Försäkringskassan har valt bank för utbetalning

2022 12 02

Alla som bor i elområde 3 och 4 och som har Swedbank kan andas ut.

Ni kommer att få pengarna direkt insatta på ert konto, rapporterar Aftonbladet.

Alla andra elkonsumenter i de berörda elområdena kommer att få en avi och behöver därmed gå till sin respektive bank för att få ta del av pengarna.

– Vi har inte använt den här typen av tjänst förut utan det här är ett nytt upplägg som ska göra nu. Eftersom det här ska gå fort så har vi bara kunnat fråga Swedbank och Danske Bank, säger Anders Sims, presstalesperson vid Försäkringskassan, till tidningen.

Fick nobben

Men från Danske Bank blev det nobben. Därmed återstod enbart Swedbank – en bank med 3,7 mijoner privatkunder.

– Där ska vi nu försöka röra oss mot ett avtal. Det är en hel del frågetecken som måste rätas ut. Swedbank behöver veta hur stora volymer det handlar om, hur information och uppgifter ska delas mellan aktörerna. Alltså hur hela modellen och processen ska se ut, säger Anders Sims.

Han tillägger att det är osäkert hur lång tid förhandlingarna med Swedbank tar, men att målbilden med utbetalningar i februari ligger kvar.

Rasade mot kontant utbetalning

Det blev stor uppståndelse under gårdagen när nyhetsbyrån TT gick ut med att många som ska ta del av elstödet skulle göra detta via avier, vilket skulle leda till att mottagarna hade behövt ta emot ersättningen i fysiska kontanter.

Bland annat reagerade S-ledaren Magdalena Anderssons som oroade sig för säkerheten om man ska behöva gå med tusentals kronor i kontanter på stan.

Tillbakavisar kontantmetod

Att svenska elkonsumenter skulle behöva få sin ersättning i fysiska sedlar slogs dock tillbaka kraftigt av socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), som pekat på att banken kan överföra pengarna till avimottagarens konto.

– Magdalena Andersson far med osanning när hon i brist på fakta eller med tveksamma avsikter skrämmer upp människor med att de kommer att tvingas ta ut tusentals kronor i kontanter när elsö det kommer i februari, framhäver hon på Instagram.

"Jobbar dygnet runt"

Ministern tillägger:

– Det är ett tufft läge nu och vi är angelägna om att människor får pengarna när de mest behöver dem. Myndigheterna och regeringen ha jobbat och jobbar dygnet runt för att få detta på plats så snabbt som bara är möjligt.

4,4 miljoner hushåll

Elstödet ska betalas ut till 4,4 miljoner hushåll och 600 000 företag i södra Sverige.

Enligt Försäkringskassan pågår ett omfattande arbete för att möjliggöra utbetalning av den ersättning som så många längtar efter.

– Sist men inte minst krävs ett säkerhetsarrangemang och effektiva kontrollsystem som undanröjer risken att pengarna hamnar i fel fickor. Först när dessa bitar faller på plats, kommer vi att kunna säga när vi är redo att betala ut pengarna, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Statsministern slår tillbaka mot Magdalena Andersson

LÄS MER: Anderson: "Ljög svenska folket rakt upp i ansiktet"

Foto: Försäkringskassan

Text: Redaktionen


JUST NU: Island öppnar för historisk förändring – inom två år

2025 07 17

Island öppnar nu för en historisk förändring.

Island är medlem av försvarsalliansen Nato.

Landet är dock inte medlem av EU. Samtal pågick under åren 2010-13 men avbröts.

Nu öppnar den isländska regeringen dock för ett historiskt beslut.

Öppnar för stor förändring

Islands utrikesminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att det finns ett tillräckligt starkt folkligt stöd för att återuppta samtal om EU-medlemskap, rapporterar Politico.

Landets EU-vänliga koalitionsregering utlovar en folkomröstning om att återuppta anslutningssamtalen med EU senast 2027. Samtalen avbröts 2013 av en högerregering, enligt tidningen.

– Jag skulle säga att det finns ett folkligt stöd för att återuppta förhandlingarna, säger Gunnarsdóttir till tidningen.

Frågan har blivit extra aktuell i och med den geopolitiska situationen i världen.

Island fruktar ett handelskrig mellan landets två största handelspartners, EU och USA. Förändringar inom Nato och det spända världsläget påverkar också.

– Det är avgörande att återuppta anslutningssamtalen med tanke på den geopolitiska situationen, menar Islands utrikesminister, enligt tidningen.

Von der Leyen besöker

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att hon ”litar på att nationen och det isländska folket beslutar att fortsätta” och att hon ”hoppas att folk säger ja”.

Uttalandet kommer inför ett besök på Island av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Island ingår redan i Schengenområdet och i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, men regeringen hoppas alltså på att återuppta samtal om att landet ska bli EU-medlem fullt ut.

En opinionsundersökning har visat att 58 procent av Islands befolkning stödjer att anslutningssamtalen ska återupptas.

Samtidigt uppger bara 45 procent att de verkligen vill att Island går med i EU. 35 procent säger nej och 20 procent är osäkra.

Frågan har också i viss mån aktualiserats på grund av Donald Trumps hot om att göra Grönland amerikanskt. Det finns dock ingenting som tyder på att Trumps syn på Island har förändrats, enligt tidningen.

Den isländska regeringen menar dock att det förändrade världsläget innebär att det skulle vara bra för Island att gå med i EU.

Text: Redaktionen


JUST NU: Land hotar att attackera – om Trump tar Grönland

2025 07 17

Ett land hotar att ingripa militärt om det uppstår en konflikt om Grönland.

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen uttryckt att han vill att Grönland ska bli amerikanskt.

Trump har inte uteslutit att använda militära medel för att få sin vilja igenom, trots att Grönland tillhör Natolandet Danmark.

Nu hotar ett tredje land att blanda sig i en eventuell konflikt – och ingripa militärt.

Hotar med militära åtgärder

Det handlar om Ryssland, vars relation till Trumpadministrationen har försämrats de senaste veckorna.

Om det uppstår en konflikt om Grönland är Ryssland redo att ingripa militärt, meddelar Rysslands ambassadör i Danmark, Vladimir Barbin, rapporterar TV2.

– I samband med en kraftig försämring av den internationella situationen, vars konsekvenser har haft en negativ inverkan på situationen i Arktis, kommer konflikten över Grönland säkerligen att ha en skadlig effekt på den regionala säkerheten, säger Vladimir Barbin i en intervju med det ryska statsmediet RIA, enligt kanalen.

Ryssland är redo att vidta ”militära åtgärder”, säger Barbin i intervjun.

– Detta kommer att kräva att Ryssland vidtar militära och tekniska åtgärder som är lämpliga i förhållande till de nya hoten, säger han.

”Omöjligt” att diskutera

Vad detta betyder mer specifikt, och vilken typ av militära åtgärder Ryssland skulle vidta, går Barbin inte in på. Men det är uppenbart att spänningen är fortsatt stor när det gäller frågan om Grönlands framtid.

Barbin säger också att det är ”omöjligt” att föra ”meningsfulla säkerhetsdiskussioner” med Danmark om Grönland, så länge läget är fortsatt spänd kring Ukrainakriget och mellan Ryssland och Nato.

Vladimir Barbin säger också att Danmark överväger att bygga en militärbas på ön för att stärka det militära skyddet, vilket han menar leder till ytterligare spänningar, rapporterar Moscow Times.

LÄS MER: Ryssland kan tvingas till desperat försäljning – ”Behöver allt”

Arktis oroar Putin

Rysslands diktator Vladimir Putin har tidigare hävdat att Nato försöker förvandla Arktis till en ”språngbräda för möjliga konflikter”, enligt tidningen.

Grönland har ett stort strategiskt värde som har ökat i takt med att isen i Arktis smälter, uppger man.

Grönland räknas idag som en autonom del av Danmark.

Donald Trump har gjort flera uttalanden om att han vill göra ön amerikansk. Han har bland annat sagt att han inte utesluter att ta över Grönland med våld.

LÄS MER: Storbanker varnar Trump

Foto: Official White House Photo by Andrea Hanks resp Jennifer Latuperisa-Andresen

Text: Redaktionen