Populärt livsmedel rusar i pris – ökar 30 procent
2025 08 10
Grossistpriserna på ett vanligt livsmedel rusar efter dåliga skördar.
Det är priserna på hasselnötter som skjuter i höjden.
Anledningen är att den turkiska skörden drabbades av frost i april.
– I april skadade en köldknäpp Turkiets skörd och pressade upp priserna redan innan skörden började, uppger tidningen New Strait Times.
Världens största producent
Turkiet är världens största producent av hasselnötter.
I april drabbades många av odlingarna av frostskador.
– Den turkiske jordbruksministern Ibrahim Yumakli kallade det för en av de värsta frostväderförhållandena i Turkiets historia. Experter har pekat på klimatförändringarna som den bakomliggande orsaken, uppger tidningen.
Omkring 60 procent av världens hasselnötter växer på de gröna bergssluttningarna längs Turkiets Svartahavskust.
Där kallas nöten för "grönt guld" på grund av sin ekonomiska betydelse för regionen.
Prisrusning med över 30 procent
Nu drivs alltså grossistpriserna på hasselnötter upp.
Enligt den nederländska dataplattformen Vesper BV kostar ett ton turkiska hasselnötter nu omkring 9 400 euro.
Det motsvarar en ökning med runt 34 procent sedan början av året.
Tidigare skördar dämpar
Handelshuset Schlüter & Maack i Hamburg uppskattar att grossistpriserna på turkiska hasselnötter har stigit med cirka 40 procent sedan köldknäppen.
Överskott från tidigare skördar och goda skördar i andra producentländer har delvis kompenserat för förlusterna.
Annars hade priset kunnat fortsätta ännu högre.
Den senaste stora frostrelaterade missväxten i Turkiet inträffade 2014.
Hasselnötter i Sverige
Hasselnötter växer även i Sverige, både i vilt och odlat tillstånd.
Men det finns ingen omfattande produktion.
Hasseln är en värmekrävande växt och växer i större bestånd upp till Bergslagen, men enstaka kolonier finns ända upp till Örnsköldsvik.
Nötter omfattas inte av allemansrätten och det är därför inte tillåtet att plocka vilda hasselnötter utan tillstånd från markägaren, uppger Hushållningssällskapet.
Foto: T. Clark
Text: Redaktionen