Hushållen uppmanas: dubbelkolla fakturan – kan ha blivit fel

2025 06 16

Få har full koll på sin elräkning – och det kan bli dyrt.

Elräkningar är någonting som i princip alla svenskar får hem varje månad, men långt ifrån alla förstår vad siffrorna faktiskt betyder. På Konsumenternas energimarknadsbyrå är förvirring kring elfakturor ett av de vanligaste klagomålen.

– De tillhör de vanligaste frågorna vi får, säger Thomas Björkström, vd för byrån, till DN.

Brist på tydlig information, snåriga avtalsvillkor och tekniska termer gör att många har svårt att avgöra om priset de betalar är rimligt. I värsta fall kan det innebära att konsumenter betalar mer än de borde, utan att ens veta om det.

Nu uppmanas kunder att dubbelkolla så att fakturorna verkligen stämmer.

– Har man exempelvis som kund tecknat ett rörligt- eller timavtal ska man alltid kontrollera om priset på fakturan stämmer med det man avtalat, säger Thomas Björkström.

Trots nya regler

Sedan den 1 januari gäller nya föreskrifter från Energimarknadsinspektionen, som syftar till att göra elräkningen mer begriplig. Elhandelsföretagen måste nu redovisa ett totalpris, samt tydligt visa hur priset är uppdelat i olika komponenter.

Tidigare har det varit vanligt att fakturorna listat många olika avgifter utan att ange det faktiska priset för varje del. Det har gjort det i princip omöjligt för konsumenter att jämföra erbjudanden eller kontrollera sin räkning.

Men trots de nya reglerna räcker det inte med att ändra fakturamodellen, tillsynen behöver också skärpas, menar Thomas Björkström. Han påpekar att många regler redan finns, men att bristen ofta ligger i att de inte följs upp tillräckligt.

LÄS MER: Lägre elpriser – men 70-procentig ökning i ett elområde

Byrån: lägre kostnader förra året

Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå hade många hushåll runt om i landet lägre elkostnader under 2024 i jämförelse med 2023.

När det gäller elnätsavgiften ha dock kostnaderna skenat de senaste åren. Den årliga Nils Holgersson-rapporten kunde i maj konstatera den största höjningen av elnätsavgiften på 30 år i flera regioner.

– Det är tydligt att 2025 blir ett nytt rekordår för elnätsavgifterna. Även tidigare lågprisområden genomför nu omfattande höjningar. Det tyder på en bred trend att justera upp avgifterna oavsett lokala förutsättningar. Det är en mycket allvarlig utveckling, säger gruppens ordförande Rikard Silverfur i en kommentar.

"Rättvist"

Rapporten kritiserar bland annat ut den så kallad enhetsprismodellen, vilket innebär att alla kunder inom ett större område betalar samma avgift oavsett om de bor på landet eller i en stad.

Elnätsbolaget Ellevio har svarat på den kritiken.

– Ellagen säger att det måste vara samma pris oavsett var man bor i landet. Vi måste hantera kunder på samma sätt, oavsett om de bor i Stockholm eller på landsbygden i till exempel Dalarna. Det är rättvist, säger David Bjurhall, ansvarig för prisfrågor på Ellevio, i ett uttalande.

LÄS MER: Ekonomerna överens: Glädjebesked för hushållen på onsdag

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen


JUST NU: Ryssland kallar upp Sveriges ambassadör

2025 07 06

Maria Zakharova uppger att Sveriges ambassadör i Moskva ska kallas upp.

Ryssland har under en tid klagat över en rad aktioner riktade mot landets diplomatiska byggnader i Sverige.

Det har bland annat rört sig om en färgattack mot den ryska handelsrepresentationen på Lidingö utanför Stockholm.

Nu kommer Sveriges ambassadör i Moskva att kallas upp, berättar Kremls talesperson Maria Zakharova.

Kallas upp

Ryssland menar att Sveriges myndigheter måste göra mer för att skydda de diplomatiska byggnaderna.

– Ambassadören ska kallas upp, säger Maria Zakharova på söndagen enligt Expressen.

Ambassadören kommer enligt tidningen att få ta emot en diplomatisk protest.

“Återigen”

Ryska ambassaden framhåller att “Rysslands Handelsrepresentation i Sverige återigen blev attackerad av en drönare som släppte ner en behållare med färg på marken framför huvudentrén”.

– Likartade övergrepp mot Rysslands Ambassad och Handelsrepresentation har skett i över ett år, framhåller de via sin webbsida.

– Vi har upprepade gånger uppmanat svenska polisen och Utrikesdepartementet att förhindra sådana attacker och till fullo följa svenska statens åtaganden enligt 1961 års Wienkonvention om diplomatiska förbindelser om att skydda de utländska beskickningarnas okränkbarhet.

Läs mer: Svenskt jättebesked till Ukraina

“Vi kräver”

Ambassaden fortsätter.

– Vi kräver att såväl denna som tidigare drönarattacker mot Ryska Ambassaden och Handelsrepresentationen fullständigt utreds, deras beställare och gärningsmän identifieras och ställas till svars, samt att ytterligare likartade angrepp förebyggs.

Polisens kommentar

Stockholmspolisen bekräftar att de skickade en patrull som såg röd färg på platsen.

– Det fanns röd färg på huset, vi utreder skadegörelse, säger polisens talesperson Robert Sennerdal.

Utrikesdepartementet understryker att det är en allvarlig händelse och att de har en skyldighet att skydda diplomatiska byggnader med hänvisning till Wienkonventionen från 1961.

Foto: I. Lapyrin

Text: Redaktionen


Svenskt jättebesked till Ukraina

2025 07 06

Sverige kan vara på väg att göra som Danmark.

Danmark och Ukraina har kommit överens om ett avtal där Ukraina kan tillverka vapen i Danmark som ska skickas till frontlinjen.

Det kan du läsa mer om genom att klicka här.

På söndagseftermiddagen kommer besked om att Sverige öppnar för att göra detsamma.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Sverige öppnar

Försvarsminister Pål Jonson (M) öppnar för ett liknande upplägg som det avtal som har nåtts mellan Sveriges grannland i syd och Ukraina.

– Liknande upplägg är klart intressanta för Sveriges del, förklarar han för DN.

– Regeringen vill fördjupa det försvarsindustriella samarbetet med Ukraina och har också uppmanat svenska försvarsföretag att etablera sig i Ukraina.

På svensk mark

Det kan alltså komma att etableras ukrainsk vapenproduktion på svensk mark.

Ukrainas avtal med Danmark markerar första gången som ukrainsk försvarsteknologi kommer att exporteras utomlands specifikt för leverans till Ukrainas egna väpnade styrkor.

Unikt avtal

Avtalet är en del av Ukrainas bredare satsning på att internationalisera och skala upp sin försvarsproduktion.

– Detta är ett unikt fall av internationellt samarbete för den ukrainska försvarsindustrin, säger Ukrainas minister för strategiska industrier Herman Smetanin enligt Kyiv Independent.

– Idag har Danmark blivit det första landet till vilket Ukraina exporterar sin egen försvarsteknik för produktion, uppskalning och leverans till den ukrainska armén.

“Måste stödja”

Danmarks näringsminister Morten Bødskov har kommenterat avtalet mellan länderna.

– Danmark står skuldra vid skuldra med Ukraina. Vi måste stödja ukrainarna på alla fronter. Jag vill tacka den ukrainska ministern för strategiska industrier, Herman Smetanin, för ett gott och nära samarbete, säger han via ett pressmeddelande från Danmarks näringslivsdepartement.

– Med undertecknandet idag tar vi nu tillsammans ytterligare ett viktigt steg för att få ukrainska försvarsföretag till Danmark. På så sätt kan vi dela erfarenheter och ge den danska försvarsindustrin en skjuts framåt.

Foto: N. Forsström, Regeringskansliet

Text: Redaktionen