SE UPP I PÅSK: Rött ljus till populär svensk påskmat – “Låt bli”
2025 04 10
Världsnaturfonden ger rött ljus till en svensk favorit lagom till påsken.
Alla svenskar ombeds att se upp i fiskhyllorna när man handlar inför påsk.
Världsnaturfonden, WWF, har nämligen gett rött ljus till två populära arter.
Det handlar om makrill och norsk vårlekande sill.
Silltypen är den som används i både inlagd sill och matjessill, vilka är de två silltyper som konsumeras mest av svenskar, enligt SR.
Äts allra mest i Sverige
Beteckningen rött ljus innebär att man helt ska försöka att låta bli en art, oavsett fångstmetod eller fångstområde, heter det på WWF:s hemsida.
Makrill fiskas i Nordostatlanten och är mycket vanlig, både som färsk matfisk, men också i konserverad form, då ofta med tomatsås.
Även den norska vårlekande sillen fångas i Nordostatlanten.
Arten hade tidigare gul beteckning, “undvik”, och är den sill som det äts allra mest av i Sverige.
Här är anledningen
Anledningen som ligger bakom besluten ska vara flera år av överfiske.
Detta till följd av att de fiskande länderna inte kan komma överens om hur fiskekvoterna ska fördelas.
Fiskande av den norska vårlekande sillen har också överstigit de vetenskapliga råden sedan 2013, enligt SVT.
Se hur fiskguiden fungerar i listan nedan!
Guide: WWF:s fiskguide
Om man äter fisk och skaldjur rekommenderas det att välja de arter som får grönt ljus i WWF:s fiskguide.
– Fiskguiden tar upp cirka 100 olika arter och ger en så detaljerad bild av vilka val som är mer eller mindre hållbara. En art kan ha flera olika färger beroende på var och hur den är fiskad eller odlad, skriver WWF på sin webbplats.
Här är de tre olika färgerna i fiskguiden.
- Grön – “Bra val”
- Gul – “Undvik”: (ät max 3-4 gånger per år)
- Röd – “Låt bli”
Källa: WWF.se
Foto: E. Mozhvilo (OBS! Montage)
Text: Redaktionen