Livsmedelsverket: storhandla inte kommande veckor
2025 07 24
Årets mest känsliga matperiod är här.
Den här veckan inleddes det som traditionellt kallas för rötmånaden.
Det är en drygt fyra veckor lång period då livsmedel generellt klarar sig sämre. Eftersom det är som varmast den här tiden på året attraheras såväl bakterier som mögel mer än vanligt just nu.
Av det skälet har Livsmedelsverket stående påminnelser om vad som gäller under högsommaren.
"Köp inte mer än du behöver"
En av rekommendationerna är att inte storhandla för mycket – och i synnerhet inte kylda varor som löper störst risk att bli dåliga.
– Tänk kortsiktigt! Planera din vecka och köp inte mer mat än du behöver, lyder ett av råden som Livsmedelsverket tidigare utfärdat.
Den uppmaningen tycks gälla fortsatt.
– Att ta hand om maten minskar matsvinnet, till exempel genom att handla klokt, förvara rätt och inte ta fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned, förklarar myndigheten.
"Kan bli riktigt sjuk"
Ett av de viktigaste råden är annars att ta med en kylväska med frysta kylklampar när du handlar. Om du har en kylväska med kylaggregat som kan kopplas in i bilen är det också ett klokt alternativ.
Det kan som bekant bli väldigt varmt i bilen på sommaren.
– Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden förkortas om maten står framme i rumstemperatur, betonar Livsmedelsverket.
Uppmaningen kan möjligen framstå som trivial.
Men den ska tas på största allvar, menar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.
– Man kan bli riktigt sjuk om man missar detaljerna, säger hon till TV4 Nyheterna.
LÄS MER: Ica-butik i blåsväder – kund har insjuknat
Värmen och fukten som avgör
Professorn instämmer i Livsmedelsverkets uppmaning om att handla med kylväska.
– Du kanske träffar kompisen på gatan, ni står och pratar lite extra länge och tänker inte på att maten ska in i kylskåpet, säger hon.
“Rötmånaden” pågår fram till och med 22 augusti. Det ska dock inte läsas in för mycket i själva begreppet eller datumet.
Förra året kallade Mats Lindblad från Livsmedelsverket rötmånaden för “en myt” och gammal “folktro”.
– Det är egentligen vädret, värmen och fukten som avgör om det är rötmånad för maten eller inte, förklarar myndigheten.
LÄS OCKSÅ: Läkare varnar för populär sommardryck – ”Kan svimma”
Foto: ICA Sverige
Text: Redaktionen