WHO varnar för ny pandemi: ”epidemiologisk säkerhet”
2025 04 09
Det har nästan gått fem år sedan covid-19 spred sig till världens länder och orsakade en global pandemi.
Nu förbereder sig världen inför nästa pandemi.
Världshälsoorganisationen WHO:s medlemsländer diskuterar för närvarande ett avtal om beredskapen inför och hanteringen av pandemier. Det så kallade ”pandemifördraget” ska stärka det internationella regelverket för att ha beredskap inför pandemier och andra hot mot hälsan.
Avtalet är mycket viktigt, betonar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Han konstaterar att världen kommer att drabbas av en ny pandemi – förr eller senare.
– Coronapandemin kan nu verka som ett avlägset minne, omkörd av konflikter och geopolitiska och ekonomiska störningar. Men nästa pandemi kommer inte att vänta tills saker lugnar ner sig, säger Tedros enligt Newsweek.
Enligt generaldirektören är det endast en fråga om tid.
– Det kan hända om 20 år eller mer, eller så kan det hända i morgon. Men det kommer att hända, och vi måste vara redo. Det här är inte en teoretisk risk, det är en epidemiologisk säkerhet.
Varningen: Värre än krig
Tedros uppmuntrade medlemsländerna att "ta WHO:s pandemiavtal över mållinjen”.
– Avtalet kränker inte någon medlemsstats suveränitet, utan det stärker den nationella suveräniteten och det internationella samarbetet, säger WHO-chefen som beskriver förebyggande hälsoarbete som en ”viktig säkerhetsfråga”.
– En pandemi kan döda fler människor och orsaka större sociala och ekonomiska slitningar än ett krig. Faktum är att cirka 15 till 22 miljoner människor dödades i första världskriget, medan influensapandemin 1918 dödade uppskattningsvis 50 miljoner människor – mer än dubbelt så många.
Fakta: WHO:s pandemifördrag
- Inom ramen för Världshälsoorganisationen WHO och genom beslut av WHO:s 194 medlemsländer förhandlar man nu fram ett globalt pandemifördrag. WHO:s medlemsländer har också gjort en översyn av det internationella hälsoreglementet, IHR. Syftet är att stärka den internationella beredskapen inför pandemier och andra hot mot hälsan.
- Sverige deltar i förhandlingarna som en del av Europeiska unionen, som bereder gemensamma ståndpunkter för förhandlingarna. Svenska ståndpunkter bereds med många andra departement och det sker också konsultationer med intressegrupper. Riksdagen hålls informerad om hur förhandlingarna går.
Källa Regeringskansliet
Foto: Region Uppsala
Text: Redaktionen