UTRIKES: 25 personer har dött i tragisk olycka

2023 07 01

En mycket allvarlig bussolycka har skett.

Tidigt på lördagen ägde en allvarlig bussolycka rum i Indien.

Närmare bestämt rör det sig om de västra delarna av landet, på en motorväg i Buldhanadistriktet i delstaten Maharashtra.

Bussföraren tappade kontrollen över fordonet då ett av däcken exploderat, vilket ledde till att bussen kraschade in i ett räcke och fattade eld.

Åtminstone 25 personer har dött i olyckan, rapporterar AP.

Fördes till sjukhus

Totalt befann sig 33 personer på bussen när olyckan skedde.

Åtta överlevande har tagits till sjukhus efter händelsen, uppger den lokala polisen.

Det ska ha rört sig om en privat resebuss som var på väg från Nagpur till Pune city.

Inte ovanligt

Olyckor i trafiken med dödlig utgång är ingen ovanlighet i Indien.

Det råder stor problematik med landets säkerhet på vägarna, och olyckor orsakas ofta av vårdslöshet, gamla fordon och undermåligt vägunderhåll.

Varje år dör drygt 110 000 människor i trafiken i landet.

Flera torterades 

På annat håll i delstaten Maharashtra har flera personer hållits som slavar och torterats efter att ha blivit anställda för att gräva brunnar.

Bhagwan Ghukse var en som lyckades fly, och berättar för BBC att de blev slagna och nerdrogade på dagarna, och fastkedjade till traktorer på nätterna.

– Jag visste att döden var oundviklig här. Men jag ville försöka fly minst en gång innan dess, säger han.

“Som slavar”

Polisen framhåller att personerna jobbade 14 timmar om dygnet med att gräva brunnarna, och att de därefter kedjades fast och utsattes för fysisk och mental tortyr.

– De hade inga toaletter, de var tvungna att göra sitt inne i brunnarna de grävde och sedan rengöra avfallet efter avslutat arbete, förklarar polisen.

Flera personer har gripits misstänkta för människohandel och misshandel.

– Vi behandlades som slavar, säger en av personerna som räddades.

Flera av dem som torterades har inte återhämtat sig mentalt och påverkas alltjämt av det som hänt.

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige stoppar bistånd till diktatur

2025 07 01

Regeringen fortsätter att förändra det svenska biståndet.

Nu meddelar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) att det långsiktiga utvecklingsbiståndet till Afghanistan kommer att dras in. Sverige kommer dock fortsätta att bidra med humanitärt stöd till diktaturen, som styrs av den islamistiska talibanregimen.

– Sverige har bidragit med både utvecklingsbistånd och humanitärt stöd till Afghanistan under många år, men just nu finns begränsade möjligheter att långsiktigt fortsätta med utvecklingsbiståndet, säger Benjamin Dousa.

– Däremot ser vi ett stort behov av humanitärt stöd som Sverige kommer att fortsätta ge. Kvinnors och flickors situation i Afghanistan är fortsatt en viktig fråga för regeringen.

Det regionala utvecklingssamarbetet med Asien och Oceanien kommer också att fasas ut. Regeringen vill i stället öka handeln i regionen, meddelar Dousa.

Mer pengar till Ukraina

Omprioriteringarna i biståndsbudgeten frigör 1,7 miljarder kronor – medel som ska användas både till stöd för Ukraina och till livräddande insatser runt om i världen. 

– Stödet till Ukraina och närområdet är existentiellt för Europa. Ukraina är Sveriges främsta biståndspolitiska och utrikespolitiska prioritering, säger Benjamin Dousa.

– För att kunna stå emot ett Ryssland som inte drar sig för att beskjuta lekplatser, sjukhus, skolor och hem krävs ett ökat stöd. Ukraina slåss inte bara för sin frihet, utan även för Europas.

Inget stöd till Unwra

Trots påtryckningar från oppositionen kommer regeringen inte att återuppta stödet till Unwra – FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar.

Flera människorättsorganisationer har kritiserat den svenska hållningen. De menar att Unrwa är avgörande för nödhjälp till Gaza.

Benjamin Dousa delar inte bedömningen. Han hänvisar till att Israel har förbjudit organisationen, vilket enligt honom omöjliggör ett effektivt samarbete.

– Det blir mycket svårt och kanske till och med omöjligt för Unrwa att bedriva effektivt biståndsarbete i Gaza, har ministern sagt till SVT Nyheter.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Kalabalik i Turkiet – regimen slår till stenhårt

2025 07 01

Turkiska myndigheter har slagit till mot hundratals personer, inklusive flera oppositionspolitiker.

Flera politiska motståndare till regimen har gripits i staden Izmir, rapporterar turkiska medier. 

Bland de arresterade finns Izmirs tidigare borgmästare Tunc Soyer och den lokala ordföranden för oppositionspartiet CHP, Senol Aslanoglu.

Åklagarmyndigheten i Izmir har beordrat gripandena. Izmir styrs av Republikanska folkpartiet (CHP) – regeringspartiets AKP:s största motståndare.

”Kommer inte att vika oss”

Oppositionsledaren Senol Aslanoglu bekräftar uppgifterna i ett inlägg på X.  

– Vi kommer inte att vika oss för de som försöker tysta våra röster. I dag och imorgon kommer vi att fortsätta att försvara folkets vilja och vaka över demokratin runt om i landet, skriver han.

Flera räder mot oppositionen

Tisdagens massarresteringar är en del av en större operation i Turkiet.

CPH anklagas för utbredd korruption. I flera CPH-styrda kommuner har polisen slagit till mot oppositionella efter anklagelser om korruption.

Flera av partiets toppföredträdare har gripits, inklusive Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu.

İmamoğlu ses som en framtida presidentkandidat i Turkiet och har ofta beskrivits som president Erdogans främsta politiska rival. 

Kritiker menar att hans gripande är politiskt motiverat. Flera västländer har fördömt arresteringen och hundratusentals människor har protesterat på gatorna i Turkiet.

Erdogan: ”Oförenligt med ett demokratiskt samhälle”

President Erdogan fortsätter att rikta korruptionsanklagelser mot CPH.

– Situationen för det största oppositionspartiet – som hålls i ett järngrepp av en handfull banditer i Istanbul – är oförenligt med ett demokratiskt samhälle och hör inte hemma i turkisk politik, sade Erdogan i ett tal den 18 juni.

CPH förnekar alla anklagelser om korruption. Partiet menar att massarresteringarna är politiskt motiverade.

Foto: Ö. Avşar resp M. Reding

Text: Redaktionen