15Sep2025

Larm om svenskars matvanor: “Håll igen på detta”

2025 04 28

Svenskarna bör passa sig för kött – och särskilt för chark, som korv eller bacon. Det meddelar Livsmedelsverket.

Mycket frukt och grönt – och bra mycket mindre av läsk, godis och alkohol.

Så sammanfattar Livsmedelsverket sina nya kostråd.

För alla köttälskare innebär råden också en dyster läsning – 350 gram per vecka ska numera räcka per vuxen svensk.

“Vilar på stark vetenskaplig grund”

Under måndagen lämnar Livsmedelsverket sitt svar på regeringsuppdraget om att uppdatera de svenska kostråden.

Samtidigt presenterar man också de nya kostråden för vuxna.

– Råden utgår från vad som är bra för hälsan att äta, och vilar på en stark vetenskaplig grund, uppger Livsmedelsverket i ett uttalande.

Sammanfattningsvis rekommenderas en balanserad kost, med mycket frukt och grönsaker, baljväxter som bönor, ärter och linser – och så förstås fullkorn och fisk.

Läs mer: Indien nära militärt anfall

Största riskfaktorn – efter tobak

Enligt Livsmedelsverket är ohälsosamma matvanor den största riskfaktorn för ohälsa i Sverige strax efter tobak.

– Mer än 100 000 fall av cancer och hjärt- och kärlsjukdom kan förebyggas varje år om alla vuxna äter i linje med kostråden, framhåller myndigheten i sin rapport.

Däremot bör svenskarna hålla igen på det söta, salta och feta i form av godis och tilltugg. 

Dystert besked för köttätare

Dessutom nås alla köttälskare av ett trist besked – numera rekommenderas nämligen inte mer än 350 gram kött per person och vecka.

“Bara en liten del” av dessa gram bör utgöras av chark, som korv eller bacon.

Se Livsmedelsverkets nya kostråd sammanfattade i listan nedan.

Läs mer: Trump inför språkkrav

Livsmedelsverkets kostråd – i korthet

  • Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks.
  • Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.
  • Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.
  • Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.
  • Ät fisk två-tre gånger i veckan.
  • Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.
  • Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.
  • Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
  • Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.
  • Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
  • Håll igen på alkohol.

Källa: Livsmedelsverket

Läs också: Enkelt prov kan visa om du har cancer

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Smittoutbrott i halva landet – livsmedel på Ica bär skulden

2025 09 17

Sverige har drabbats av ett större bakterieutbrott.

Det uppger Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

Enligt myndigheten handlar det om ett större utbrott av magsjukdomen salmonella, som började på ett äldreboende i Katrineholm. Hela 50 personer insjuknade på äldreboendet – två av dem avled.

Nu kopplas 48 fall i elva regioner till samma salmonellautbrott.

– Genetiska jämförelser har visat att det är samma variant av salmonella som har orsakat alla sjukdomsfallen, uppger Folkhälsomyndigheten.

Livsmedel på Ica och Willys

Varianten tros ha spridit sig från en äggproducent som återkallade flera ägg i slutet av augusti. Äggen såldes bland annat hos stora aktörer som Ica, Lidl, Willys, City Gross och Hemköp.

Stor insats

Folkhälsomyndigheten samarbetar med flera myndigheter för att kartlägga smittoutbrottet.

– Folkhälsomyndigheten samverkar med regionala smittskyddsenheter, länsstyrelser, kommuner, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket i utredningen av utbrottet, framhåller myndigheten.

Uppmanar: Så ska ägg tillagas  

Salmonella kan orsaka magsjuka. Bakterien trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också.

Främst sprids salmonella via mat som är förorenad eller som inte har hettats upp ordentligt.

När det gäller ägg dör bakterien om äggen är tillräcklig upphettade.

–  Salmonella dör när äggulan blir trögflytande och krämig. En äggula som är fast, krämig men inte rinnig har med god marginal upphettats tillräckligt för att salmonella ska dö. Detta gäller både stekt och kokt ägg, säger biträdande statsepidemiolog Stephan Stenmark.

LÄS MER: Scania slår larm – en tredjedel kan slås ut

Farlig för riskgrupper

Salmonella är inte en farlig sjukdom för majoriteten av befolkningen. Men sjukdomen kan vara farlig för små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

LÄS MER: City Gross och Stora Coop sågas

Foto: 

Text: Redaktionen


Willysbutiker har fått nog – ny regel för alla kunder

2025 09 17

Stölder fortsätter att skaka svensk handel.

Enligt branschorganisationen Svensk Handels Trygghetsbarometer utsattes 39 procent av landets butiker för stöld eller ringa stöld under varje vecka 2024. En ökning med tre procentenheter jämfört med 2023, då 36 procent av butikerna svarade ja på samma fråga.

Nu agerar flera Willysbutiker i Örebro län.

Butikerna inför en ny regel för alla kunder. Hädanefter behöver alla scanna sitt kvitto för att komma ut från butiken, inklusive kunder som handlar i den fysiska kassan.

Åtgärden ska försvåra för tjuvar, berättar Janne Hjerpe som är butikschef på Willys i Baronbackarna.

– Det finns folk som passerar kassan utan att betala. Det här stoppar dem – du måste ha ett kvitto med dig för att komma ut, säger han till P4 Örebro.

Ska slå mot professionella tjuvar

Enligt Hjerpe riktar sig åtgärden mot så kallade ”proffstjuvar”.

– Det kommer inte hjälpa mot en vanlig kund som stoppar något i fickan, men har kvitto i alla fall. Det här riktar sig mot folk som fyller en kasse med kött, smör eller fryslax och annat som går att sälja på andrahandsmarknaden.

De professionella stöldligorna är ett stort problem för svenska matbutiker. Enligt Janne Hjerpe försvinner 11 miljarder kronor årligen från butikerna på grund av stölderna.

LÄS MER: Lidl går ut med viktigt meddelande till kunder

Coop har ändrat system

Willys är inte den enda kedjan som agerar mot matstölderna.

Coop Nord har tidigare stoppat betalningsmetoden Scan & Pay i koncernens 85 butiker i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

Beslutet har fattats eftersom flera stölder kopplas till betalsättet.

Scan & Pay låter kunderna scanna sina varor direkt med Coop-appen i mobilen. Betalningen görs sedan via Swish, kontokort, Matkonto eller Apple Pay.

Flera Ica-butiker har också tvingats vidta kraftfulla åtgärder.

LÄS MER HÄR: Ica-butik tvingas till nödåtgärder 

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen