STATSKUPPEN I TYSKLAND: Planerade att återupprätta ”Andra riket”

2022 12 07

Minst 25 personer med kopplingar till högerextremism har gripits Tyskland.

Nätverket uppges ha planerat en statskupp och kopplas till den högerextrema Reichsbürger-rörelsen.

– Gruppen, bestående av ex-militärer och högerextremister, planerade att storma parlamentsbyggnaden, den tyska riksdagen, och ta makten, rapporterar BBC med hänvisning till tyska medier.

Drygt 3 000 poliser deltog i onsdagsmorgonens insats som riktades mot olika platser i landet.

Polisen slog till mot över 130 platser i elva av Tysklands 16 delstater.

Fem av de 25 personer som har gripits är kvinnor. Resterande är män.

– Åklagare uppger att 22 tyska medborgare gripits misstänkta för "medlemskap i en terroristorganisation". Tre andra personer, inklusive en rysk medborgare, misstänks för att stödja organisationen, rapporterar The Guardian.

Razzian är en av de största polisaktioner som någonsin genomförts i Tyskland.

Vill störta regeringen

Reichsbürger-rörelsen avvisar Tysklands efterkrigskonstruktion och kräver att regeringen störtas. Rörelsen vänder sig emot västvärldens demokrati och rättssystem.

Sammanlagt anklagas 50 personer för att ha planerat att störta demokratin i Tyskland och återupprätta det tyska kejsarriket.

– Uppskattningsvis 50 män och kvinnor påstås ha ingått i den grupp som sägs ha planerat att störta den tyska regeringen och ersätta den med en ny stat efter modell av Tyskland 1871, ett imperium som kallas Andra riket, uppger BBC.

Planer på att styra Tyskland

Reichsbürger-rörelsen har länge varit under den tyska polisens uppsyn på grund av våldsamma attacker och rasistiska konspirationsteorier.

Den federala åklagarmyndigheten i Tyskland uppger att gruppen hade fastställt planer för hur de ville styra Tyskland efter statskuppen.

– Medlemmarna förstod att de bara kunde förverkliga sina mål med "militära medel och våld mot statliga företrädare", uppger myndigheten.

Enligt tyska ZDF var en tysk adelsman, som benämns som Heinrich XIII, tilltänkt som ny tysk ledare om rörelsen skulle lyckas störta regeringen.

Tv-bolaget uppger även att en politiker från det högernationalistiska partiet AFD misstänks ha varit ledare för nätverket.

Foto: M. Painam

Text: Redaktionen


JUST NU: Amerikanskt oljefält attackerat

2025 07 16

Amerikanska oljefält i norra Irak har attackerats.

En omfattande drönarattack har utförts mot anläggnignarna. Som en följd av attacken har oljeproduktionen stoppats, rapporterar Reuters.

Två oljefält– Khormala och Sarsang – har attackerats. Båda ligger i den kurdisktkontrollerade delen av Irak.

En stor brand har brutit ut vid anläggningen i Sarsang. Det finns inga uppgifter om personskador.

Attackerna ska ha utförts från områden som kontrolleras av Iranstödda miliser.

USA bekräftar

Den amerikanska ambassaden i Irak bekräftar uppgifterna.

– Ambassaden uppmanar den irakiska regeringen att "utöva sin befogenhet för att förhindra att väpnade aktörer kan genomföra liknande attacker mot platser på deras territorium”, rapporterar Newsweek.

Hotbild mot amerikanska militärer

Efter att kriget mellan Israel och den palestinska terrorgruppen Hamas eskalerat har attacker mot amerikanska trupper i Mellanöstern ökat.

Iranstödda milisgrupper i Irak ligger bakom flera av angreppen.

Israel krig i Gaza har upprepade gånger använts som ett svepskäl för att legitimera attacker mot amerikansk personal och militär. Ett dussintals robot- och drönarattacker har utförts mot amerikanska styrkor i Irak och Syrien sedan Gazakrigets start.

Skör vapenvila

Efter USA:s attack mot iranska kärnanläggningar i juni befarade omvärlden att konflikten i Mellanöstern skulle eskalera.

Men efter en mindre iransk hämndattack har en vapenvila slutits mellan USA, Israel och Iran.

Den islamistiska diktaturen är dock redo att slå tillbaka om landet attackeras igen. Det säger Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khamenei, på onsdagen.

– Om fienden upprepar sin aggression kommer svaret att bli kraftfullare än det slag som de fick erfara under tolvdagarskriget, säger han i ett uttalande.

LÄS MER: Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen


EU planerar jättehöjning – SD kräver svenskt veto

2025 07 16

EU-kommissionen vill öka unionens budget ordentligt.

Kommissionen föreslår att EU:s nya långtidsbudget ska uppgå till 1 700 miljarder euro för åren 2028–2034, rapporterar Politico som tagit del av ett utkast på förslaget.

– Siffran skulle innebära att de totala utgifterna skulle stiga till 1,23 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkoms, jämfört med dagens 1,1 procent, rapporterar tidningen.

Sverige går emot

Den svenska regeringen har kommenterat EU:s nya långtidsbudget.

Enligt uppgift vill regeringen se en smalare budget än det nuvarande förslaget. Sveriges ståndpunkt är att budgeten ska uppgå till cirka 1,0 procent av EU-ländernas BNI.   

– Budgeten måste tydligare än någonsin svara upp mot de utmaningar som medlemsländerna nu gemensamt står inför. Samtidigt är ekonomin i många av EU:s medlemsländer under press, med minimalt utrymme att finansiera en ökning av EU:s budget.

– Fokus måste ligga på omprioriteringar som ger utrymme till viktiga investeringar.

Det skriver statsminister Ulf Kristersson (M), EU-minister Jessica Rosencrantz (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en debattartikel i Di.

Sverige är inte ensamt om att höja ett varningens finger.

Flera länder – däribland Tyskland, EU:s största och mest inflytelserika ekonomi – har varnat för att utöka unionens budget i en tid då väljare i allt högre grad vänder sig till populistiska och EU-kritiska rörelser.

LÄS MER: Regeringen kan avskaffa förbud – ingen får säga nej

SD kräver svenskt veto

Sverigedemokraterna har också gett sig in i debatten.

Partiet kräver att regeringen lägger in ett veto mot budgeten om den inte gynnar svenska intressen.

– Svenska skattebetalare kommer att stå som förlorare om inte regeringen hotar med veto, skriver SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers på X.

LÄS MER: Regeringen kan avskaffa förbud – ingen får säga nej 

Foto: Betexion resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen