Skarpt krav på Ulf Kristersson – ”korrigera honom”

2023 03 30

Statsminister Ulf Kristersson (M) måste sätta ned foten och läxa upp SD-toppen Oscar Sjöstedt.

Det kräver Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, rapporterar Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är det kraftiga utspelet från den ekonomisk-politiske talespersonen i förmiddags, då Sjöstedt uttalade sig om att “plocka bort” befintliga vindkraftverk.

– Folk får psykiska problem för de får nattsömnen förstörd av ljudet. Det saboterar naturen och är dyrt, sade han bland annat.

Kräver uppläxning

Motreaktionen är minst lika kraftig.

S-ledaren beskriver Oscar Sjöstedts politik som “djupt osvensk” och någonting som skulle leda till högre elpriser och förlorade jobb.

Hon menar att det nu är upp till statsministern att agera efter SD-toppens uttalande.

– Han kommer med ren desinformation när han säger att vindkraft är dyrt. Det är fel! Det är allvarligt när en företrädare för riksdagens näst största parti sprider desinformation och jag utgår från att Ulf Kristersson korrigerar honom så att han blir tillrättavisad, säger Magdalena Andersson till SvD.

Lyfter nackdelar

I Oscar Sjöstedts uttalande vill han bland annat uppmärksamma negativa konsekvenser av vindkraft.

Exempelvis lyfter han fram att djur riskerar att skadas och att människor störs av ljudet.

Men om SD skulle få sin vilja igenom skulle klimatpolitiken backa flera decennier, anser Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

– Det enda de (Tidöpartierna, red. anm.) verkar överens om är att kärnkraft är bra. Annars har man inte någon plan. Ulf Kristersson måste ut på banan och tydliggöra, säger han till samma tidning.

"Ett kulturkrig"

Socialdemokraterna har tidigare deklarerat en storsatsning på vindkraft med målet att skapa fler jobb och sänka elpriset.

– Regeringen kan inte låta Sverige sumpa den här chansen i ett bisarrt kulturkrig om vindkraften, sade Magdalena Andersson i januari.

Nyligen har också regeringen uttalat sig i positiva ordalag om vindkraft och ser ett ökat behov av en långsiktig utbyggnad.

– Vi behöver mer överallt. Det kommer att behövas mer vindkraft. Det som är realistiskt som ny kraftproduktion är primärt vindkraft, ja, både land- och havsbaserad, om man tittar fem, tio år framåt, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) till Dagens Nyheter för ett par veckor sedan.

LÄS MER: Nytt knep – så ska man få skåningar att säga ja till vindkraft

LÄS MER: Myndighet utfärdar vindkraftsvarning

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige stoppar bistånd till diktatur

2025 07 01

Regeringen fortsätter att förändra det svenska biståndet.

Nu meddelar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) att det långsiktiga utvecklingsbiståndet till Afghanistan kommer att dras in. Sverige kommer dock fortsätta att bidra med humanitärt stöd till diktaturen, som styrs av den islamistiska talibanregimen.

– Sverige har bidragit med både utvecklingsbistånd och humanitärt stöd till Afghanistan under många år, men just nu finns begränsade möjligheter att långsiktigt fortsätta med utvecklingsbiståndet, säger Benjamin Dousa.

– Däremot ser vi ett stort behov av humanitärt stöd som Sverige kommer att fortsätta ge. Kvinnors och flickors situation i Afghanistan är fortsatt en viktig fråga för regeringen.

Det regionala utvecklingssamarbetet med Asien och Oceanien kommer också att fasas ut. Regeringen vill i stället öka handeln i regionen, meddelar Dousa.

Mer pengar till Ukraina

Omprioriteringarna i biståndsbudgeten frigör 1,7 miljarder kronor – medel som ska användas både till stöd för Ukraina och till livräddande insatser runt om i världen. 

– Stödet till Ukraina och närområdet är existentiellt för Europa. Ukraina är Sveriges främsta biståndspolitiska och utrikespolitiska prioritering, säger Benjamin Dousa.

– För att kunna stå emot ett Ryssland som inte drar sig för att beskjuta lekplatser, sjukhus, skolor och hem krävs ett ökat stöd. Ukraina slåss inte bara för sin frihet, utan även för Europas.

Inget stöd till Unwra

Trots påtryckningar från oppositionen kommer regeringen inte att återuppta stödet till Unwra – FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar.

Flera människorättsorganisationer har kritiserat den svenska hållningen. De menar att Unrwa är avgörande för nödhjälp till Gaza.

Benjamin Dousa delar inte bedömningen. Han hänvisar till att Israel har förbjudit organisationen, vilket enligt honom omöjliggör ett effektivt samarbete.

– Det blir mycket svårt och kanske till och med omöjligt för Unrwa att bedriva effektivt biståndsarbete i Gaza, har ministern sagt till SVT Nyheter.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Kalabalik i Turkiet – regimen slår till stenhårt

2025 07 01

Turkiska myndigheter har slagit till mot hundratals personer, inklusive flera oppositionspolitiker.

Flera politiska motståndare till regimen har gripits i staden Izmir, rapporterar turkiska medier. 

Bland de arresterade finns Izmirs tidigare borgmästare Tunc Soyer och den lokala ordföranden för oppositionspartiet CHP, Senol Aslanoglu.

Åklagarmyndigheten i Izmir har beordrat gripandena. Izmir styrs av Republikanska folkpartiet (CHP) – regeringspartiets AKP:s största motståndare.

”Kommer inte att vika oss”

Oppositionsledaren Senol Aslanoglu bekräftar uppgifterna i ett inlägg på X.  

– Vi kommer inte att vika oss för de som försöker tysta våra röster. I dag och imorgon kommer vi att fortsätta att försvara folkets vilja och vaka över demokratin runt om i landet, skriver han.

Flera räder mot oppositionen

Tisdagens massarresteringar är en del av en större operation i Turkiet.

CPH anklagas för utbredd korruption. I flera CPH-styrda kommuner har polisen slagit till mot oppositionella efter anklagelser om korruption.

Flera av partiets toppföredträdare har gripits, inklusive Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu.

İmamoğlu ses som en framtida presidentkandidat i Turkiet och har ofta beskrivits som president Erdogans främsta politiska rival. 

Kritiker menar att hans gripande är politiskt motiverat. Flera västländer har fördömt arresteringen och hundratusentals människor har protesterat på gatorna i Turkiet.

Erdogan: ”Oförenligt med ett demokratiskt samhälle”

President Erdogan fortsätter att rikta korruptionsanklagelser mot CPH.

– Situationen för det största oppositionspartiet – som hålls i ett järngrepp av en handfull banditer i Istanbul – är oförenligt med ett demokratiskt samhälle och hör inte hemma i turkisk politik, sade Erdogan i ett tal den 18 juni.

CPH förnekar alla anklagelser om korruption. Partiet menar att massarresteringarna är politiskt motiverade.

Foto: Ö. Avşar resp M. Reding

Text: Redaktionen