Sverige går tvärsemot USA – hyllas av Röda Korset

2025 04 15

Regeringen har presenterat sin vårändringsbudget.

Totalt innehåller budgeten extra tillskott på 11,5 miljarder kronor.

Vissa utgiftsområden får minskade anslag, bland annat minskar anslagen till arbetsmarknadspolitiska insatser.

Biståndet lämnas dock oförändrat. Vårbudgeten innehåller inga fortsatta neddragningar på svenskt bistånd.

Ett välkommet besked, enligt människorättsorganisationen Röda Korset.

Röda Korset betonar att det är viktigt att Sverige fortsätter att vara en av världens mest ambitiösa biståndsgivare – framför allt i ett läge där USA stryper stora delar av sitt bistånd. Trumpadministrationen har beslutat om nedläggning av biståndsmyndigheten USAID som stod för 40 procent av det globala biståndet. 

– Det är av stor betydelse att biståndet nu och framöver inte drabbas av ytterligare nedskärningar, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. 

”Behöver visa ledarskap”

Ulrika Modéer välkomnar biståndsbeskedet, men hon skulle helst vilja att Sverige bidrar ännu mer.

– I skuggan av USA:s beslut och det enorma lidande det orsakat skulle budgetposten snarare behöva öka. I en tid av ökad global osäkerhet är ett starkt bistånd avgörande för att möta akuta behov och stödja långsiktigt arbete på några av världens mest sårbara platser, säger generalsekreteraren och tillägger:

– Sverige och EU behöver visa ledarskap. Vi behöver hålla hårt fast vid de humanitära principerna och behovsstyrt stöd. EU:s medlemsländer har en särskild roll att spela genom att tydligt, likvärdigt och konsekvent stå upp för dessa principer, både i ord och handling.

Biståndsramen justeras från 2026

Från och med 2026 kommer det svenska biståndet att justeras.

Sverige har i dag en treårig biståndsram som uppgår till 56 miljarder kronor per år och som löper till och med 2025.

Under perioden 2026–2028 ska biståndet minska med tre miljarder kronor till 53 miljarder kronor per år. 

Ett extra tillskott går dock till Ukraina. Regeringen har tidigare aviserat att Sverige kommer bidra med 75 miljarder kronor i militärt stöd för åren 2024–2026. Det svenska stödet för 2025 har dessutom skruvats upp till 29,5 miljarder kronor. Detta har gjorts genom att flytta medel från 2026 års ekonomiska ram för Ukraina till 2025.

Sedan februari 2022 har Sverige bidragit med motsvarande cirka 92,8 miljarder kronor till olika insatser för att stötta Ukraina.

Foto: Johannes Frandsen Regeringskansliet

Text: Redaktionen


KRAVET: Då ska din bil kunna beslagtas – som i Danmark

2025 07 12

En S-politiker kräver att bilar ska kunna beslagtas.

På torsdagskvällen skedde en allvarlig olycka i Malmö som har gett upphov till en debatt om trafiksäkerhet och trafikbeteende.

Nu kräver en S-politiker att polisen ska få en utökad rätt att beslagta bilar.

Vill kunna beslagta bilar

Efter olyckan på Föreningsgatan i Malmö i torsdags, där fyra personer (varav två barn) skadades, kräver nu tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström (S) en förändring.

Schönström vill att polisen ska få rätt att beslagta bilen för så kallade buskörare och personer som har ett olämpligt trafikbeteende, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi kan ju se på trafikbeteendet hos vissa yngre män att man inte är mogen att ha körkort. De framför bilarna på ett extremt farligt sätt, säger Andreas Schönström till tidningen.

S-politikern vill nu se en lagstiftning liknande den i Danmark, där polisen har större möjlighet att beslagta bilar vid olämpligt trafikbeteende.

– Kör man hundra kilometer i timmen i en stad där hastighetsbegränsningen är 40, då tycker jag det är rimligt att polisen får beslagta bilen, säger Schönström som exempel, enligt tidningen.

Utreds av regeringen

Ett liknande förslag utreds redan av regeringen, efter att Malmöpolisen redan 2024 krävt lagändringar för att stoppa så kallat buskörande.

Debatten har aktualiserats efter olyckan på torsdagskvällen.

Det var på Föreningsgatan i Malmö som en bil av okänd anledning körde upp på trottoaren och in i ett antal fotgängare, rapporterade SVT.

Fyra personer fördes till sjukhus med ambulans.

Bland dessa fyra fanns två barn. En flicka under tio år blev allvarligt skadad, medan en yngre flicka och två kvinnor blev lindrigt skadade.

Föraren anhölls men släpptes sedan fri. Han är dock fortfarande misstänkt, enligt kanalen. Misstanken rör försök till mord, alternativt vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i trafik.

Foto: Jose Carbajal

Text: Redaktionen


SEB-EKONOM: Sverige riskerar ”omöjlig återvändsgränd” – stor sektor hotas

2025 07 12

En SEB-ekonom varnar för allvarliga problem.

Svensk ekonomi och arbetsmarknad har gått trögt de senaste åren.

Nu riskerar Sverige än mer allvarliga problem, varnar en framstående SEB-ekonom.

Trumps hot om 30-procentiga tullar kan få mer långtgående konsekvenser än vad många tror – särskilt om EU väljer att svara.

”Kommer drabbas väldigt hårt”

President Donald Trump har skickat ett tullbrev till EU där han hotar med 30-procentiga tullar från 1 augusti.

Nu varnar SEB-ekonomen Robert Bergqvist för allvarliga konsekvenser, rapporterar TV4.

– Exporten från EU och från Sverige kommer drabbas väldigt hårt av de här höga tullarna. På toppen av detta kan vi lägga det faktum att vi har en svagare dollar och en starkare svensk krona, säger han till kanalen.

Svensk exportindustri riskerar alltså ett hårt slag. Det kan få allvarliga konsekvenser för arbetsmarknaden.

Den svenska exportsektorn står för en stor del av Sveriges sysselsättning. Drygt 1,1 miljoner personer sysselsätts av exportsektorn, enligt Industriarbetsgivarna.

Men det finns också ett annat hot, enligt SEB-ekonomen.

”Omöjlig återvändsgränd”

Robert Bergqvist menar att det skulle bli extra problematiskt om EU skulle svara på tullarna.

Då kan samma situation uppstå som mellan USA och Kina, vilket skulle kasta in Sverige och EU i en ”omöjlig återvändsgränd”, enligt SEB-ekonomen.

– Tullarna bara höjs och höjs och i praktiken blir det en omöjlig återvändsgränd där man tar död på handeln mellan EU och USA, säger Robert Bergqvist till kanalen.

EU-tjänstemän ser dock Donald Trumps besked om 30-procentiga tullar från 1 augusti som en ”förhandlingstaktik”, rapporterar Reuters.

I Donald Trumps tullbrev till EU, som publicerades på Truth Social på lördagen, menar Trump att relationen mellan EU och USA inte har varit ”ömsesidig”.

– Vår relation har tyvärr varit långt ifrån ömsesidig. Från och med den 1 augusti 2025 kommer vi att ta ut en tull på endast 30 procent av Europeiska unionen på EU-produkter som skickas till USA, separat från alla sektorspecifika tullar, meddelar Donald Trump.

Foto: SEB

Text: Redaktionen