Trumps son attackerar Jill Biden – reaktionen: “Visa lite jävla respekt”

2025 05 19

USA:s förre president Joe Biden har cancer.

Beskedet kom sent på söndagskvällen svensk tid.

Det rör sig om en aggressiv form av prostatacancer. En sjukdom som expresidenten kommer att behöva behandlas för resten av livet.

Efter nyheten har det strömmat in hälsningar från både demokrater och republikaner. Bland annat har president Donald Trump uttryckt sitt stöd för sin forne politiska motståndare.

Presidentens son, Donald Trump Jr, har också önskat Biden ett snabbt tillfrisknande. Men han uppmärksammas också för ett inlägg där han anklagar Joe Bidens fru Jill Biden.

– Vad jag vill veta är hur Dr. Jill Biden missade metastaserad cancer eller är detta ännu en mörkläggning??? skriver han på Trumpägda sociala medieplattformen Truth Social.

Doktor men inte läkare

Trump Jr syftar sannolikt på Jill Bidens doktorstitel. Hon erhöll en doktorsexamen från University of Delaware 2007 och det refereras ofta till henne som “Dr. Biden”.

Jill Biden är dock inte läkare, utan doktor i utbildningsledning. Den tidigare presidentfrun har haft en lång karriär inom pedagogik och började arbeta som lärare på 1970-talet.

Trump Jr:s inlägg är ett av flera från personer inom den så kallade Magarörelsen som spekulerar i att cancerdiagnosen varit känd sedan tidigare, rapporterar Daily Beast.

Det påstås bland annat att tillkännagivandet försöker dra uppmärksamhet från en bok som avslöjar anmärkningsvärda detaljer om Joe Bidens hälsotillstånd under dennes tid i Vita huset.

"Visa lite jävla respekt"

Spekulationerna har fått flera att reagera kraftigt, även bland konservativa.

En som ryter ifrån är den brittiska journalisten och CNN-profilen Piers Morgan.

– Jag kommer att blockera alla jag ser – och det finns redan en hel del av den här vidriga skiten som cirkulerar – som hånar, firar eller driver partipolitiskt med Joe Bidens hälsobesked. Mannen har tjänat sitt land i 50 år och kämpar för sitt liv. Visa lite jävla respekt, framhåller han på X.

Trump: "Våra varmaste hälsningar"

Bland de som gått ut och stöttat Joe Biden finns exempelvis hans vicepresident Kamal Harris och den förre presidenten Barack Obama.

Donald Trump beklagade också nyheten.

– Melania och jag är ledsna över att höra om Joe Bidens senaste medicinska diagnos. Vi framför våra varmaste och bästa önskningar till Jill och familjen, och vi önskar Joe ett snabbt och framgångsrikt tillfrisknande, skriver presidenten på Truth Social.

LÄS MER: Dramatiskt avslöjande om Joe Biden – “en jävla mardröm”

Foto: Gage Skidmore, Flickr resp Official White House Photo by Adam Schultz

Text: Redaktionen


Massprotest i Sverige – över 100 000 har skrivit på

2025 05 21

En namninsamling med 100 000 underskrifter från hela landet lämnas idag över till regeringen.

Bakom protestlistan står medlemmar ur Pensionärernas riksorganisation, PRO. 

Under tisdagen planeras dessutom en organiserad demonstration mitt på Mynttorget i Stockholm.

Bakgrunden är regeringens förslag om att höja gränserna för det så kallade högkostnadsskyddet för läkemedel.

Ett förslag som möts av skarp kritik och oro från pensionärer och patientorganisationer, enligt PRO som varnar för konsekvenserna.

– Regeringen spelar roulett med folkhälsan. Om pensionärer inte har råd att ta ut sina mediciner är risken överhängande att de blir sämre och i stället tvingas söka vård på akuten, säger Åsa Lindestam, ordförande PRO, i ett uttalande.

Beslut väntas på torsdag

PRO kallar förslaget för en försämring som innebär att en patient som når frikortsgränsen skulle ha betalat 900 kronor mer än idag under ett års tid, om förslaget går igenom.

På torsdag sker omröstningen i riksdagen.

Nu vädjar pensionärerna i ett brev till regeringen och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att “dra i nödbromsen”.

– Det här är sista chansen innan riksdagen beslutar. Konsekvenserna är inte tillräckligt utredda, säger Åsa Lindestam.

Skarp kritik

Enligt kritikerna riskerar förslaget att strida mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

Det finns också en sedan tidigare utfärdad rekommendation från Myndigheten från samhällsskydd och beredskap, MSB, om att ha minst en månads förbrukning av receptbelagda läkemedel till förfogande. 

En beredskapsåtgärd som nu äventyras för äldre, enligt PRO.

LÄS MER: Riksbanken varnar svenskarna – “Är helt falskt”

Ministern: krävs för långsiktig finansiering

Regeringen har pekat på att det är nödvändigt att öka kostnaderna i statens budget för läkemedel. Skälet är att “säkerställa att alla patienter får tillgång till de behandlingar de behöver", understryker Acko Ankarberg Johansson.

Men det kräver också att patienternas egenavgift behöver höjas för att klara en långsiktig finansiering. Regeringen kommer att följa utvecklingen noggrant utifrån patientens perspektiv eftersom läkemedel är en väsentlig del av hälso- och sjukvården, säger sjukvårdsministern.

Regeringen har också flaggat för att högkostnadsskyddet “är av yttersta vikt för att läkemedel och förbrukningsartiklar ska vara tillgängliga för alla som behöver det”.

– Samtidigt måste systemet för högkostnadsskyddet bidra till en hållbar finansiering av dessa varor. Statens kostnader för läkemedelsförmånen har ökat med 49 procent från 2012 till och med 2024, utifrån 2024 års penningvärde, medan motsvarande ökning för patientens egenavgift har varit 17 procent under samma period, framhåller regeringskansliet i ett uttalande.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Anticimex flaggar för invasion – säkra omedelbart huset

2025 05 21

Anticimex förbereder för en sommar med dubbelt så många saneringar som förra året.

En invasion av getingar är på väg.

Och det börjar bli bråttom att säkra huset för att hålla undan insekterna, förvarnar Anticimex.

Alla husägare gör klokt i att getingsäkra sitt hus nu på våren innan midsommar. Efter det brukar getingarna blivit så pass många att det är krångligare att åtgärda problemen, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex, i ett uttalande.

Går mot getingsommar

Statistiskt brukar varannan sommar bli ett så kallat getingår.

Förra året var relativt lugnt.

I kombination med en mild vår utan köldknäppar har det banat väg getingdrottningarna att överleva vintern och bygga bo.

– Vi har börjat få samtal från husägare som sett getingdrottningar leta boplatser, så än så länge ser vi inga tecken på att de inte skulle ha överlevt vintern, säger Thomas Persson Vinnersten.

Prognosen är därmed tydlig: Sverige går mot en getingsommar.

Kan bli obehagligt

Förra året genomförde Anticimex 26 829 getingsaneringar. Året dessförinnan, 2023, låg siffran på 45 970.

Getingarna är viktiga insekter och fyller en funktion i naturen. De bidrar till pollinering och äter skadeinsekter i trädgården, men det kan bli stora problem om de blir för många.

Förutom att de kan skapa obehag och utgöra stor fara för allergiker kan de även orsaka estetisk skada på hus genom att äta av träet.

– Att getingsäkra sitt hus syftar till att få getingarna att bygga bon på platser där de inte stör oss människor. På så sätt balanserar man att getingarna gör en hel del nytta i naturen, men samtidigt har respekt för att de inte ska bli för närgångna,  säger Thomas Persson Vinnersten

Fakta: 5 steg att getingsäkra huset

  1. Inspektera och leta efter attraktiva tillhåll för bon,.
  2. Ta bort gamla bon. De lockar till sig andra skadedjur.
  3. Täpp till kvisthål och ainfartsvägar på huset.
  4. Sätt upp insektsnät för ventilationsgaller
  5. Ta bort bon tidigt på säsongen under kvällstid när getingarna är slöa.

Foto: J. Wainscoat

Text: Redaktionen