Utskälld skatt ska sänkas – regeringen svänger

2025 06 25

I valrörelsen lovade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att sänka elskatten.

Så blev det inte.

Istället har den höjts med totalt 12 procent och fyra miljarder för svenska elkunder, enligt siffror från slutet av förra året.

Det har skett automatiskt genom indexuppräkningen, som Tidöpartierna tidigare lovat att pausa.

Förklaringen har varit att pengar behövt lösgöras till satsningar på elsystemet.

Nu svänger regeringen och SD.

En sänkning av elskatten ska prioriteras i kommande budgetförhandling, rapporterar SR.

– Exakt hur utrymmet ser ut och hur långt vi kan gå, det vågar jag inte riktigt spekulera i nu, men det är klart att det är prioriterat för oss, säger Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt till radion.

Tappar två miljarder

Förhandlingarna om höstens budget inleds i augusti. Då väntas även finansminister Elisabeth Svantesson (M) ge besked om hur stort reformutrymmet blir för skatteförändringar, vilket avgör hur mycket elskatten kan sänkas.

I det förslag som lagts fram föreslås en sänkning av energiskatten på el till 41,1 öre per kilowattimme från och med nästa år.

Sänkningen bedöms minska intäkterna för staten med två miljarder kronor.

– Det är viktigt för klimatomställningen att gå till en fossilfri industri- och transportsektor. Vi vill uppmuntra till att ställa om så att det ska bli billigare att använda el så att man väljer det istället för fossila bränslen, säger Cecilia Rönn, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, till SR.

Prioriterat annan fråga

Redan i december uppgav SD att regeringen var på väg att tvärvända i frågan och prioritera en sänkning av den omstridda skatten.

Partiet är för en sänkning, men har trots det tidigare inte stoppat regeringens höjningar.

Enligt Oscar Sjöstedt har SD har det berott på att en annan fråga prioriterats.

– Vi sa att vi skulle komma till rätta med de höga drivmedelspriserna, det har vi ju gjort. Jag och Jimmie sa att dieseln skulle bli tio kronor billigare per liter, det är den, sade han till GP ifjol.

LÄS MER: Nya regler för föräldraledighet och sjukpenning – det här gäller

Utskälld skatt

Elskatten är hårt kritiserad.

Branschorganisationen Energiföretagen är en av många kritiker.

– Det här motverkar förstås elektrifieringen av fordonsflottan och gör att incitamenten att gå över till laddbara fordon minskar. Det motverkar förutsättningarna att nå klimatmålen till 2040, säger Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen Sverige.

LÄS MER: Här är jobben som skriker efter personal

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Mest hatade inredningsdetaljen i Sverige – “Ändå många som har den”

2025 07 02

En ny undersökning har tagit reda på vilken den mest hatade inredningsdetaljen i Sverige är.

Det är undersökningsföretaget Verian som har genomfört undersökningen på uppdrag av Fastighetsbyrån.

Där framgår att den klassiska Carpe Diem-skylten hatas mest av det svenska folket.

Det framhåller Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Mest hatad

Fastighetsbyrån har i en ny undersökning genomförd av Verian frågat svenskar i åldern 18–84 år om vilken den värsta inredningsdetaljen är.

När svenskarna får välja hamnar Carpe Diem-skylten högst upp (47 procent), tätt följt av flaggor (41 procent) och sportsaker som halsdukar och matchtröjor som prydnad (39 procent).

“Ändå många”

Inredningsexperten Lena Nyholm understryker att hon inte tycker att det finns någonting som är fult om det är placerat där med omtanke.

– Det är ändå många som har den tänker jag, säger hon till TV4.

– Det är så intressant att det är så många som hatar den.

Ålder påverkar

Av undersökningen framgår även att åsikterna om vad som är ful inredning skiljer sig en hel del beroende på ålder och kön.

– Äldre har en klart högre tolerans för Carpe Diem-skylten än yngre – bara 28 procent av svenskarna över 65 år tycker att det är en av de värsta detaljerna, att jämföra med hela 64 procent av 18–29 åringar, meddelar Fastighetsbyrån.

– Äldre är också mindre förtjusta i plastblommor – 43 procent tycker det är det värsta, medan bara 24 procent av de yngre håller med.

Och kön

Var femte kvinna (21 procent) väljer gaming-hörnan som en av de värsta inredningsdetaljerna, medan bara en av tio män (11 procent) svarar samma sak. 

Elaine Mürgas, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Malmö, menar att inredningen kan påverka bostadsvärdet.

– Inredning kan absolut påverka värdet på en bostad – både positivt och negativt, säger hon.

– Jag brukar säga att man ska undvika tekniska prylar, sportmemorabilia och väggcitat, men samtidigt inte plocka bort för mycket. En personlig touch med växter och väl valda detaljer, särskilt i kök och vardagsrum, gör ofta bostaden mer inbjudande.

Foto: Spacejoy

Text: Redaktionen


JUST NU: Ukraina storsatsar – för nästan 100 miljarder kronor

2025 07 02

Ukraina ser ut att fördela ytterligare nästan 100 miljarder kronor till försvaret.

Det krigshärjade landets partners fortsätter att stötta Ukraina.

Det handlar om miljardstöd från bland annat Tyskland och Storbritannien.

Nu kommer besked om att Ukraina ser ut att fördela ytterligare nästan 100 miljarder kronor till försvaret.

Det rapporterar Kyiv Post.

100 miljarder kronor

Den ukrainska regeringen har föreslagit ytterligare 9,7 miljarder dollar i krigsrelaterade utgifter genom ett förslag till budgetändring, som ska röstas igenom i parlamentet i juli.

Det motsvarar drygt 92 miljarder svenska kronor.

Pengarna ska bland annat gå till vapen, militärutbildning och ersättning till veteraner och familjer som förlorat anhöriga.

“Militärskatten”

Kyiv planerar också att omdirigera en tredjedel av intäkterna från ”militär inkomstskatt” som tidigare tilldelats den statliga särskilda kommunikationstjänsten till försvaret.

Medel från intäkter från spel- och lotterilicenser, som tidigare planerats för utbildningsministeriet, hälsovårdsministeriet och ungdoms- och idrottsministeriet, kommer också att omdirigeras till försvaret.

Läs mer: Statlig rysk bank slår larm – nytt problem i ekonomin

Fortsatta attacker

Ukrainska styrkor fortsätter samtidigt att slå till mot försvarsindustriföretag i Rysslands långt bort från frontlinjen.
Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

1 300 kilometer

Källor inom Ukrainas säkerhetstjänst SBU berättade den 1 juli för den ukrainska nyhetsbyrån Suspilne att SBU:s drönare slagit till mot den elektromekaniska fabriken ”Kupol” i Izhevsk i Udmurtien.

– SBU:s källor rapporterade att drönarna färdades 1 300 kilometer till målet och att minst två drönare träffade två fabriksbyggnader och orsakade en brand, rapporterar ISW.

– SBU:s källor rapporterade att fabriken tillverkar luftvärnssystemen Tor och Osa samt Garpiya-drönare med lång räckvidd.

Läs mer: Jättehöjning för ryska folket – Kreml agerar i panik

Foto: President of Ukraine Office resp V. Razom

Text: Redaktionen