JUST NU: Regeringen svarar på kritiken mot flygplatsköerna

2022 06 15

– Det är klart att vi inte är nöjda med hur Swedavia har skött det här.

Svenska folket kan historien vid det här laget. Arlanda flygplats lider av personalbrist, vilket leder till enorma köer till säkerhetskontrollerna.

Polis har vid tillfällen kallats för att hålla ordning på kaoset, tåg har inte kunnat stanna vid terminal 5 och folk missar sina flyg trots att de är på plats många timmar innan avgång.

“Lätt att vara efterklok”

Nu svarar regeringen på den kritik som riktats mot Swedavia och Arlanda av alla som fått sina semestrar förstörda på grund av kökaoset.

– Det är alltid lätt att vara efterklok, men det är klart att vi inte är nöjda med hur Swedavia har skött det här under våren. Det vore dumt att säga att man är nöjd när det är timslånga köer för folk på Arlanda, det ska helt enkelt inte vara så, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S), som är ansvarig minister för Swedavia, till Dagens Nyheter.

Varnade i oktober

Varningsflaggor hissades för den nuvarande situationen på Arlanda redan i oktober förra året, menar Swedavias vd Jonas Abrahamsson. Enligt honom uppmärksammade man också regeringen och Säpo på vad som skulle ske vid den här tidpunkten på året.

– Det finns många saker som har bidragit till den här situationen. Jag har uppfattningen att Säpo har tagit den här frågan på allvar och försökt vidta åtgärder, och har stundtals fått ner ledtiderna men problemen har återkommit. Jag vill inte recensera andra utan vi har ett ansvar själva hos oss och det är det som gör att vi nu vidtar alla åtgärder vi kan, säger Jonas Abrahamsson till tidningen.

Ministern: “Gör allt rätt”

Trots varningarna dröjde det nio månader innan ytterligare en terminal, nummer 4, kunde öppnas för att avlasta säkerhetskontrollen i högtrafikerade terminal 5.

Näringsministern medger att åtgärder kunde, och kanske borde, ha satts in tidigare. Han påpekar dock att han tycker att Swedavia numera gör rätt i allting de kan göra i nuvrande situation.

Fåordig om kompensation

Regeringen vägrar dock ge besked på den fråga som många resenärer som missat sina flyg ställer: kommer det att bli någon kompensation från Swedavia eller staten?

– Du får fråga Swedavia hur de vill sköta den situationen. Jag vill inte svara på den frågan, säger Karl-Petter Thorwaldsson till DN.

Mindre köer på Kastrup

Medan Arlanda lider kraftigt av reseboomen efter pandemin går det betydligt lättare för en annan flygplats som används kraftigt av många svenskar: Kastrup i Köpenhamn, Nordens största flygplats.

Ungefär en sjättedel av Kastrups resenärer reser till eller från Sverige, uppger Expressen.

Tog en risk

Kastrup har 23 procent fler resenärer än Arlanda. En anledning till att den danska flygplatsen inte upplevt samma kaos kan vara att nyrekryteringen av personal drog igång i ett tidigare skede.

– Det var en risk vi tog precis när omikron-varianten drabbade Danmark som värst. Det var osäkert om vi skulle kunna ge oss ut och resa igen men vi bestämde oss för att chansa, säger Lise Agerley Kürstein, som är kommunikations- och presschef, till tidningen.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: SMHI går ut med skarp uppmaning – från norr till söder

2025 07 17

Inför fredagen kommer en varning från SMHI.

Efter att tidigare under veckan varnat för stor brandrisk i stora delar av Norrland utvidgar nu SMHI sin varning.

Inför fredagen kommer varningen om stor skogsbrandrisk också i flera län i södra Sverige.

Det handlar om Stockholms län samt delar av Örebro, Västmanland, Uppsala, Södermanland, Östergötland och Kalmar, uppger SMHI.

Varningen gäller i dagsläget endast under fredagen men om det torra vädret fortsätter finns stor risk att varningen förlängs.

Eldningsförbud

Skogsbränder kan uppstå av flera olika anledningar, och efter det varma och torra vädret behövs det inte så mycket för att elden ska börja sprida sig.

– Kontrollera om eldningsförbud råder i ditt område, och var mycket försiktig vid eldning eller arbete med stora maskiner utomhus, uppmanar SMHI.

Ungefär halva Sverige omfattas just nu av eldningsförbud.

Det handlar om Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, delar av Jämtland samt Blekinge och Kalmar län.

Manar till försiktighet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar alltid till försiktighet vid eldning i närhet till naturen.

– Du ska alltid vara försiktig när du hanterar eld i naturen, oavsett om du använder campingkök, bärbar grill eller eldplats, uppger myndigheten.

– När det är torrt ute är det extra viktigt att tänka på brandrisken. Det kan vara straffbart att orsaka en brand.

Eget ansvar

Eldningsförbud utfärdas av kommun eller länsstyrelse.

Som privatperson har man ett eget ansvar att ta reda på om det råder eldningsförbud.

Den som inte följer eldningsförbudet kan straffas med böter.

– Däremot är det tillåtet att grilla på egen tomt eller på fasta grillplatser. Om det råder skärpt eldningsförbud är det även förbjudet att grilla vid fasta grillplatser på allmän plats, uppger MSB.

– Villaägare bör se till att inte ha brännbara upplag eller brännbar vegetation nära sina hus då detta kan antändas och börja brinna och sprida branden till byggnader.

Foto: Pavel Koubek

Text: Redaktionen


JUST NU: Island öppnar för historisk förändring – inom två år

2025 07 17

Island öppnar nu för en historisk förändring.

Island är medlem av försvarsalliansen Nato.

Landet är dock inte medlem av EU. Samtal pågick under åren 2010-13 men avbröts.

Nu öppnar den isländska regeringen dock för ett historiskt beslut.

Öppnar för stor förändring

Islands utrikesminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att det finns ett tillräckligt starkt folkligt stöd för att återuppta samtal om EU-medlemskap, rapporterar Politico.

Landets EU-vänliga koalitionsregering utlovar en folkomröstning om att återuppta anslutningssamtalen med EU senast 2027. Samtalen avbröts 2013 av en högerregering, enligt tidningen.

– Jag skulle säga att det finns ett folkligt stöd för att återuppta förhandlingarna, säger Gunnarsdóttir till tidningen.

Frågan har blivit extra aktuell i och med den geopolitiska situationen i världen.

Island fruktar ett handelskrig mellan landets två största handelspartners, EU och USA. Förändringar inom Nato och det spända världsläget påverkar också.

– Det är avgörande att återuppta anslutningssamtalen med tanke på den geopolitiska situationen, menar Islands utrikesminister, enligt tidningen.

Von der Leyen besöker

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att hon ”litar på att nationen och det isländska folket beslutar att fortsätta” och att hon ”hoppas att folk säger ja”.

Uttalandet kommer inför ett besök på Island av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Island ingår redan i Schengenområdet och i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, men regeringen hoppas alltså på att återuppta samtal om att landet ska bli EU-medlem fullt ut.

En opinionsundersökning har visat att 58 procent av Islands befolkning stödjer att anslutningssamtalen ska återupptas.

Samtidigt uppger bara 45 procent att de verkligen vill att Island går med i EU. 35 procent säger nej och 20 procent är osäkra.

Frågan har också i viss mån aktualiserats på grund av Donald Trumps hot om att göra Grönland amerikanskt. Det finns dock ingenting som tyder på att Trumps syn på Island har förändrats, enligt tidningen.

Den isländska regeringen menar dock att det förändrade världsläget innebär att det skulle vara bra för Island att gå med i EU.

Text: Redaktionen