Danmark larmar om dödlig sjukdom – ansågs utrotad

2025 05 22

Den dödliga sjukdomen difteri ansågs länge vara nästintill utrotad.

Nu tycks dock sjukdomen vara på uppgång i Europa.

Tyska hälsovårdsmyndigheter rapporterar om ett potentiellt utbrott av difteri. I år har fem fall av den sällsynta sjukdomen bekräftats i landet. Sedan 2022 har över hundra fall rapporterats och tre personer har avlidit i sjukdomen. 

Nu slår Danmark larm.

Statens Serum Institut (SSI) – danska motsvarighet till Folkhälsomyndigheten – uppmanar läkare att följa utvecklingen noggrant.

– Baserat på den rådande situationen i Tyskland och den nära geografiska kopplingen till Danmark uppmanas läkare att ägna ökad uppmärksamhet åt sjukdomen difteri, framhåller myndigheten i ett uttalande.

Spåras till 2022

De första fallen i Tyskland upptäcktes hos troligtvis ovaccinerade migranter och asylsökande från Afghanistan.

Nu har sjukdomen spridit sig till andra delar av befolkningen.  

– Huvudsakligen hemlösa, inklusive hemlösa drogmissbrukare, har smittats i och runt Frankfurt. Utbrottet har kunnat spåras tillbaka till bakteriestammar som upptäcktes bland migranter år 2022, skriver SSI.

Fakta: Difteri

Difteri i Sverige:

- Difteri är en mycket allvarlig sjukdom. Dödligheten är 5–10 procent bland de som drabbas av luftvägsdifteri. Sjukdomen var vanlig i Sverige i början av 1900-talet och dödade årligen tusentals barn.

- Difteri orsakas av vissa arter av korynebakterier som kan bilda ett toxin (bakteriegift) som kan skada flera organ.

- För att man ska bli smittad krävs nära kontakt med en person som insjuknat i, eller är smittad med, difteri. Man kan även smittas genom indirekt kontakt via saliv, till exempel om man delar glas, en flaska eller en cigarett. 

Vanliga symptom:

- Difteri kan ge en svalginfektion eller en hudinfektion. De första symtomen vid en svalginfektion brukar uppträda två till fem dagar efter att man blivit smittad. I början liknar sjukdomen vanlig halsfluss. Vid svår infektion får man dock tjocka beläggningar i svalget och luftrören som gör det svårt att andas (så kallad äkta krupp). I svåra fall kan det leda till att man kvävs till döds. Difteritoxinet kan skada flera organ och orsaka komplikationer såsom hjärtmuskelinflammation, nervförlamningar samt njurskador.

- Huddifteri kan orsaka svårläkta sår men leder sällan till svår sjukdom.

- Sjukdomen behandlas med antibiotika men antibiotikabehandlingen påverkar inte det toxin som redan spridits i kroppen, vilket gör att sjukdomsförloppet ändå kan vara långdraget. Man blir normalt smittfri efter en antibiotikabehandling. När behandlingen är avslutad tas kontrollprov från svalget. Vid svåra fall kan behandling med ett difteriantitoxin bli aktuell.

- Inkubationstiden (tiden från man smittas tills man blir sjuk) är vanligtvis 2-5 dagar.

Vaccination:

- Tack vare förbättrad hygien och allmän vaccination är difterifall numera mycket ovanliga i Sverige. 

- Vaccination mot difteri ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Vuxna rekommenderas en påfyllnadsdos vart 20:e år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: O. Kononenko

Text: Redaktionen


Går i konkurs efter 106 år – efter dödsolyckan

2025 05 25

Ett Göteborgsbolag går i konkurs.

Det var under sommaren 2023 som en tragisk olycka inträffade vid nöjesparken Gröna Lund i Stockholm.

En 35-årig kvinna förlorade livet och flera skadades när berg-och dalbanan Jetline spårade ur.

En rättsprocess inleddes då mot bland annat Göteborgs Mekaniska Werkstad – som nu går i konkurs.

Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Går i konkurs

Göteborgs Mekaniska Werkstad – med anor från 1919 – krävs på miljoner för inblandning i dödsolyckan.

Åklagare lämnade förra året in en talan om grovt vållande till annans död, flera fall av grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan mot Göteborgsbolaget.

Detta eftersom Göteborgs Mekaniska Werkstad på uppdrag av Mekosmos levererade en bärarm till nöjesparken.

Bärarmen knäcktes enligt TV4 vid dödsolyckan.

Inte på grund av rättsprocessen

Det ska dock enligt konkursförvaltaren inte vara på grund av rättsprocessen som bolaget går i konkurs – utan på grund av prissättningen.

Göteborgs tingsrätt har fattat beslut om konkurs och bolaget hade vid konkurstillfället 15 anställda.

Enligt de senast tillgängliga siffrorna hade bolaget en nettoomsättning på 17 227 000 kronor, och bokförda tillgångar på 9 402 000 kronor, uppger Konkurslistan

“Hade inte hänt”

Senior åklagare Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har sagt att dödsolyckan inte hade hänt om alla regler hade följts.

– I tivolianordningar ska alla delar vara säkra och det finns ett tydligt regelverk med svenska standarder att följa, har han sagt till SVT.

– Om företagen hade följt reglerna hade detta inte hänt.

Anlitades av Mekosmos

Tre företag misstänktes för brott efter dödsolyckan, däribland just Göteborgs Mekaniska Werkstad.

Underentreprenören Mekosmos ska utan Gröna Lunds vetskap ha anlitat Göteborgs Mekaniska Werkstad för produktion av bärarmarna.

Göteborgs Mekaniska Werkstads försvarsadvokat framhöll förra året att ”bolaget bestrider ansvar och motsätter sig därför att betala företagsbot.”

Det rapporterar SVT.

Foto: Gröna Lund

Text: Redaktionen


Tv-tittare varnas för smart-tv

2025 05 25

Experter varnar tv-tittare för risker med smart-tv.

Smart-tv, alltså den nya generationens tv-apparater som interagerar mot internet, har blivit allt mer populärt.

Men det finns också risker med smart-tv, menar experter.

Nu går en finsk myndighet ut och varnar människor som har eller tänker köpa en smart-tv.

”Allvarliga problem”

Det är det finska Transport- och kommunikationsverket, Traficom, som varnar för riskerna med Android tv-apparater, rapporterar Svenska Yle.

Dessa smart-tv-apparater har många fördelar, men vissa av dem håller lägra kvalitet när det gäller datasäkerhet.

– Speciellt Android tv-apparater av mindre kända tillverkare kan ha allvarliga problem med datasäkerheten, säger Roni Kokkola, datasäkerhetsexpert vid Traficoms Cybersäkerhetscenter.

– Det kan finnas sabotageprogram eller brister i uppdateringsstödet, förklarar Kokkola.

Det finns några saker man bör tänka på för att inte drabbas, enligt myndigheten.

Köp kända märken

Om man ska köpa smart-tv så bör man hålla sig till kända märken, menar myndigheten.

Man bör också vända sig till kända återförsäljare och webbutiker.

Risken att köpa en apparat med säkerhetsbrister är större om man köper den i en okänd webbutik, särskilt om den finns utanför EU, enligt experten.

Apparater som köps billigt på nätet kan innehålla programvara med sabotageprogram. Dessa kan användas till brott, exempelvis dataintrång och överbelastningsattacker, rapporterar kanalen.

Det är viktigt att kontrollera att apparaten är certifierad och skyddad. Man kan kontrollera i Google Play att apparaten har ett Play Protect-certifikat.

Varningar i Sverige

I Sverige har bland annat Länsförsäkringar varnat för att en smart-tv kan vara utsatt för säkerhetsrisker och exempelvis hackas.

Försäkringsbolaget varnar för risker i form av att mjukvaran slutar uppdateras och att tv:n kan användas i hackerattacker.

2024 rapporterades det också om säkerhetsproblem med smart-tv från LG. Över 6 000 svenska tv-apparater var då öppna för att hackas, rapporterade Computer Sweden.

Foto: Oscar Nord

Text: Redaktionen