Rejäl löneökning för svenska folket

2025 06 17

Medianlönen ökar ordentligt i Sverige.

Det visar nya siffror från Statistikmyndigheten, SCB. 

Under 2024 steg medianlönen till 37 100 kronor – en ökning med 4,2 procent jämfört med föregående år.

Uppgången är betydligt högre än industriavtalets märke på 3,3 procent, som fungerar som norm eller riktmärke för övriga branscher på arbetsmarknaden.

Konsumtionen ökar inte

Trots att lönerna ökar fortsätter hushållens att hålla i plånboken.

– Trots ökade reallöner och höjda tullar kan man varken se någon tydlig upp- eller nedgång i konsumtionen under 2025, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

– De senaste fyra veckorna fram till den 8 juni minskade konsumtionen med 0,3 procent jämfört med de fyra veckorna som föregick dessa.

Kritik mot regeringen

Höjningen av medianlönen innebär också att regeringens lönegolv för arbetskraftsinvandring ökar. Den nya siffran innebär att försörjningskravet höjs från 28 480 kronor i månaden till 29 680 kronor.

Regeringen planerar dock att höja lönegolvet från 80 till 100 procent av medianlönen i Sverige, vilket skulle innebära att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ökar till 37 100 kronor i månaden.

Helt orimligt, enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

– Det här är orimlig konsekvens av en ogenomtänkt reformering av systemet kring arbetskraftsinvandring. Nästan varenda bransch i Sverige letar febrilt efter medarbetare med rätt kompetens, säger Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv, till Tidningen Näringslivet.

”Långt över de kollektivavtalade nivåerna”

Joakim Wirén, chefsekonom för arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare, delar kritiken.

– Regeringen vill gå in i lönebildningen genom att kräva minimilöner i nivå med medianlönen för att ta in arbetskraft utanför EU, och dagens siffror från SCB visar på att detta medför kostnader långt över de kollektivavtalade nivåerna. Kostnader som dessutom ökar för varje år, säger han.

Svarar på kritiken

Regeringen och SD har framhållit att syftet med höjningen av lönegolvet är att personer som redan är i Sverige ska kunna ta de jobb som finns.

– Det finns ingen anledning för Sverige att ha omfattande arbetskraftsinvandring till yrken som saknar särskilda kvalifikationer. Sverige är ett av de länder med högst arbetslöshet inom EU. Utgångspunkten bör således vara att svenska jobb i första hand ska gå till de som bor i Sverige, sade Magnus Persson (SD), arbetsmarknadsutskottets ordförande, när den nya nivån presenterades.

Foto: M. Björk

Text. Reda


JUST NU: Svenskt jättebesked till Ukraina

2025 07 06

Sverige kan vara på väg att göra som Danmark.

Danmark och Ukraina har kommit överens om ett avtal där Ukraina kan tillverka vapen i Danmark som ska skickas till frontlinjen.

Det kan du läsa mer om genom att klicka här.

På söndagseftermiddagen kommer besked om att Sverige öppnar för att göra detsamma.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Sverige öppnar

Försvarsminister Pål Jonson (M) öppnar för ett liknande upplägg som det avtal som har nåtts mellan Sveriges grannland i syd och Ukraina.

– Liknande upplägg är klart intressanta för Sveriges del, förklarar han för DN.

– Regeringen vill fördjupa det försvarsindustriella samarbetet med Ukraina och har också uppmanat svenska försvarsföretag att etablera sig i Ukraina.

På svensk mark

Det kan alltså komma att etableras ukrainsk vapenproduktion på svensk mark.

Ukrainas avtal med Danmark markerar första gången som ukrainsk försvarsteknologi kommer att exporteras utomlands specifikt för leverans till Ukrainas egna väpnade styrkor.

Unikt avtal

Avtalet är en del av Ukrainas bredare satsning på att internationalisera och skala upp sin försvarsproduktion.

– Detta är ett unikt fall av internationellt samarbete för den ukrainska försvarsindustrin, säger Ukrainas minister för strategiska industrier Herman Smetanin enligt Kyiv Independent.

– Idag har Danmark blivit det första landet till vilket Ukraina exporterar sin egen försvarsteknik för produktion, uppskalning och leverans till den ukrainska armén.

“Måste stödja”

Danmarks näringsminister Morten Bødskov har kommenterat avtalet mellan länderna.

– Danmark står skuldra vid skuldra med Ukraina. Vi måste stödja ukrainarna på alla fronter. Jag vill tacka den ukrainska ministern för strategiska industrier, Herman Smetanin, för ett gott och nära samarbete, säger han via ett pressmeddelande från Danmarks näringslivsdepartement.

– Med undertecknandet idag tar vi nu tillsammans ytterligare ett viktigt steg för att få ukrainska försvarsföretag till Danmark. På så sätt kan vi dela erfarenheter och ge den danska försvarsindustrin en skjuts framåt.

Foto: N. Forsström, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump vänder om Ukraina – efter 24-timmarslöftet

2025 07 06

USA:s president är inte lika säker som förut gällande Ukrainakriget.

Som bekant har president Trump tidigare sagt att han kan lösa kriget i Ukraina på 24 timmar.

Sedan dess har inte många framsteg gjorts – intensiva strider pågår alltjämt längs med frontlinjen och Ryssland fortsätter att skicka robotar och drönare mot ukrainskt territorium.

Nu låter det annorlunda från Donald Trump.

Trumps vändning

President Donald Trump säger nu att han är osäker på om han skulle kunna få ett slut på Rysslands krig mot Ukraina, långt ifrån det löfte om att snabbt få ett slut på konflikten som han gav under valkampanjen.

– Jag vet inte. Jag vet inte. Jag kan inte säga om det kommer att hända eller inte.

Så lyder svaret på frågan om Trump kommer att kunna avsluta stridandet, rapporterar Politico.

Talade med båda

Trump talade i telefon med både Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj denna vecka. 

Hans torsdagssamtal med den ryske ledaren gjorde ”inga framsteg”, sade han timmar efter att de två männen talat.

Samtidigt tycks samtalet med Zelenskyj ha gått bättre.

Läs mer: Ukraina har säkrat stort avtal – första i sitt slag

Zelenskyjs ord

Av Zelenskyjs ord att döma så var det ett positivt samtal mellan de två presidenterna.

– I dag diskuterade vi den aktuella situationen, inklusive ryska flyganfall och den bredare utvecklingen vid frontlinjen, skrev Zelenskyj på X efter samtalet.

– President Trump är mycket välinformerad, och jag tackar honom för hans uppmärksamhet på Ukraina. Vi talade om möjligheter inom luftförsvaret och enades om att vi ska arbeta tillsammans för att stärka skyddet av våra luftrum. Vi har också kommit överens om ett möte mellan våra team.

Inga framsteg

Trump-administrationen har sedan installationen försökt få till stånd ett fredsavtal mellan Ukraina och Ryssland.

Än så länge har de dock inte gjort några konkreta framsteg utöver möten mellan delegater på lägre nivå som inte mynnat ut i mer än utväxling av krigsfångar mellan länderna.

Läs mer: BARA DAGAR KVAR: Omvärlden håller andan – Trump är redo

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok reps J. Koroliuk

Text: Redaktionen