UPPGIFTER: Jätteland kan gå med i EU

2025 04 21

Scenariot är “osannolikt, men inte omöjligt”.

Det hävdar EU-forskare om möjligheten för Kanada, världens näst största land till ytan, att gå med i EU.

– Kanada skulle verkligen kvalificera sig, säger exempelvis Frank Schimmelfennig, professor i europeisk politik vid ETH Zürich, till Politico och tillägger:

– Eftersom man på väldigt många sätt förmodligen är närmare europeiska värderingar, institutioner och politik än många av de nuvarande kandidatländerna.

Väldigt svårt

Frågan om ett kanadensiskt medlemskap i EU har väckts efter att 44 procent av landets invånare uppgett att man stöttar idén, enligt en färsk undersökning.

Det kan jämföras med 34 procent som avfärdar förslaget, enligt Politico.

Paula Pinho, chefstalesperson för EU-kommissionen, “hedras av siffrorna”, men tycks bekräfta att enbart europeiska länder kan ansöka om medlemskap i unionen.

Men.

Enligt flera experter är det alltså inte omöjligt.

Trots att Kanada ligger över 6 000 kilometer från Europa och på andra sidan Atlanten förenas de båda aktörerna av flera gemensamma intressen, inte minst ideologiskt och ekonomiskt.

"Staten inte definierad"

Pinho hänvisar till en formulering i artikel 49 om att “alla europeiska stater (...) kan ansöka om att bli medlem”. 

Frågan ställs nu om det finns något utöver geografi som gör att ett land kan kvalificera sig.

– Att vara europé är mer av ett sinnestillstånd, säger Giselle Bosse, professor i EU:s externa demokratistöd vid Maastricht University, till den amerikanska tidningen.

– Rättsligt och formellt är en europeisk stat faktiskt inte definierad och tittar vi historiskt har det funnits europeiska stater som på sätt och vis inte är begränsade till den europeiska kontinenten.

Hon syftar på att flera EU-länder har utomeuropeiska territorier i Karibien, Stilla havet och Arktis.

"Ekonomiskt destruktivt"

Andra EU-forskare grusar eventuella förhoppningar om ett kanadensiskt inträde i EU.

– Det skulle vara extremt svårt att hävda att Kanada är ett europeiskt land, säger Ian Bond, biträdande direktör vid Centre for European Reform.

Även “praktisk ekonomi” skulle bli ett hinder.

Kanada skulle då behöva lägga tullgränsen mellan sig själv och USA och tillämpa EU:s tullar och regler på import från USA. Det skulle vara otroligt ekonomiskt destruktivt. Det skulle slå bort alla fördelar som man kan förvänta sig att få från medlemskapet under många, många år, säger Bond.

Foto: European Parliament

Text: Redaktionen


JUST NU: Kaosscener i Grekland – svenska turister i fara

2025 07 03

Massevakuering inleds på den grekiska semesterön Kreta.

En massiv skogsbrand har brutit ut på paradisön.

Branden har eskalerat på bara några timmar och är “utom kontroll” på östra sidan av ön, rapporterar bland annat Reuters.

Alla sjukhus har satts i beredskap och omkring 3 000 personer har evakuerats från byar och turistområden.

Flera turister har fått lämna sina hotell och spenderat natten i en gymnastiksal.

Väldigt svår situation

Minst 155 brandmän deltar i släckningsarbetet.

Ännu fler är på väg, enligt den grekiska brandkåren.

– Det är en väldigt svår brand, och den pågår fortfarande, säger en talesperson från räddningstjänsten till Reuters.

Exakt vad som har orsakat de omfattande bränderna är i dagsläget oklart. Grekland drabbas frekvent av skogsbränder, särskilt under sommaren vid kraftiga värmeböljor.

Svenskar i fara

Grekland är ett av de mest populära resmålen för svenskar.

I synnerhet Kreta lockar mängder med turister varje år.

Flera svenska turister som befinner sig på paradisön har vittnat om kaotiska scener under natten. Nödsignalerna tjöt från folks mobiltelefoner.

– Vi skyndade oss till rummet och började packa väskorna. Vi väntade på att Apollo skulle ge besked, men fick ingen tydlig information, säger 33-årige Andreas Jansson till Aftonbladet.

Apollo har ett hotell drygt sju kilometer från där branden rasar och följer situationen noga. Även Ving har gett liknande besked, skriver tidningen.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Larm om fiskmåsar – ”någon kan dödas”

2025 07 03

Aggressiva fiskmåsar sprider skräck i Skottland.

Barn har attackerats och husdjur har dödats.

Nu kallar Skottland till krismöte.

Ett möte om problemet med aggresiva fiskmåsar ska hållas i norra delen av Skottland, enligt jordbruksminister Jim Fairlie.

Men Douglas Ross, ledare för konservativa Tory, vill gå ännu längre.

Han kräver ett nationellt toppmöte.  

Enligt Ross måste den skotska regeringen vidta åtgärder innan ”någon dödas” av de aggressiva fåglarna.

Han får medhåll av partikollegan Rachael Hamilton.

– Aggressiva måsar fortsätter att vålla problem för företag, turister och alla som befinner sig i närheten av havet, säger hon enligt The Scotsman.

– Och det är inte en säsongsbetonad angelägenhet. Det handlar om ett allvarliga och ökande hot mot vår hälsa. Detta är en säkerhetsrisk, särskilt för barn och äldre, fortsätter Hamilton.

Vågar inte gå ut

Aggressiva fiskmåsar är ett växande problem i Skottland.

Under häckningssäsongen, mellan april och juni, blir fåglarna aggressiva mot alla som de uppfattar som ett hot. I Skottland har flera attacker mot människor rapporterats.

Attacker har också inträffat före och efter häckningssäsongen.

Det kan bland annat bero på att fiskmåsarna har lärt sig att människor är en lätt källa till mat. Människor med mat i händerna blir offer för hungriga måsar. Den stora tillgången till mat, sopor och skräp har också gjort att fler måsar tar sig in till städerna.

I vissa områden är situationen så allvarlig att människor inte vågar lämna sina hem, uppger Toryledaren Douglas Ross.

– Väljare har berättar för mig att de är oroliga för att lämna sina hem av rädsla för att bli attackerad av en störtdykande mås. Andra har drabbats av psykiska problem på grund av sömnbrist som orsakats av högljudda måsar.

FAKTA: Fiskmåsar i städer  

- Fiskmåsar är vanligt förekommande i stadsmiljöer eftersom de har lärt sig att anpassa sig till den mänskliga närvaron. De bygger bon på tak, balkonger och andra höga platser som ger dem en överblick över området. Dessutom har de en förmåga att identifiera lämpliga platser där människor slänger matrester och annat avfall.

- Fiskmåsar kan orsaka buller och störningar genom sina högljudda skrik och påträngade närvaro. Dessutom kan de vara aggressiva mot människor som närmar sig deras bon eller på annat sätt kan utgöra en fara för deras ungar.

- Under häckningssäsongen är fiskmåsen, dess ungar, bon och ägg fredade enligt jaktlagen, något som begränsar möjligheterna att bli av med dem. Det finns dock undantag som kan innebära att man får lov att ta bort fiskmåsbon och ägg, när äggen är kläckta begränsas man ytterliggare och undantagen blir färre.

Källa: Begone Skadedjur & Sanering AB 

Foto: Peter F. Wolf

Text: Redaktionen