JUST NU: Så vill Johan Pehrson (L) påverka SD

2022 08 10

Det är viktigt att inte ”diskriminera Sverigedemokraterna”.

Det framhäver Liberalernas partiledare Johan Pehrson i en intervju med DN.

Efter att L bytte sida – från januariavtalet till att verka för en borgerlig regering – har en stor del av debatten inom partiet kretsat kring relationen till SD.

Johan Pehrson har en bestämd åsikt.

Liberalerna ska ta debatten och dra SD mot den politiska mitten.

– När de kom in i riksdagen var det mycket diskussioner om att de inte skulle sitta i utskott och så. Jag hade förmånen att vara gruppledare för Liberalerna då och var tydlig med att jag tycker att man ska göra allt för att inte diskriminera det här partiet. Ta debatten, se till att man flyttar dem och andra partier mot den politiska mitten, säger han till DN.

Han tillägger:

– De hade kommit in för att vi i Sveriges riksdag hade misslyckats med några viktiga saker, till exempel en fungerande integrationspolitik och en tillräckligt kraftfull rättspolitik för att bekämpa grova brott. Det här partiet har vuxit sig starkt genom att sätta på sig en offerkofta, genom att säga att de är exkluderade. Det har många partier bidragit till.

En röd linje

Men Liberalernas röda linje kvarstår.

Sverigedemokraterna ska inte ingå i en borgerlig regering efter valet.

– Det är klart att vi också har röda linjer mot SD i olika sakfrågor. Det är saker som jämställdhet, rätt till abort, fri kultur, att public service är viktigt och att vi ska ha ett fritt och oberoende domstolsväsende. Men det är inget som är inskrivet, det är inget som partiet har tagit ställning till. Det är så självklart, säger Johan Pehrson till tidningen.

Oro från båda sidor

Relationen mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna är, trots Johan Pehrsons linje, fortsatt rostig.

Företrädare för partierna har utryckt en misstro mot respektive sida.

–  Liberalerna är ett parti som fortsatt är extremt splittrat. Det vi är rädda för är att de kommer blockera en hel del av de nödvändiga reformer som måste göras. Och det är klart att det kommer krävas ett oerhört arbete före en statsministeromröstning om det är så att Liberalerna ska vara inblandade på något sätt, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson till Expressen i slutet av juni.

I en intervju med GP utryckte Jimmie Åkesson en oro över att många L-politiker inte delar partiledningen och Johan Pehrsons linje när det kommer till invandringspolitik och rättsliga frågor.

– Jag är rädd för att delar av L är så pass starka att man kommer stå i vägen för i princip varje viktig reform. Det får inte bli så och det måste vi reda ut innan vi trycker på någon knapp i en statsministeromröstning, sa Åkesson till tidningen.

Utesluter budgetsamarbete

Anna Starbrink, toppkandidat för Liberalerna i riksdagsvalet, vill inte se ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag är inte alls orolig för samarbetet med de tidigare allianspartierna. Men vad stödet från Sverigedemokraterna kommer innebära och kosta, det är det som kommer bli den stora och svåra frågan och då vill jag vara med och forma det. Det är därför jag kandiderar till riksdagen, framhöll hon i en intervju med Expressen.

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen


Norwegian ryter ifrån: sluta packa ned det här i bagaget

2024 07 01

Har du koll på vad du inte får packa ned i det incheckade bagaget vid flygresan?

Det är nämligen många som inte har det.

Faktum är att föremål i mängder slängs vid säkerhetskontrollerna på flygplatser på grund av vanliga misstag bland resenärerna.

Och det är i synnerhet en sak som utmärker sig – powerbanken. 

Slänger 20 000 om året

Enligt flygbolaget Norwegian är powerbanks “överlägset vanligast” bland konfiskerade föremål.

– Vad vi vet är att det fortfarande är väldigt många resenärer som har dessa i sitt incheckade bagage. 2023 slängde Avinor (Norges motsvarighet till Swedavia, red. anm.) över 20 000 powerbanks som beslagtagits från incheckat bagage i Norge, säger Norwegians presstalesperson Eivind Hammer Myhre till TV4 Nyheterna.

Skapar merjobb för flygplatsen

Norwegian understryker att det är ett problem att folk missar att powerbanks inte får förekomma i incheckat bagage.

Det skapar merjobb för anställda, samtidigt som resenärer blir av med sina saker.

Anledningen till att powerbanks stoppas är på grund av litiumbatteriet.

– Generellt ska powerbanks utifrån brandsäkerheten ombord alltid packas i handbagaget då det kan finnas risk för överhettning. Föremål som anses vara en fara för flygsäkerheten kan också beslagtas vid genomgången på flygplatsen, säger Peter Douglas Wärring från Swedavia till tv-kanalen.

Ska vara i handbagaget

Det är däremot tillåtet att förvara sina powerbanks, och andra lösa litiumjonbatterier, i handbagaget om det handlar om max två stycken batterier.

– Extra litiumbatterierna får endast medföras i handbagaget och ska förvaras i originalförpackningen eller vara skyddade mot kortslutning, framhåller Transportstyrelsen i riktlinjerna till resenärer.

– Om man förpackar batterierna själv, ska polerna vara skyddade t.ex. genom tejpning av + och - polerna. Varje batteri ska packas var för sig.

Momondo: finns på listan

Även Momondo, den stora bokningssajten, påminner resenärer om vad som gäller om du ska ta med dig en powerbank på resan.

– Vissa flygbolag tillåter inte att du packar powerbanks i det incheckade bagaget och powerbanks finns ofta med på listan över föremål som du förväntas intyga att du inte har i det incheckade bagaget, förklarar Momondo.

– Av praktiska skäl är det naturligtvis också fördelaktigt att packa din powerbank i handbagaget för att ha den nära till hands när du behöver ladda din telefon eller dator.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen


Storbank har fått problem – överföringar dras flera gånger

2024 06 29

Swedbank har problem.

På lördagsförmiddagen kommer uppgifter om att Swedbank har drabbats av problem.

Det rör sig om ett tekniskt fel som har lett till att överföringar dras flera gånger.

Flera kunder har slagit larm om att deras pengar har dragits från kontot flera gånger.

Det rapporterar Expressen.

Ber om ursäkt

Swedbank arbetar just nu intensivt med att lösa situationen, och ber om ursäkt till kunder som har drabbats.

– Det tekniska felet har gjort att vissa kunder fått fler än en dragning på sitt månadssparande, säger Hannes Mård på Swedbanks presstjänst till Expressen.

– Vi beklagar så klart djupt och ber om ursäkt till alla kunder som varit påverkade, eller är påverkade.

Har en prognos

Swedbank ska ha identifierat vad problemet är och jobbar nu med saken.

Enligt en initial prognos så ska problemet kunna vara löst innan slutet på helgen.

Pengarna ska då komma tillbaka till kunderna utan att de ska behöva göra någonting.

Foto: P. Du Preez

Text: Redaktionen