna ledningar.

Foto: JD Designs

Text: Redaktionen