Ericsson kan ha mutat IS – Nu rasar aktien

2022 02 16

Under dagen har Ericssons börsvärde rasat. Aktien har tappat 15 procent av sitt värde, vilket i praktiken motsvarar ungefär 40 miljarder kronor.

Uppgifterna kom upp till ytan i samband med en internutredning som följdes upp av en granskning från SVT:s Uppdrag granskning.

Minskat förtroende

Den kraftiga nedgången på börsen beror på minskat förtroende för Ericsson, enligt Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.

– Den här utredningen är två år gammal, de har suttit länge på den här informationen länge – samtidigt som de säger att de är transparanta. Det går inte ihop, säger Åström.

Vill inte kommentera händelsen

SVT har flera gånger försökt få svar på frågor gällande Ericssons agerande i Irak mellan 2011 och 2019. Men istället för att kommentera händelsen publicerade Ericsson ett pressmeddelande. Där framgår det att de kan ha betalt mutor i Irak, bland annat till terrororganisationen IS.

Betalat för transportvägar

I utredningen står det att mutorna som betaldes i Irak ska ha gått till att säkra transportvägar genom IS-kontrollerade områden.

Ett försök att avväpna granskningen

Att Ericsson väljer att själva gå ut med informationen är enligt Lars Nord, professor vid Institutionen för medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall, ett försök att ” ta udden av situationen”. 

– Man väntar inte, man försöker ta kontroll över det här förloppet genom att publicera delar av en berättelse som man uppfattar som mera gynnsam för det egna företaget eller den egna organisationen, säger Lars Nord till SVT.

En problematisk PR strategi

Lars Nord är starkt kritisk till den här sortens PR-strategier.

– Det är problematiskt för demokratin, öppenheten och transparensen. Om man medvetet manipulerar och lyckas förvrida verkligheten, om man framgångsrikt säljer in sin egen bild av en händelse och den bilden accepteras av media och i den offentliga debatten så är det naturligtvis ett problem, säger han.

Foto: Ericsson

Text: Redaktionen


Flera elbolag går ut med varningar – ”Avsluta genast”

2025 07 12

Flera elbolag utfärdar samma varning.

Och det har på nytt med bedrägerier att göra.

Det rör sig om olika typer av bedrägeriförsök där planen är att bedragarna ska lyckas lura tilltänkta offer på pengar.

Elbolag varnar

Bland bolagen som har gått ut med varningar finns Eskilstuna Energi & Miljö, Vattenfall och nu senast Borlänge Energi.

Det sistnämnda bolaget meddelar att kunder har hört av sig och “berättat om att de blivit kontaktade av försäljare som påstår sig samarbeta med oss”.

– Försäljarna påstår att de ringer från ett företag som heter Nordic Best Energi, de säger att de behöver lägga om ditt avtal och få ett billigare, varnar Borlänge Energi.

– Kunderna uppmanas sedan att godkänna via sms. Denna information stämmer inte.

“Blir uppringda”

Även Eskilstuna Energi & Miljö går ut med en liknande varning.

Deras kunder har nyligen meddelat att de blivit uppringda av personer som utger sig för att komma från bolaget och hävdar att kunden ska få pengar tillbaka.

– Uppringaren vill att kunden ska legitimera sig med BankID för att få pengar tillbaka. Om någon säger att de ringer från oss på EEM och vill att du ska logga in med BankID, avsluta genast samtalet, lyder varningen.

– Vi använder oss inte av detta arbetssätt vid felaktiga utbetalningar och ringer aldrig upp dig och ber dig att legitimera dig med BankID.

Flera saker

Vattenfall varnar för att bedrägeriförsöken kan handla om flera olika metoder.

Det kan handla om oväntade samtal, e-postmeddelanden eller besök från folk som påstår sig att representera Vattenfall. 

“Kommer aldrig”

Vattenfall meddelar att de aldrig kommer att kontakta dig och be om personlig information som användarnamn, lösenord eller bankuppgifter.

– Vi kommer inte heller att erbjuda betalning eller ersättning för att tillhandahålla sådan information. Det är tecken på ett potentiellt bedrägeri, menas det.

– Du behöver inte vara en befintlig kund eller leverantör till Vattenfall för att bli måltavla. 

Foto: T. Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen


Stor matkedja förutspås lägga ned – och det är inte Coop

2025 07 12

Krislarmen om Coop har duggat tätt de senaste åren.

Förra veckan framhölls i matjättens årsredovisning att Coop Syd kan gå i konkurs till följd av att förlusterna rasar.

På fredagen är det en annan matkedja som visar röda siffror.

City Gross, som förra året förvärvades av Willyskoncernen Axfood, går minus 45 miljoner kronor i rörelseresultatet.

– Det negativa resultatet förklaras främst av en lägre bruttomarginal som en följd av satsningar på att stärka prispositionen, skriver Axfood i en rapport för årets första kvartal.

Förutspås lägga ned: “varumärket dör”

City Gross tillväxt är blygsam. Den ligger på blott 3 procent jämfört med WIllys 10 procent under årets tre första månader.

Ulf Johansson, handelsprofessor vid Lunds universitet, har nyligen uttryckt att City Gross lever på lånad tid.

Han ser framför sig att matbutikerna kommer lägga ned helt.

– Jag tror inte att City Gross finns så länge till, märket är för okänt och det handlar också om ganska få butiker. Varför kämpa för att bevara ett varumärke när man i koncernen har andra etablerade varumärken? säger Ulf Johansson till Dagligvarunytt.

City Grossbutiker blir Willysbutiker

Professorn förutsåg “varumärkets död” redan vid uppköpet, skriver tidningen.

En faktor är att Axfood börjat göra en vana av att konverter City Grossbutiker till Willysbutiker.

En indikation på att matjätten inte litar på City Gross, enligt Ulf Johansson.

– Varumärket kommer inte att leva vidare, det dog med Bergendahls. Willys är ett mycket starkare varumärke.

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “Avståndet aldrig varit mindre”

Axfood: lönsamhet först om ett år

I ett uttalande framhäver Axfood att koncernen har “bra momentum i Willys, Hemköp och snabbgross”. Vidare menar matjätten att det arbetas för att fortsätta utveckla City Gross.

City Gross har stor potential och ger Axfood närvaro inom stormarknad, ett attraktivt marknads-segment som koncernen tidigare inte verkat i, låter det i fredagens utskick.

– Innevarande år är ett omställningsår och vi arbetar fokuserat enligt plan för att stärka butikskedjan för framtiden och nå lönsamhet någon gång under andra halvåret 2026.

Förra året pekades City Gross ut av oberoende Matpriskollen som Sveriges dyraste matkejda. I år tog Coop över “förstaplatsen”.

I våras meddelade City Gross att en omfattande prissänkning inleds.

LÄS MER: Stort larm om kronan 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen