IDAG TISDAG: SMHI lovar högsommarvärme i tre län

2023 08 08

Stormen Hans är seglivad och dröjer sig kvar.

Regnovädret slog till med stor kraft mot Sverige under slutet av helgen och påverkade privatpersoner, samhälle och infrastruktur hårt under måndagen.

Idag tisdag är det dessutom utfärdat röd varning – den högsta varningsnivån – i Västergötland, Värmland, Närke, Halland och Småland.

SMHI: "Vi blir blåsta"

Men mitt i ovädret finns det områden i Sverige som kan få njuta av några timmar med riktig högsommarvärme idag.

Varmluft är på väg in strax norr om Östergötland.

– Vi blir lite grann blåsta på den, säger SMHI:s meteorolog Magnus Nilsson Sangrud till Sveriges Radio om de områden som befinner sig strax söder om den inkommande varma luften.

Kan bli 25 grader

I stället är det tre län i de nordliga delarna av Sverige som kan få riktigt höga temperaturer idag på uppemot 25 grader under middagen.

– I Norra Norrlands kustland väntas högsommarvärme, framhåller Meteorologen Katarina Andersson i ett uttalande på SMHI:s hemsida.

Följande län omfattas av glädjeprognosen:

- Västernorrland

- Västerbotten

- Norrbotten

Det inkluderar bland annat städer som Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik.

"Skurar följer"

Men glädjen blir emellertid inte långvarig.

– Hack i häl på det varma följer dock ett stråk av skurar med åskinslag som under eftermiddagen letar sig in över södra Norrland och når norra Norrland till kvällen, meddelar Katarina Andersson.

VMA och stormstyrka

När det gäller stormen Hans lär det dröja ett par dagar till innan det vänder i resten av landet.

I Åre har det på morgonen gått ut ett VMA om översvämning i Susabäcken vilket medfört att stora mängder vatten forsar genom byn.

Och nere i Skåne väntas vindbyarna nå mellan 18-23 meter per sekund – vid kusten i nordvästra Skåne kan vindbyarna nå stormstyrka.

– Tyvärr är vi inte riktigt klara utan lågtrycket ligger kvar även under onsdagen. Det kommer vara ostadigt och de här tråkiga temperaturerna för att vara mitt i sommaren. Det är först från torsdag eller kanske framför allt från fredag som det kommer att vända lite, säger Magnus Nilsson Sangrud till SR.

Text: Redaktionen


FÖRSVARET VARNAR: Jätteprojekt kan hota Sveriges säkerhet

2025 04 28

Stora mängder sällsynta jordartsmetaller har identifierats i Kirunaområdet i norra Sverige.

Det meddelade LKAB i januari 2023. Enligt det statliga bolaget finns det mer än två miljoner ton oxider av sällsynta jordartsmetaller i marken.

Ett enormt fynd för Sverige.

Metallerna är en extremt viktig resurs världen över eftersom de används i modern teknik – bland annat för att tillverka elbilar, vindturbiner och elektronik.

–  Det här är goda nyheter inte bara för LKAB, regionen och för svenskarna utan även för Europa och för klimatet. Det är den största kända fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i vår del av världen och skulle kunna bli en betydande byggsten för att få fram de kritiska råmaterial som är helt avgörande för att möjliggöra den gröna omställningen, sade Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB, när fyndet offentliggjordes.

Varnar: Hotar Sverige säkerhet

Det stora fyndet i norra Sverige kommer dock med en baksida. 

Försvarsmakten varnar för att resurserna kan vara ett potentiellt hot mot Sveriges säkerhet. Den snabba taken av nyetablerade företag och gruvor kan utgöra ett hot, enligt Claes Christensson, underättelse- och säkerhetschef Norra militärregionen. 

– Svenska tillgångar till naturresurser och naturresurser generellt har historiskt varit en orsak till konflikter, säger han till SVT Nyheter.

Snabbspår för gruvbrytningen

Tillståndsprocessen för utvinningen av metallerna har påskyndats av EU. I slutet av mars förkortades processen från tio år till drygt två år.

Tempot oroar det svenska försvaret.

– Den gröna omställningen och det tempot som den har just nu kan innebära ett potentiellt säkerhetshot för Försvarsmakten eller för svenska intressen, säger Claes Christensson till tv-kanalen. 

Militärchefen pekar ut flera hotbilder. Han nämner bland annat inresande arbetskraft till Sverige.

– Ryssland använder det som en hybridaktivitet för att genomföra främmande underrättelseinhämtning genom ombud, säger Christensson och tillägger:

– En annan del i omställningen gäller etablering av företag. Det är bra, men vi måste veta vilka företag som etablerar sig och vad som är deras syfte.

Fakta: Sällsynta jordartsmetaller

- Sällsynta jordartsmetaller är en grupp bestående av 17 metalliska grundämnen, av vilka flera besitter speciella konduktiva (förmåga att leda elektricitet och värme) och magnetiska egenskaper. Fyra av dessa – praseodym, dysprosium, terbium och neodym – anses särskilt viktiga.

- Namnet till trots är metallerna inte ”sällsynta”, utan ungefär lika vanligt förekommande i jordskorpan som exempelvis bly och tenn. Vad som däremot i någon mån är ”sällsynt” är fyndigheter med låga uranhalter där de ekonomiskt viktigaste metallerna finns i tillräckligt hög koncentration för att det ska vara lönsamt att bryta dem.

- Experter bedömer trots detta att de ekonomiskt lönsamma fyndigheterna kan möta världens behov i över hundra år. Det är alltså inte bristen på fyndigheter som oroar, utan snarare Kinas kontroll över värdekedjan.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Foto: Amanda Sehlstedt resp Bezav Mahmod Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Kvinna säljer bullar – får fängelse

2025 04 28

En kvinna döms till fängelse för att ha sålt bullar som hon själv har bakat.

Kvinnan, som är hemmahörande i Överkalix, har sålt bullar och smörgåstårtor via sociala medier.

Försäljningen har fått kommunen att reagera. Vid flera tillfällen har kvinnan uppmanats att stoppa verksamheten. Detta eftersom hennes verksamhet inte har registrerats och köket inte är godkänt för försäljning.

Kommun har tidigare beslutat att ge kvinnan vite. Nu omvandlar hovrätten för övre Norrland vitet till fängelse i sex veckor, rapporterar P4 Norrbotten.   

– Det stämmer. Vitena som dömts ut tidigare och som fastställdes av domstol omvandlas till ett fängelsestraff om sex veckor, säger åklagare Kristin Andersson till radiokanalen.

Enligt kommunen har kvinnan fortsatt att sälja sina bakverk, trots flera påtryckningar.

– Det visar att man inte följer myndighetsbuden om att upphöra med att släppa ut livsmedel. Det finns föreläggande från kommunen om att hon inte får släppa ut livsmedel på marknaden på det sätt som hon har gjort. Därför är det rimligt att vitena omvandlas, säger Kristin Andersson.

”Delar inte bedömningen”

Kvinnans advokat, Frida Larsson, anser att fängelsestraffet är orimligt.

– Min klient är nedslagen av hovrättens beslut. Hon delar inte bedömningen att det hon gjort motiverar ett fängelsestraff. Hon kan inte heller förstå hur hon ska klara av att avtjäna ett fängelsestraff, säger Larsson till P4 Norrbotten.

Fakta: Det här är ett livsmedelsföretag

- Ett livsmedelsföretag producerar, bearbetar eller distribuerar mat och finns inom hela kedjan från primärproducent, exempelvis  fiskare och lantbruk, till en restaurang eller en butik. Även dricksvatten och snus räknas till livsmedel. Företaget kan vara privat eller offentligt och drivas med eller utan vinstintresse.

- För att räknas som livsmedelsföretag ska verksamheten ske regelbundet och inte enbart vid enstaka tillfällen. Det ska även finnas en viss organisation till exempel med anställd personal eller att vissa utrymmen ställs i ordning för verksamheten. Även mängden livsmedel som hanteras har betydelse.

- Alla livsmedelsföretag ska registreras eller godkännas av en kontrollmyndighet för att kunna kontrolleras, exempelvis syftar kontrollen till att klargöra om verksamheten använder säkra livsmedel. Kontrollmyndigheter är kommuner, Länsstyrelsen och Livsmedelsverket.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: Tarmtott

Text: Redaktionen