Tidigare riksbankschefen svarar på kritiken

2024 01 11

Riksbanken har kritiserats för att man lämnade styrräntan på en unik låg nivå under en längre period.

Mellan åren 2015 – 2019 hade Sverige minusränta.

Beslutet fattades under den före detta riksbankschefen Stefan Ingves ledning.

I dag ligger styrräntan på 4,0 procent.

Kritiken har haglat mot Sveriges centralbank. Många bedömare och experter anser att Riksbanken höll räntan på en låg nivå under en för lång tid, vilket ökade hushållens skulder.

– När Riksbanken införde minusräntan 2015 tog skuldtillväxten fart. Hushållens skulder i Sverige i förhållande till inkomst är i dag dubbelt så höga som i Tyskland och mer än 70 procentenheter högre än i USA.

Det skrev nationalekonomerna Fredrik NG Andersson och Lars Jonung i SvD i samband med att minusräntan upphörde.

Kritik har även lyfts mot att Riksbanken var sena med att höja räntan när inflationen tickade uppåt.

För flera hushåll har de senaste årens höjningar kommit som en chock. Många menar att Riksbanken inte förvarnat om hur snabbt räntan skulle komma att höjas.

Stefan Ingves svarar

Nu svarar Sveriges före detta riksbankschef på kritiken.

I en intervju med Di framhåller Stefan Ingves att han skulle fattat samma beslut i dag som 2015 när minusräntan infördes.  

På frågan om han ångrar beslutet, svarar han:

– Nej. Vi fick faktiskt upp inflationen på det sätt som vi önskade. Sen kunde vi inte förutspå en pandemi. Precis vid den tidpunkten när det kändes som att nu är det nog på väg att bli som vanligt igen dök pandemin upp. Då förstod vi att nu har vi bytt tillstånd i den ekonomiska världen.

Hänvisar till pandemin

Stefan Ingves talar om pandemin som en exceptionell händelse.

Han framhåller att hela ”världsekonomin stängdes ner” när covid-19 lamslog världen, och att det är lätt att glömma bort att agerandet från regeringar och centralbanker medförde att man undvek problem i finanssektorn.

– Även om den höga inflationen inte var önskvärd, tillägger han.

Stefan Ingves håller inte med om att  Riksbanken var senfärdiga med att förvarna om hur snabbt räntan skulle komma att höjas.

Han framhåller att det var svårt att under hösten 2021 fullt genomskåda vad som pågick.

– Det var det ena. Det andra är att penningpolitik ofta rör sig långsammare än vad man medialt hävdar. Det innebär att om man är ett kvartal efter i någon mening, eller något halvår, det kan man hantera efteråt, säger Ingves till Di.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


JUST NU: Anstormning till Jula – aldrig hänt tidigare

2025 07 01

Kunder flockas till Julas butiker som aldrig förr.

Lågpriskedjan går bättre än någonsin.

Enligt Julas vd Johan Sjöhagra har kedjan aldrig sålt mer än nu.

– Jula har haft en mycket stark start på året. Vi slår försäljningsrekord och ligger nära en kvarts miljard över föregående år. Försäljningen går för högtryck, säger han.

Här är produkterna alla vill ha   

Enligt Jula finns det flera förklaringar till den stora framgången.

Bland annat har kedjan noterat en stark efterfrågan inom trädgård och utemiljö. Produkter som gräsklippare, trimmers och robotgräsklippare har ökat kraftigt i försäljning.

Dessutom har e-handeln fått ett uppsving. Försäljningen online har ökat med 16 procent jämfört med föregående år.

– Vi jobbar hela tiden aktivt med prissättning för att ge våra kunder bästa möjliga erbjudanden. Vårt lågpriskoncept håller och det märks att kunderna uppskattar det, säger Johan Sjöhagra.

Flera nya butiker

Efter succébeskedet planerar Jula att expandera.

Under 2025 kommer kedjan öppna tio nya varuhus, varav sju under hösten. 

De kommande åren fortsätter expansionen. Fram till 2030 planerar Jula att öppna 100 nya varuhus i Sverige, Norge, Finland och Polen.

– Vi har hållit på länge, vi är en trygg leverantör med lång erfarenhet och ett tydligt fokus på lågpris. Det är en modell som fungerar, och som kunderna uppskattar. Nu skalar vi upp detta ytterligare, säger Karl-Johan Blank, ägare Jula Holdingkoncernen.

LÄS MER: Rusning efter svenska succén – “Kan sälja hur mycket som helst”

Nordens största lager

Jula investerar även i befintliga lokaler.

Kedjan stora autolager, som i dag är Nordens största, ska bli ännu större. Ytan ska öka från cirka 180 000 kvadratmeter till omkring 226 000 kvadratmeter.

– Lager och logistik är centralt i vårt lågpriserbjudande till våra kunder. Så har det varit ända sedan vi packade ordrar i ladugården på Jultorp i början av 1980-talet, säger Karl-Johan Blank.

LÄS MER: Fullständig mardröm för Coop – “En flopp” 

Foto: Jula

Text: Redaktionen


JUST NU: Bandidos kraftsamlar – kan attackeras av ny fiende

2025 07 01

Bandidos framstår som “den mest expansiva och brottsaktiva mc-klubben i Sverige”.

Det konstaterar Acta publica i en ny rapport om den kriminella mc-miljön i Norden.

Utvecklingen som pågår just nu kan leda till “stora förändringar”, menar researchföretaget.

I synnerhet är det Bandidos snabba expandering och nyrekrytering som bedöms kunna få lokala konflikter att eskalera till angelägenheter för hela Sverige.

– Det finns flera regionala spänningar som snabbt kan växa till nationella oroshärdar om Bandidos fortsätter sin offensiva strategi, framhåller Acta Publica.

"Har hög förmåga"

Enligt rapporten sker Bandidos rekryteringar via supportergruppen X-team, som ska ha varit inblandade i utpressningar och grova narkotikabrott som berör “hela Bandidos-sfären”.

Mc-klubben har dessutom börjat etablera sig på mindre orter som Gotland och Borlänge.

– Detta aggressiva expansionsmönster riskerar att skapa lokala och regionala konflikter, särskilt eftersom Bandidos i Sverige enligt polisen bedöms ha hög förmåga att planera och genomföra avancerade brottsupplägg som ofta inkluderar våld, framhålls vidare i kartläggningen

Ny motståndare

Bandidos historiska rival är Hells Angels.

Enligt uppgifter från polisen är det dock det kriminella nätverket Foxtrot som är mc-klubbens nya fiende, åtminstone i Stockholm.

– I ett PM från polisens insatsledning nämns att Foxtrot bedöms som en trolig aktör i konflikten mot Bandidos. Det anges även att Bandidos "rustar för motstånd mot antagonister", vilket antyder att klubben är medveten om hotet och förbereder sig, skriver Acta Publica.

Kan förbjudas

I både Finland och Danmark pågår en rättslig process om att förbjuda Bandidos.

Även i Sverige arbetar regeringen och SD med en ny lag som ska kunna döma människor för samröre med gängkriminella. Ett lagförslag väntas läggas fram, men som kan bli verklighet först efter nästa riksdagsval.

– Om så blir fallet torde Bandidos få svårt att undvika att sorteras inom den grupp som kriminaliseras, har Acta Publica tidigare förklarat.

Även Hells Angels "betydande säkerhetsrisk"

Bandidos MC finns på nio orter i Sverige: Stockholm, Karlstad, Vänersborg, Skara, Kungälv, Göteborg, Växjö, Höör och Helsingborg.

Även Hells Angels har kartlagts i Acta Publicas rapport. Där bedöms rekryteringen vara mer restriktiv.

– Sammantaget kan Hells Angels situation beskrivas som en paradox: på ytan är klubben stabil och försiktig i sin rekrytering, men under den finns en betydande närvaro av grov brottslighet och potentiella konflikter.

– Det gör att Hells Angels fortsätter att vara en betydande säkerhetsrisk, både ur ett lokalt perspektiv och i ett större mc-kollektivt sammanhang.

Hells Angels finns i Luleå, Uppsala, Stockholm, Eskilstuna, Karlstad, Göteborg, Helsingborg, Hässleholm och Malmö.

Foto: Joe Mabel respektive Matt McGee 

Text: Redaktionen