Skadligt ämne i alla hem – så undviker du att exponeras

2025 08 01

Vi utsätts dagligen för tusentals skadliga partiklar i de inomhusmiljöer vi vistas i.

Tusentals mikroplaster, så små att de kan tränga in djupt i lungorna, finns i luften som vi andas in i våra hem och andra inomhusmiljöer som vi vistas i dagligen.

Partiklarna är sannolikt resultatet av nedbrytningen av plastföremål som mattor, gardiner, möbler och textilier, enligt en ny studie från universitetet i Toulouse.

– Människor tillbringar i genomsnitt 90 procent av sin tid inomhus. Samtidigt utsätts de för mikroplastföroreningar genom inandning utan att ens tänka på det, framhåller studiens forskare, rapporterar CNN.

Mer än väntat

Studien visade att vuxna kan andas in omkring 68 000 mikroplastpartiklar per dag från inomhusluften.

Det är 100 gånger mer än väntat, enligt forskarna som genomfört studien.

– Även om forskningen fortfarande pågår finns det en oro för att långvarig exponering för mikroplaster och deras tillsatser kan bidra till andningsproblem, störa den endokrina funktionen och öka risken för neuropsykiatriska störningar, reproduktiva fosterskador, infertilitet, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, uppger forskarna i Toulouse.

Så minskar du exponeringen

Men det finns sätt att minska exponeringen av mikroplaster i vardagen.

– Det finns en del plast som du inte kan fly från. Du kommer inte att få en mobiltelefon eller en dator som inte innehåller plast. Men försök att minimera din exponering för plast som du kan undvika, särskilt engångsplast, säger barnläkaren Philip Landrigan, till tv-bolaget.

Det är svårt att undvika mat som är förpackad i plast, men vid matlagning är det positivt att avstå från materialet.

– När du värmer plast påskyndar det mikroplasternas rörelse från förpackningen till maten, säger Landrigan.

– Använd inte plastpåsar när du handlar. Använd en tygpåse eller en papperspåse eller en återvinningspåse. Försök att undvika vattenflaskor av plast, om du kan göra det.

Foto: S. Kunkel

Text: Redaktionen


Trump bygger om Vita huset – “Min vision, mitt arv”

2025 08 03

USA:s president Donald Trump vill sätta sitt eget avtryck på Vita huset.

Donald Trump sätter igång ett av de mest omfattande byggprojekten i Vita husets historia – en 8 000 kvadratmeter stor balsal som ska bli hans politiska och personliga arv som han kallar "legacy project".

– Det blir ett fantastiskt arv, och jag tror att det kommer att bli något väldigt speciellt, säger Trump om det planerade tillbygget, till CNN.

Pampig inredning

Ingen annan amerikansk president har gjort så omfattande förändringar i Vita huset som Donald Trump.

Under året har han bland annat låtit resa två massiva flaggstänger, ersatt gräsmattan i Rosenträdgården med ett stengolv och dekorerat det Ovala rummet med gulddetaljer och porträtt av tidigare presidenter.

– Jag älskar byggarbete. Jag kan det bättre än någon annan, kommenterade han under en ceremoni när flaggorna hissades tidigare i år.

Omdiskuterad balsal

Trump har länge velat bygga en balsal på Vita husets område istället för att hålla middagar i trädgården. År 2010 erbjöd han sig att bekosta en för 100 miljoner dollar, ett erbjudande som dåvarande Obama-administrationen tackade nej till.

Med en prislapp på 200 miljoner dollar, cirka 2 miljarder kronor, kommer den kommande salen att bli det största tillbygget på flera decennier.

– När det regnar blir det katastrof. Kvinnorna kommer i sina vackra klänningar och är helt genomblöta innan de hinner fram till tältet, förklarar Trump som en av anledningarna till byggprojektet.

Balsalen kommer enligt ritningarna att prydas med kristallkronor, ha rutigt marmorgolv och fönsterbågar mot södra trädgården med gulddetaljer.

Långsiktigt projekt

Historiker är delade i sina bedömningar av projektets långsiktiga betydelse, men flera av de förändringar Donald Trump ska göra i Vita huset bedöms bli permanenta.

Trump uppger att projektet ska finansieras privat – av honom själv och ett fåtal donatorer. Vilka dessa är har dock inte specificerats.

Foto: A Bingöl

Text: Redaktionen


Oväntad orsak ökar risken för lungcancer – inte vad folk tror

2025 08 03

En ny studie kopplar ett överraskande ämne till lungcancer.

Konsumtion av ultraprocessad mat har upptäckts kunna öka risken för lungcancer, även hos personer som aldrig rökt. Detta slår hål på den gamla myten om att rökning är den enda ledande orsaken till sjukdomen.

Studien, som publicerats i The journal Thorax, analyserar kostvanor hos över 100 000 personer och visar att de som åt mest ultraprocessad mat hade 41 % högre risk att diagnostiseras med lungcancer jämfört med de som åt minst, även efter att forskarna tagit hänsyn till faktorer som rökning.

– Den här studien tyder starkt på att ultraprocessad mat kan bidra till risken för lungcancer, säger Dr. David Katz, expert på förebyggande medicin, till CNN.

Skadliga ämnen

Ultraprocessad mat består av livsmedel med ingredienser som sällan eller aldrig används i vanliga kök, ofta med tillsatser för att göra maten mer smakrik eller hållbar.

Exempel på dessa är läsk, chips, chicken nuggets och färdiglagade soppor.

– Industriell bearbetning förändrar matens näringsinnehåll och kan skapa skadliga ämnen, förklarar forskarna bakom studien.

Dessa ämnen kan komma från både tillsatser eller förpackningsmaterial.

Skadar immunförsvaret

Det är välkänt att rökning tros ha varit den ledande orsaken till lungcancer, men även icke-rökare kan drabbas, vilket pekar på andra riskfaktorer.

Forskarna menar att ultraprocessad mat kan driva inflammation och skada immunsystemet, vilket kan skapa en miljö där cancer lättare utvecklas.

– Ultraprocessad mat är ofta låg på nyttiga fetter som omega-3, som är viktiga för kroppens försvar, säger Tom Brenna professor i kostvetenskap och kemi vid Dell Medical School vid University of Texas i Austin, till CNN.

Minska risken 

Forskarna och experterna uppmanar till att prioritera naturliga och minimalt processade livsmedel i den mån det går.

– Läs ingredienslistor och undvik produkter med långa och okända namn. Satsa istället på naturliga livsmedel när det är möjligt, säger Marica Zhang, expert inom nutritionsepidemiologi.

Foto: National Cancer Institute

Text: Redaktionen