Covid-19 kan braka loss snart – FHM flaggar för ny variant
2025 05 14
Smittspridningen av covid-19 har hittills i år varit ovanlig låg.
Men det är bara en tidsfråga innan det brakar loss igen.
Det förutspår Niklas Arnberg, professor vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.
Han får medhåll av Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog Erik Sturegård.
Enligt experten är det just frånvaron under vintern som bidrar till att coronaviruset plötsligt kan öka redan i sommar, rapporterar TV4.
– Det är svårt att säga när det inträffar, men jag skulle inte bli förvånad om vi får en ny variant och någon typ av topp i sommar, säger Erik Sturegård.
Minst en ny variant
Erik Sturegård pekar på att covid-19 hittills under 2025 inte betett sig så som ett säsongsvirus förväntas bete sig. Om viruset muterar i den mån som krävs är det svårt att undvika en ny ökning av smittan.
Folkhälsomyndighetens förvarning ligger i linje med vad internationella experter förutspått om covid, bland annat Christophe Fraser, epidemiolog inom infektionssjukdomar vid Pandemic Sciences Institute vid ansedda Oxford University.
– Jag tror att 2025 kommer att se mycket ut som 2024, sade Fraser till Newsweek i januari.
– Vi bör förvänta oss att viruset fortsätter att cirkulera i höga nivåer, att en eller två nya varianter dyker upp, troligen fortsatta ättlingar till omikron, och vi förväntar oss att vaccin- och infektonsderiverad immunitet skyddar de flesta människor från de värsta effekterna av det här viruset.
En dominerar fortsatt
Folkhälsomyndigheten pausade sin veckorapportering om smittspridningen av covid-19 i mars tidigare i år.
I både Sverige och globalt är det varianter inom omikrongruppen JN 1 som dominerar.
– Nya varianter av viruset SARS-CoV-2, som orsakar sjukdomen covid-19, uppstår över tid och karaktäriseras ofta av mutationer som ger virus en ökad förmåga att kringgå immunitet från vaccination eller tidigare infektion, förklarar myndigheten.
Det krävs för ökad hotnivå
Vaccinations- och immunitetsskyddet är dock ingen garanti för att hotnivån inte förändras framöver, men experter menar att det är osannolikt.
– Det enda som skulle ha någon större inverkan vore framväxten av en ny variant som är så genetiskt olik tidigare varianter att immuniteten genom tidigare infektioner eller vaccinationer kommer att undergrävas kraftigt. Men det är väldigt oklart, säger Jonathan Ball, molekylär virolog och professor vid Liverpool School of Tropical Medicine, till Newsweek.
Foto: CDC
Text: Redaktionen