SVERIGE: Så dyr beräknas elräkningen bli i vinter

2022 10 09

Elräkningarna i vinter kan mycket väl skena i väg till att landa på mer än 15 000 kronor i månaden.

Åtminstone för en eluppvärmd standardvilla, rapporterar Dagens Nyheter.

Ett uppskattning som lär slå mycket hårt mot många hushåll i Sverige, som redan fått känna på en kraftig stegring i elpriserna under sommaren och den tidiga hösten.

– Vi rekommenderar folk att spara pengar i förväg, säger Thomas Björkström på Konsumenternas energimarknadsbyrå, till tidningen.

Tre prislägen

DN har med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån räknat på hur mycket kostnaden för en eluppvärmd villa som förbrukar 20.000 kWh förväntas landa på.

I uträkningen har man utgått från tre prislägen på elen: 3:50, 5:50 samt 7:50 per kilowattimme.

Kan bli över 20 000 kronor

Dyraste månaden förväntas bli i januari 2023 då en standardvilla normalt förbrukar 2 792 kilowattimmar.

Med ett elpris på 7:50 per kWh skulle elräkningen då landa på 20 940 kronor, enligt tidningens beräkningar.

Om priset istället ligger på 5:50 uppgår elräkningen till 15 356 kronor, och vid 3:50 behöver man betala 9 772 kronor.

Lägst i november

Som minst skulle månadsnotan bli i november det här året.

Då skulle räkningen kunna sjunka till 7 046 kronor, om man har tur att få ett avtal som kostar 3:50 kronor per kilowattimme.

Binder upp sig på desperata avtal

Flera elbolag erbjuder nu fasta avtal med så höga priser som 7:88 kronor per kWh, vilket är fallet i elområde 4 i södra Sverige.

En hel del hushåll tenderar att binda upp sig på dessa, trots de höga kostnaderna.

– Annars är risken att priserna går upp till en nivå som man inte känner till i förväg. Man måste kunna leva med den risken, hushållsekonomin måste tåla den, säger Thomas Björkström till DN.

Högkostnadsskydd dröjer

Många hushåll skriker högt efter det högkostnadsskydd som Moderaterna lovade skulle vara på plats 1 november om högerpartierna vann valet.

Igår lämnade dock partiet besked om att det kan dröja längre än så innan åtgärden kan finnas på plats, beroende på hur snabbt regeringsbildningen sker och hur fort Svenska kraftnät kan arbeta.

– Vår ambition är att försöka få det här högkostnadsskyddet på plats så snart som det går. Problemet är att Svenska kraftnät just nu arbetar efter en annan tidsplan, som gavs av den här regeringen, säger Carl-Oskar Bohlin (M), partiets energipolitiska talesperson, till Svenska Dagbladet.

"Kräver nya instruktioner"

Den socialdemokratiska regeringen har sedan tidigare satt datumet 15 november som deadline för Svenska kraftnät att återkoppla på hur ett högkostnadsskydd skulle kunna utformas.

Carl-Oskar Bohlin hoppas kunna snabba på processen när en ny regering har tillträtt, vilket är en nödvändighet om Ulf Kristersson ska hinna infria sitt löfte.

– Det krävs att de får en ny instruktion från en regering helt enkelt, säger han.

Foto: T. Barbhulya

Text: Redaktionen


JUST NU: Jourtelefon nedringd – många svenskar har blivit bitna

2025 07 19

Giftinformationscentralen har blivit nedringd den senaste tiden.

Ovanligt många samtal har inkommit till Giftinformationscentralen de senaste två veckorna.

Anledningen är att många svenskar har blivit ormbitna den senaste tiden.

Viktigt att agera omedelbart

Det tycks vara gott om huggormar i år, och många svenskar har blivit bitna den senaste tiden, rapporterar SR.

Risken att bli biten av en huggorm är förvisso låg.

Men om man blir biten är det mycket viktigt att man ringer 112 omedelbart, eftersom huggormsbett kan vara väldigt farliga.

– Och det beror på att de allvarligaste reaktionerna, de kommer inom de första timmarna, och då kan det bli så allvarligt att man faktiskt i värsta fall dör, säger Jenny Bång Arhammar, läkare vid Giftinformationscentralen, till radiokanalen.

Man måste alltså kontakta akutvården direkt om man har blivit huggormsbiten.

Därefter ska man hålla sig lugn och se till att man inte är ensam. Man ska också vila och hålla den bitna kroppsdelen still, samt ta av eventuella ringar och armband om man blivit biten i fingrarna eller på handen.

– Och så ska man lämna bettstället ifred och så fort som möjligt ta sig till sjukhus – men kör inte bil själv, uppmanar Jenny Bång Hammar.

Symptom kan komma snabbt

De första timmarna efter ett huggormsbett är de mest kritiska, enligt Giftinformationscentralen. Det är därför man ska söka hjälp direkt.

Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande. Därför ska man inte stanna hemma och invänta eventuella symptom. Alla huggormsbitna behöver observeras på sjukhus.

– Redan tidigt kan man bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor, men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetande, har Giftinformationscentralens Peter Hultén tidigare berättat i ett uttalande.

Om man inte får den hjälp man behöver kan det alltså bli farligt.

– Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén.

Om man är osäker på om man har blivit biten av en huggorm eller inte, kan man ringa till Giftinformationscentralen för att få hjälp med riskbedömning och råd.

När någon har blivit biten av en huggorm bör man alltså agera på följande sätt, enligt Giftinformationscentralen:

  • Ring 112.
  • Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.
  • Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.
  • Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.
  • Lämna bettstället i fred.

Foto: Freestocks

Text: Redaktionen


Svenska stridsflyg har skickats upp

2025 07 19

Svenska stridsflygplan har skickats upp i samband med en rysk drönarattack mot Ukraina.

Ryssland har på nytt riktat en massiv drönarattack mot Ukraina.

I samband med det har Polen agerat genom att skicka upp stridsflygplan för att skydda sitt luftrum – och även svenska stridsflygplan skickades upp, rapporterar Newsweek.

Skickade stridsflyg

Det rör sig om en ny massiv rysk drönar-och missilattack.

Polen uppger att de skickade upp två stridsflygplan – och bekräftar på lördagen att även två svenska stridsflyg var involverade.

– Den polska försvarsmakten berättar i ett uttalande att ett par polska och svenska stridsflygplan i tjänst i Polen skickades upp, uppger Newsweek.

Stor attack

Det är den andra gången på bara en vecka som Polen skickar upp stridsflyg i samband med ryska attacker mot Ukraina.

– Försvarsmaktens operativa ledning aktiverade alla tillgängliga styrkor och resurser, skickade upp stridsflygplan och satte markbaserade luftförsvarssystem och radarspaningssystem i högsta stridsberedskap, uppger Polens försvarsmakt.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ryssland avfyrat drönare och missiler mot regionerna Donetsk, Kirovohrad, Dnipro, Sumy, Kherson, Volyn, Zaporizjzja, Mykolaiv, Odessa och Zhytomyr.

Läs mer: Rejäl förstärkning för Ukrainas armé – från andra sidan världen

Sju döda

Ryska attacker har dödat sju och skadat 31 personer i Ukraina under de senaste 24 timmarna.

Ukrainas flygvapen säger sig ha skjutit ned 185 drönare och 23 missiler under natten efter att Ryssland avfyrat en våg av 344 drönare, 12 ballistiska missiler och 23 kryssningsmissiler, främst riktade mot frontlinjeregioner.

Bland annat Odessa

I Odessa Oblast började ett bostadshus brinna efter en drönarattack, vilket dödade en kvinna och skadade minst sex andra, däribland ett barn.

– Fienden inledde en massiv attack mot Odessa med stridsdrönare. Trots det aktiva arbetet från våra luftförsvarsstyrkor finns det skador på civil infrastruktur, uppger Odessas guvernör Oleh Kiper enligt Kyiv Independent.

Läs mer: Rysk kvinna hittad i grotta

Arkivfoto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen