JUST NU: Förbjuden hamburgare ska säljas i Sverige
Hamburgare som förbjöds så sent som i juni har nu fått klartecken att säljas i Sverige.
“International Food Festival, den återkommande internationella matmarknaden, är på turné genom landet igen. Just nu pågår festivalen i Helsingborg.
Men mattältet Down under som bland annat säljer krokodil- och känguruburgare har stött på patrull.
Burgarna förbjöds nyligen av kommunens inspektörer när festivalen var på plats i Jönköping i slutet av förra månaden, rapporterar Jönköpings-Posten.
Anledningen var att det till exempel inte gått att fastställa att det verkligen var krokodil i köttet.
– Enligt intyget så rörde det sig om krokodilkött, men man sålde det som hamburgare med krokodil och inslag av kalv. Därför sa vi att det här är inte tillräckligt säkert för konsumenter och förbjöd dem att sälja det, säger Niclas Purfürst, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun, till lokaltidningen.
"Inget underlag överhuvudtaget"
Samma mattält har även strutskött på menyn. Inte heller dessa eller känguruburgarna fick säljas. Enligt kommunen hade företaget inte uppvisat “något underlag på övriga köttslag överhuvudtaget”.
– Så de fick inte heller säljas. Det stängdes ned helt och hållet, det här ståndet, säger Niclas Purnfürst.
Jönköping hade fått tipset från Lidköping där matmarknaden hade varit veckan innan.
Där hade inspektörerna även synpunkterna på bristen på god handhygien. Kommunen påpekade dessutom att “ingen spårbarhet inkommit för exotiska köttslag såsom känguru, struts eller krokodil”, skriver JP.
Vändningen: får grönt ljus
Följden blev att köttet fick slängas.
Efter ett stopp i Ystad har festivalen nu dragit vidare till Helsingborg.
Och där har burgarna fått grönt ljus, rapporterar SR. Kommunens inspektörer har nu kunnat verifiera varifrån köttet kommer. Klartecknet kommer efter att företaget fått ordning på dokumentationen, bekräftar Lotten Johansson, tf miljödirektör i Helsingborg.
Patrik Kjörling, ägare till Becano AB som står bakom ståndet, välkomnar beskedet. Att företaget till slut har fått rätt beskriver han som viktigt.
Han är dock kritisk till att kommunernas inspektörer varnat varandra för burgarna. Kjörling menar även att kommunernas krav på att ta fram rätt uppgifter kom med för kort varsel.
– De får stanna upp och lyssna så de får rätt information. Så där är det i ett nötskal, det spelar ingen roll om det är en hälsomyndighet eller arbetsmiljöverk, de lyssnar inte, säger Patrik Kjörling till SR.
Foto S. Dalhuisen
Text: Redaktionen