KD och SD går fram med förslag för att sänka dieselpriset

2022 01 27

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kräver sänkt dieselpris och de båda partierna föreslår nu liknande åtgärder för att få ner priset.

Ebba Bush och Jimmie Åkesson vill att Sveriges riksdag agerar snarast för att sänka bränslepriset.

Busch (KD) vill sänka med 3 kronor

– Sveriges bönder har det tufft och behöver långsiktigt bättre förutsättningar. Stigande priser på råvaror och kraftiga ökningar av bränslepriset har dragit åt snaran runt lantbrukets ekonomi, framför Ebba Busch som vill att dieselpriset sänks med 3 kronor litern.

SD håller med

Sverigedemokraterna vill gå i samma riktning.

– Ett dieselpris på 21 kr är inte acceptabelt, framhåller SD på sin Facebooksida och SD:s klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen förklarar att det rådande läget slår hårt mot näringslivet.

Extrem situation

– Vi har en extrem situation för flera branscher i dag med kraftiga kostnadsökningar på råvaror. Den råvara som står ut i Sverige jämfört med grannländer och Europa är diesel, säger han enligt SvD.

Vill minska reduktionsplikten

Både KD och SD vill få ner priset genom att sänka kraven på inblandning av förnybart bränsle i dieseln. Satsningen på mer förnybart bränsle i bensin kallas för reduktionsplikt. Syftet är att minska utsläppen i naturen.

Dyrare än klimatfarliga bränslen

Vid årsskiftet höjdes kravet på att förnybara biodrivmedel ska blandas i bränslet och eftersom biodrivmedel är dyrare än de klimatfarliga fossila bränslena så ökar priserna, förklarar DN.

Vill även sänka skatten

Förutom sänkt dieselpris med 3 kronor litern genom minskad inblandning av förnybart bränsle vill KD sänka drivmedelsskatten med 50 öre litern.

För svenska bönder

– Kristdemokraterna går nu fram skarpt i riksdagen med vårt förslag om att kraftigt sänka dieselpriset. Svenska bönder behöver inte bara kortsiktigt akut stöd. Det svenska lantbruket behöver och förtjänar långsiktiga förutsättningar, anser Ebba Busch.

SD öppnar för samtal

KD säger samtidigt ja till Centerns förslag om ett stöd till svenskt lantbruk på 1 miljard kronor.

SD håller öppet för samtal med andra partier och anser inte att reduktionsplikten som sådan är en dålig idé. Martin Kinnunen (SD) betonar att partiet är öppet att lyssna på förslag från andra partier.

Text: Redaktionen

Bild: Y. Yamkasikorn


MERZ: Stort avtal närmar sig

2025 07 09

Tysklands förbundskansler tror att ett avtal äntligen börjar närma sig.

EU fortsätter att förhandla med USA om ett nytt handelsavtal.

Trump-administrationen har kommit överens med Kina, Vietnam och Storbritannien – och nu börjar även ett avtal med EU tillslut närma sig.

Åtminstone om man ska tro Tysklands förbundskansler Friedrich Merz.

Tror på avtal

Friedrich Merz säger nu att han är ”försiktigt optimistisk” om att EU kan få till stånd ett handelsavtal med USA inom de närmaste dagarna, eller ”senast i slutet av månaden”.

Merz säger att målet är att nå ett avtal ”så snabbt som möjligt som kopplar samman den ömsesidiga handeln mellan USA och EU med lägsta möjliga tullar”, rapporterar Euronews.

Är i kontakt

Den tyske förbundskanslern understryker även att han själv är i kontakt med amerikanerna.

– Jag har också själv nära kontakt med den amerikanska regeringen, med presidenten och med Europeiska kommissionen.

Läs mer: Vladimir Putin: “Vi utklassar väst”

Tror på tullarna

Donald Trump fortsätter att förespråka tullar som det effektivaste verktyget i den ekonomiska verktygslådan.

Den amerikanska presidenten vill enligt egen utsago etablera fler arbetstillfällen på hemmaplan och få "revansch" för vad han menar har varit flerårig orättvisa där andra länder dragit nytta av USA.

Publicerat brev

På måndagskvällen publicerade Trump brev som demonstrerar de nya tullarna mot Japan och Sydkorea – om inga nya handelsavtal ingår innan slutet på juli.

På onsdagen har han lagt till en rad länder på listan.

– Vi har haft flera år på oss att diskutera våra handelsförbindelser med Korea och har dragit slutsatsen att vi måste komma bort från dessa långsiktiga och mycket ihållande handelsunderskott som orsakas av Koreas tullar, politik och handelshinder, framgår av brevet som publicerats på Truth Social.

– Våra förbindelser har tyvärr varit långt ifrån ömsesidiga.

25-procentiga tullar börjar gälla för Sydkorea den första augusti, enligt Trump.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Foto: Number 10

Text: Redaktionen


Trumps beslut slår stenhårt mot biljätten

2025 07 09

Porsche ger nu besked om stora kostnader orsakade av Donald Trumps tullar.

Under året har den finansiella verkligheten blivit en helt annan för många länder och företag i samband med Donald Trumps tullar.

Senast nu under onsdagskvällen har den amerikanska presidenten delgett tullbrev till en rad länder om inga avtal nås innan slutet på månaden.

Nu framgår att biljätten Porsche får absorbera stora kostnader på grund av Donald Trumps beslut, rapporterar Reuters.

Slår stenhårt

Porsche förväntar sig en resultatförsämring på 300 miljoner euro, eller 351 miljoner dollar, till följd av absorberingen av de amerikanska importtullarna i april och maj.

Det motsvarar drygt 3,3 miljarder svenska kronor.

Det meddelar lyxsportbilstillverkaren i bilder som publicerades efter ett investerarsamtal före kvartalsresultatet.

Väntar fortsatt

USA har än så länge bara kommit överens med tre länder om nya handelsavtal.

Det rör sig om Kina, Storbritannien och Vietnam.

Intensiva förhandlingar pågår alltjämt med exempelvis EU – där nya rapporter pekar på att parterna tycks närma sig någon form av avtal.

Läs mer: Stort larm om elbilar – “114 företag kommer att gå under”

Kan komma snart

Europeiska unionen har meddelat att de hoppas kunna enas om ett avtal om amerikanska tullar ”under de kommande dagarna” som skulle innebära att man slipper de höga importskatter som USA:s president Donald Trump har hotat med på EU:s varor.

Avgifterna skulle ha börjat tas ut den 9 juli för varor som förs in i USA från hela världen, men Trump förlängde i veckan tidsfristen för samtalen till den första augusti, uppger BBC.

Återstår att se

Det återstår att se vilka länder som lyckas komma överens med USA innan slutet på månaden.

Vad som dock står klart är att finansmarknaden inte längre reagerar lika kraftigt på Trumps utspel.

Efter det massiva fallet när Trump först gav besked om tullarna har aktiemarknaden mer eller mindre ryckt på axlarna efter den senaste tidens utspel.

Läs mer: Trump slår till – publicerar brev på sociala medier

Foto: The White House

Text: Redaktionen