Maträtten som hjälper mot förkylning – forskare bekräftar

2025 11 19

En maträtt sägs kunna hjälpa mot förkylning.

När hösten är på väg att övergå i vinter är det många som blir förkylda.

Och det finns en maträtt som ofta används som huskur mot just förkylning.

Men fungerar den verkligen?

Traditionell huskur mot förkylning

Sedan urminnes tider har människor ätit soppa för att lindra sin förkylning.

Redan 200 år före Kristus rekommenderades kycklingsoppa som medicin i ett urgammalt kinesiskt dokument.

Nu hävdar forskare att soppa verkligen fungerar mot förkylning, rapporterar Forskning.no.

Forskare vid University of the West of Scottland har studerat och jämfört fyra tidigare vetenskapliga artiklar där man bland annat testade kycklingsoppa, grönsakssoppor med korngryn och en soppa med örter.

Studierna visar att soppa faktiskt kan lindra förkylning, menar forskaren Sandra Lucas och hennes kollegor.

LÄS OCKSÅ: Länsförsäkringar bekräftar - nu blir det billigare för svenskarna

Soppa kan hjälpa

En av studierna visade att den som åt soppa återhämtade sig 2,5 dagar snabbare än den som inte åt soppa.

Andra studier visade att soppätare var mindre täppta i nästan. De hade också mindre ont i halsen och var mindre trötta, enligt forskarna.

De som hade ätit kycklingsoppa hade också lägre nivåer av inflammationsrelaterade markörer i blodet, enligt en av studierna.

– Det tyder på att soppa kan hjälpa till att dämpa en överaktiv immunreaktion, vilket kan göra symtomen mildare och konvalescensen bekvämare, skriver Sandra Lucas, enligt sajten.

Alla forskare är dock inte helt överens om de ganska långtgående slutsatserna – men det kan ändå vara bra att äta soppa när man är förkyld, menar de.

Symboliserar omsorg

Flera norska forskare och experter säger till sajten att studien är ganska tunn och att det är svårt att dra slutsatsen att soppa verkligen hjälper mot förkylning.

Men att äta soppa är ändå ett mycket bra sätt att få i sig näring när man är förkyld och kanske inte har så mycket aptit.

Soppa kan dessutom ge en placeboeffekt.

Även forskarna i Skottland understryker att soppans symbolvärde inte ska underskattas.

– I många hem används mat som medicin, inte på grund av ingredienserna, men för att maten symboliserar omsorg, rutin och trygghet, skriver Sandra Lucas, enligt sajten.

LÄS OCKSÅ: Luftwaffe i skarp insats

Foto: Spencer Backman

Text: Redaktionen 


20 november 2025

Hushåll med eldstäder uppmanas – ”var femte saknar det”

2025 11 20

20 procent av hushållen går in i eldningssäsongen utan viktigt skydd.

När vinterns eldningssäsong drar i gång uppmanas alla hushåll med eldstäder att se över sitt brandskydd – särskilt då var femte svenskt hushåll fortfarande saknar grundläggande utrustning.

Bristande brandskydd

I en ny sammanställning av över 70 000 skadeförebyggande besiktningar konstaterar Anticimex att 21 procent av de svenska småhusen har brister i sitt brandskydd.

I hela 4 procent saknas dessutom brandvarnare helt.

– Vi vill uppmana alla husägare att kontrollera att man har brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma, säger Johanna Lindström, husexpert på Anticimex.

– Har man inte – köp direkt som en tidig julklapp till sig själv. Den investeringen kan rädda liv.

Den vanligaste bristen är avsaknad av brandfilt, något som saknas i 17 procent av husen.

Därefter följer brandsläckare som saknas i 8 procent av bostäderna.

LÄS MER: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Eldstäder i fokus

När temperaturen sjunker används eldstäder mer frekvent, och det ökar risken för soteld. Soteld uppstår när sot och tjära i skorstenen börjar brinna, ofta till följd av dålig sotning eller felaktig eldning.

Resultatet kan bli skador i skorstenen och i värsta fall en fullt utvecklad husbrand.

Anticimex och brandexperter betonar därför vikten av regelbunden sotning och rätt eldningsrutiner.

Att elda med torr ved, följa eldningsinstruktioner och ge elden rätt lufttillförsel är avgörande för att minska riskerna.

– Brandrisken ökar när vintern kommer och när mörkret faller tänder vi fler ljus och eldar mer, säger Lindström.

– Faktum är att det sker flest bostadsbränder i december och januari.

Fler brandvarnare behövs

Besiktningarna visar också att många hus har brandvarnare – men för få.

Rekommendationen är minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter, samt i alla sovrum, vid köket och på varje våningsplan.

– Bor man i ett större hus behöver man flera brandvarnare, säger Lindström och framhåller att alla bör testa sina brandvarnare en gång i månaden.

Utöver brandvarnare uppmanas hushåll att kontrollera brandsläckarens ålder och tryck, samt att utrustningen är lätt att nå.

I 1 procent av husen står brandsläckaren placerad på en svåråtkomlig plats – en detalj som kan få stor betydelse om olyckan är framme.

LÄS MER: Ryanair är för dåliga – flygningar förbjuds

Foto: C Banks

Text: Redaktionen


20nov25

”Fick åka till tre olika Systembolag”– plötslig rusning efter samma sak

2025 11 20

Idag bildades köer utanför många av Systembolagets butiker i samband med att de skulle öppna.

Bakom anstormningen ligger att det är den tredje torsdagen i november.

Det innebär att tiden är inne för den årliga skördefesten Beaujolais nouveau, vilket är en högtidsdag för många vinälskare.

I Göteborg ringlade sig köerna långa utanför Systembolaget inför öppningen.

– Förra året tänkte jag att jag kunde vänta till lunch, men då fick jag åka till tre olika Systembolag, säger Edvard Hübinette, till GP.

Årets skörd

Den första delen av namnet på skördefesten, Beaujolais, kommer från ett vindistrikt i Frankrike.

Den andra, Nouveau, är det franska ordet för ”ny”.

Vinerna släpps bara några veckor efter att druvorna har skördats och blir de första för årgången 2025.

I Frankrike firar man dagen, vilket också många i Sverige tagit fasta på.

– Vi ska ha lite middag med lite kompisar. Vi ska öppna förra årets årgångar också samma producent som jag hoppas få tag på i dag, säger Thea Näsström Alm, till tidningen.

Läs mer: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Också i Malmö

Det var inte bara i Göteborg som folk strömmade till Systembolaget idag.

Även i Malmö ringlade köerna.

– Jag hoppade ut från ett möte för att komma hit, säger William Madsen Martinsson, till SVT.

I Frankrike sträcker sig traditionen ända tillbaka till 1800-talet som en fest för att fira årets skörd.

I Sverige har det ökat i popularitet de senaste åren, efter att också ha varit populärt i slutet på 1900-talet.

– Det är verkligen en hype, säger sommelier och vininportör Thea Jönsson, till kanalen.

Fakta Beaujolais

- Franska Beaujolais sträcker sig mellan Mâcon och Lyon.

- Regionen har kontinentalt klimat.

- Beaujolais är i princip synonymt med gamay som kan ge allt från lätta och bäriga viner till mer koncentrerade och lagringsdugliga.

Källa: Systembolaget

Läs mer: Bransch skriker efter personal – här finns jobben

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen