EUROPA: Massiv flygstrejk nära

2023 07 11

Över 12 000 flygningar i Europa riskerar att försenas eller ställas in helt med kort varsel.

Detta på grund av strejkhot från flygledare vid Eurocontrol, som kontrollerar den europeiska flygtrafiken, rapporterar Sky News och The Times.

Dåliga lönevillkor och arbetstider samt underbemanning gör att en storstrejk nu ligger mycket nära till hands.

– 20 till 30 procent av alla flyg skulle åtminstone bli försenade, uppger en källa till brittisk media.

– Det är ett mycket stort antal.

"Extremt förödande"

Över 33 000 flyg är sedan tidigare inbokade de kommande två månaderna.

En strejk skulle bli “massiv och extremt förödande”, framhåller en uppgiftslämnare från ett av de berörda flygbolagen.

– Vi ser ingen annan väg framåt, skriver fackförbundet Union Syndicale Bruxelles i ett brev till sina chefer.

"En förvarning"

Några specifika datum för när en strejk kan bryta ut har inte angetts. Det kan ske när som helst under en sexmånadersperiod.

– Detta är en förvarning, säger en talesperson för Eurocontrol till Sky News.

Strejkhotet kommer kort efter att Ryanair nyligen deklarerat att man ställde in 900 resor i juni på grund av flygledningsstrejker i Frankrike.

Populära resmål drabbas

Flera populära resedestinationer skulle påverkas om flygledningen gör verklighet av strejkhotet. 

Det gäller bland annat Barcelona, Budapest, Aten, Marseille, Bryssel och inte minst den för svenskar extremt välbesökta staden London.

– London har länge varit en favorit hos svenskarna och staden har mycket för alla, sevärdheter, shopping och mat, beskriver exempelvis internetresebyrån Supersavertravel i ett pressmeddelande.

Sverige: ingen uppdatering

På måndagskvällen hade varken svenska Luftfartsverket, LVF, eller Swedavia fått någon uppdatering om förhandlingarna mellan fackförbunden och arbetsgivarna.

– Det vi kan göra hos oss är att försöka förutspå förseningarna och jobba med vår schemaläggning. Vår största utmaning blir schemaläggning, och en utmaning för vår kund Swedavia, säger Daniel Ackermann från Luftfartsverket till TV4 Nyheterna.

– Vi som flygplatshållare i Sverige påverkas av sent inkommande trafik från olika europeiska hubbar. Då blir det olika typer av följdförseningar för våra flyg som ska utrikes, säger Swedavias pressansvarig Peter Wärring till samma kanal.

Foto: R. Parmly

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige stoppar bistånd till diktatur

2025 07 01

Regeringen fortsätter att förändra det svenska biståndet.

Nu meddelar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) att det långsiktiga utvecklingsbiståndet till Afghanistan kommer att dras in. Sverige kommer dock fortsätta att bidra med humanitärt stöd till diktaturen, som styrs av den islamistiska talibanregimen.

– Sverige har bidragit med både utvecklingsbistånd och humanitärt stöd till Afghanistan under många år, men just nu finns begränsade möjligheter att långsiktigt fortsätta med utvecklingsbiståndet, säger Benjamin Dousa.

– Däremot ser vi ett stort behov av humanitärt stöd som Sverige kommer att fortsätta ge. Kvinnors och flickors situation i Afghanistan är fortsatt en viktig fråga för regeringen.

Det regionala utvecklingssamarbetet med Asien och Oceanien kommer också att fasas ut. Regeringen vill i stället öka handeln i regionen, meddelar Dousa.

Mer pengar till Ukraina

Omprioriteringarna i biståndsbudgeten frigör 1,7 miljarder kronor – medel som ska användas både till stöd för Ukraina och till livräddande insatser runt om i världen. 

– Stödet till Ukraina och närområdet är existentiellt för Europa. Ukraina är Sveriges främsta biståndspolitiska och utrikespolitiska prioritering, säger Benjamin Dousa.

– För att kunna stå emot ett Ryssland som inte drar sig för att beskjuta lekplatser, sjukhus, skolor och hem krävs ett ökat stöd. Ukraina slåss inte bara för sin frihet, utan även för Europas.

Inget stöd till Unwra

Trots påtryckningar från oppositionen kommer regeringen inte att återuppta stödet till Unwra – FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar.

Flera människorättsorganisationer har kritiserat den svenska hållningen. De menar att Unrwa är avgörande för nödhjälp till Gaza.

Benjamin Dousa delar inte bedömningen. Han hänvisar till att Israel har förbjudit organisationen, vilket enligt honom omöjliggör ett effektivt samarbete.

– Det blir mycket svårt och kanske till och med omöjligt för Unrwa att bedriva effektivt biståndsarbete i Gaza, har ministern sagt till SVT Nyheter.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Anstormning till Jula – aldrig hänt tidigare

2025 07 01

Kunder flockas till Julas butiker som aldrig förr.

Lågpriskedjan går bättre än någonsin.

Enligt Julas vd Johan Sjöhagra har kedjan aldrig sålt mer än nu.

– Jula har haft en mycket stark start på året. Vi slår försäljningsrekord och ligger nära en kvarts miljard över föregående år. Försäljningen går för högtryck, säger han.

Här är produkterna alla vill ha   

Enligt Jula finns det flera förklaringar till den stora framgången.

Bland annat har kedjan noterat en stark efterfrågan inom trädgård och utemiljö. Produkter som gräsklippare, trimmers och robotgräsklippare har ökat kraftigt i försäljning.

Dessutom har e-handeln fått ett uppsving. Försäljningen online har ökat med 16 procent jämfört med föregående år.

– Vi jobbar hela tiden aktivt med prissättning för att ge våra kunder bästa möjliga erbjudanden. Vårt lågpriskoncept håller och det märks att kunderna uppskattar det, säger Johan Sjöhagra.

Flera nya butiker

Efter succébeskedet planerar Jula att expandera.

Under 2025 kommer kedjan öppna tio nya varuhus, varav sju under hösten. 

De kommande åren fortsätter expansionen. Fram till 2030 planerar Jula att öppna 100 nya varuhus i Sverige, Norge, Finland och Polen.

– Vi har hållit på länge, vi är en trygg leverantör med lång erfarenhet och ett tydligt fokus på lågpris. Det är en modell som fungerar, och som kunderna uppskattar. Nu skalar vi upp detta ytterligare, säger Karl-Johan Blank, ägare Jula Holdingkoncernen.

LÄS MER: Rusning efter svenska succén – “Kan sälja hur mycket som helst”

Nordens största lager

Jula investerar även i befintliga lokaler.

Kedjan stora autolager, som i dag är Nordens största, ska bli ännu större. Ytan ska öka från cirka 180 000 kvadratmeter till omkring 226 000 kvadratmeter.

– Lager och logistik är centralt i vårt lågpriserbjudande till våra kunder. Så har det varit ända sedan vi packade ordrar i ladugården på Jultorp i början av 1980-talet, säger Karl-Johan Blank.

LÄS MER: Fullständig mardröm för Coop – “En flopp” 

Foto: Jula

Text: Redaktionen