Solcellskunder slår larm om plötslig konkurs: ”blev förbannad”

2025 04 21

Hundratals solcellsföretag har gått i konkurs det senaste året.

Under 2024 kastade 147 bolag i branschen in handduken.

Hittills i år är siffran redan uppe i 50, enligt SR.

Och nu slår kunder larm om oron för att fler solcellsföretag plötsligt går under – och inte minst de efterföljande konsekvenserna.

Framför allt består stressen i vad som händer med garantierna vid ett sådant scenario.

– Jag tror att det kan bli problem, säger exempelvis solcellskunden Lars Evers till P4 Kalmar.

"Blev förbannad"

Lars Evers är tillsammans med Annelie Stavreus Evers två som drabbats av att plötsligt stå utan besked och stöd när ett solcellsföretag hamnar i knipa.

När paret fick problem med sin installerade laddbox inledde de ett reklamationsärende. På en fredag hade de god kontakt med företaget i fråga. Den efterföljande måndagen gick bolaget inte att få tag på varken via mejl eller telefon.

Snart fick de veta att företaget hade gått in i rekonstruktion på grund av den dåliga ekonomin. Nu är de båda oroliga för vad som händer om bolaget går i konkurs.

– Jag blev förbannad. Sen mejlade jag tillverkarna av laddboxen, då fick jag svaret att jag kunde hitta någon annan, säger Annelie Stavreus Evers till radion.

"Vi har stängt"

Det aktuella solcellsföretaget och tillverkaren, där den senare stod för sin del av garantin, nämns inte vid namn av radion och har därmed inte heller gett sin version.

Lars Evers och Annelie Stavreus Evers är dock inte de första som reagerat på oberäkneligheten i att solcellsföretag plötsligt kan försvinna.

Ett exempel var när Solcellen Sverige AB, som med en omsättning på 200 miljoner årligen beskrevs som ett av Sveriges största solcellsföretag, gick i konkurs i höstas.

– Aha misstänkte det… de har inte svarat på mail eller telefon. “Vi har stängt” säger telefonsvararen, framhöll en användare i Facebookgruppen “Vi som har Solel” med tiotusentals medlemmar när beskedet nådde kunderna via omvägar.

Högre räntor

Många av konkurserna beror på högre räntor och billigare el, enligt SR.

– Orsaken är att man inte  kan betala sina skulder. Den vanliga konkursgrunden, sade exempelvis Kenneth Nilsson vid Setterwalls Advokatbyrå till Di efter att den stora solcellsaktören Sunroof kastat in handduken i julas.

Samma månad gick Alstra Nordic AB, framför allt verksamma i södra Sverige, i konkurs.

LÄS MER: Finansinspektionen varnar – “Folk blir plötsligt kontaktade”

Foto: M. Winkler

Text: Redaktionen


Tungt bakslag för pensionärer – får höjd avgift

2025 04 28

Många pensionärer kommer att drabbas av en höjd avgift.

Pensionsmyndigheten har beslutat att höja en avgift som många pensionärer betalar.

Det handlar om den avgift man betalar när man väljer att föra över sin premiepension till en maka eller make.

Detta har setts som ett sätt att öka jämställdheten, men nu väljer Pensionsmyndigheten att höja avgiften för överföringen.

Därför höjs avgiften

Avgiften för att föra över sin premiepension höjs från 6 procent till 7,5 procent.

Höjningen sker till följd av en studie över livslängden bland överförare och mottagare, rapporterar DI.

– Kostnaderna för överföring belastar systemet mer än vad man trott tidigare. Därför behöver avgiften höjas, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall till tidningen.

Kvinnor har i genomsnitt 26 procent lägre pension än män, och därför brukar möjligheten att överföra premiepensionen till den man är gift med, ses som ett verktyg för ökad jämställdhet.

– Om du är gift kan du föra över din framtida premiepensionsrätt till din partner. Det kan vara ett sätt att kompensera din partner om hen riskerar att få lägre pension, informerar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Men nu blir det alltså dyrare att göra så, då avgiften höjs till 7,5 procent.

– När pengarna förs över minskas pensionsrätten med 7,5 procent. Det innebär att mottagaren får 92,5 procent av pensionsrätten, uppger Pensionsmyndigheten.

Och den som har ångrat sig måste snabba på att stoppa sin överföring.

Ändringar före 30 april

Om man vill stoppa överföringen så har man nu bara några dagar på sig.

– Vill man ta bort sin överföring behöver det göras senast den 30 april för att undvika den nya avgiften, säger Monica Zettervall till tidningen.

För att kunna föra över sina premiepensionsrätter behöver man vara gift eller registrerad partner. Man kan alltså inte göra en överföring om man bara är sambo.

Om överföringen ska gälla för i år – eller upphöra att gälla – så behöver man anmäla det senast den 30 april.

Man kan bara överföra premiepensionsrätter för innevarande eller framtida år. Man kan själv välja om överföringen ska gälla tills vidare eller för endast ett år.

Man kan endast överföra hela premiepensionsrätten, inte bara en del av den.

Vid skilsmässa avslutas överföringen automatiskt, informerar Pensionsmyndigheten.

Foto: M. Timberlake

Text: Redaktionen


Ica går ut med varning till kunder

2025 04 26

Ica går ut med en bedrägeri-varning.

Livsmedelsjättens varumärke är det senaste av en rad företag som har kapats av bedragare i syfte att lura människor.

Människor har fått sms från bedragare som utger sig komma från Ica, och en av kedjans butiker går ut med en varning för att förhindra att folk förlorar sina pengar.

Ica varnar

På sociala medier skriver Ica-butiken som har lagt märke till situationen så här:

– VARNING FÖR BEDRÄGERIER. Just nu går det ut SMS från någon som utger sig för att vara Ica. Vill bara varna för att inte ringa, gå in på länkar eller registrera via Bank-id. Det är inte Ica utan bedrägerier. Var försiktiga där ute.

Tänk på detta

Under de senaste åren har många svenskar blivit utsatta för bedrägeriförsök.

Bedragarna kan använda sig av olika metoder – men en sak som är återkommande är att de försöker stressa de tilltänkta offren till att ta snabba beslut.

Det är alltid en bra idé att ställa sig skeptisk till de meddelanden, mejl och samtal som kommer in – och ifrågasätta om det verkligen är det varumärke eller den myndighet som det ser ut att komma från.

Har ansvar

Polisen och bankerna har ett stort ansvar i förebyggandet av bedrägerier och arbetar på olika sätt för att försöka förhindra brott.

Nordea har flera tips på saker att tänka på.

Det handlar bland annat om att undvika att svara på samtal eller sms som man inte hade väntat sig – och aldrig klicka på okända länkar.

Officiella uppgifter

Det är bra att använda officiella kontaktuppgifter från respektive företags hemsida eller app för att verifiera informationen i fall av osäkerhet.

Innan man klickar på länkar i sms är det bra att ta en närmare titt på webbadressen. 

Långa webbadresser, eller sådana som ser misstänkta ut, kan vara tecken på bedrägeri.

– Dela aldrig känslig information via sms, meddelar Nordea.

– Varken vi, andra banker eller någon legitim organisation kommer någonsin be dig skicka känslig information som lösenord eller kortnummer via sms. Använd heller aldrig ditt BankID på uppmaning av någon.

Foto: Ica

Text: Redaktionen