Majoritet av partierna öppna för att införa vaccinpass i Sverige

2021 09 09

En klar majoritet av partierna säger ja till att införa vaccinpass i Sverige eller är positiva till att granska hur vaccinpass kan införas.

Bara Vänsterpartiet säger nej enligt en enkät som SVT genomfört.

Land efter land i Europa har infört olika varianter av vaccinpass för att uppnå följande:

🔸 Minska smittspridningen

🔸 Få fart på näringslivet igen

🔸 Öppna upp kultur, bio, teater, konserter, idrott, resor med mera för publik och besökare

🔸 Öka vaccinationstäckningen

🔸 Minska risken för nya mutationer

Och en granskning av SVT visar nu att de flesta partierna i Sverige är positiva till att införa vaccinpass eller är positiva till att titta närmare på hur de ska kunna införas.

▪Moderaterna

– Det är rimligt att man återfår sin frihet efter att ha tagit sina vaccinationer, säger M:S talesperson Camilla Waltersson Grönvall (M) till SVT. M vill att det ska kunna användas både på restauranger och evenemang.

▪Liberalerna

L vill att det ska kunna användas både på restauranger och evenemang.

▪Kristdemokraterna

Är generellt positiva men inte på restauranger utan bara vid större evenemang. 

▪Centern

C är öppna för vaccinpass men markerar återhållsamhet och betonar att det utgör ett stort ingrepp i människors frihet att kräva giltiga pass för att kunna röra sig i offentliga lokaler. 

▪Socialdemokraterna

S har tidigare meddelat att man är öppen för att titta på covidpass.

– Vi har ju från regeringens sida tidigare sagt att när det gäller stora evenemang så är det inte omöjligt att vi skulle behöva de här covidbevisen, säger socialminister Lena Hallengren till SR.

▪Miljöpartiet

Ingår i S-MP-regeringen och står därmed bakom regeringens besked att se över möjligheten till covidpass. I SVT:s enkät uppgav dock MP att partiet inte tagit ställning i frågan.

▪Vänsterpartiet

Är det enda partiet som säger blankt nej till vaccinpass. 

– Det är lätt att säga vi vill ha covidpass överallt, men det måste ju också finnas någon slags fakta att utgå ifrån. Och vi tycker inte riktigt att vi har den, säger V:s talesperson Karin Rågsjö till SVT..

▪Sverigedemokraterna

SD uppger till SVT att partiet inte tagit ställning ännu.

Innebär inte tvång

SVT rapporterar att flera av partierna betonar att det inte skulle handla om någon lag om att alla aktörer måste införa vaccinpass. I stället handlar det om att möjliggöra för olika aktörer att välja hur de vill göra.

– Det här ska ju snarare vara en frivillighet och en möjlighet, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

ANALYS
Redan i augusti gav jag prognosen om att vaccinpass kommer att införas i Sverige. Däremot tar det uppenbart mycket längre tid att komma fram till ett beslut vilket dessvärre karaktäriserar Sveriges agerande i en rad frågor under hela pandemin. Samtidigt är hela 81 % av väljarna positiva till att införa någon form av vaccinpass men i sociala medier ägnar sig som vanligt en liten icke-representativt grupp personer åt hatkampanj mot såväl vaccinet som vaccinpass,

Vem håller i styråran

Testningen, åtgärder inom äldreomsorgen, folksamlingsbegränsningen, munskydden med mera har införts långt efter att många andra länder har agerat. Regeringen fick även kritik av den oberoende Coronakommissionen för sin senfärdighet och man är nu återigen mycket sent ute med coronapassen.

Man får känslan av att det inte finns någon som håller i styråran.

Foto: E-hälsomyndigheten

[yop_poll id="596"]

Nytt förbud för folk som kör för fort – införs överallt

2025 07 17

Nya körkortsregler är på gång i Sverige och övriga EU.

Den som åker fast för fortkörning i sådana hastigheter att körkortet ryker får bara körförbud i det aktuella landet där brottet sker.

Nu ska det ändras.

EU är överens om att förbudet ska gälla överallt i alla medlemsländer, uppger tyska Adac, Europas största motororganisation.

Även vid rattfylleri

Den nya regeln ska gälla för körkort som dras in i minst tre månader. Förutom fortkörning ska åtgärden även kunna vidtas vid rattfylleri som leder till indraget körkort.

– Sådana körförbud gäller för närvarande endast i det land där trafikförseelsen inträffade, förklarar Adac.

Konkret innebär det att om en svensk medborgare skulle köra för fort i exempelvis Italien och få indraget körkort får personen fortfarande köra bil i Sverige.

Det är nämligen Transportstyrelsens ansvar.

– I framtiden kommer körförbud att gälla över gränserna i alla EU-länder, erfar den tyska motororganisationen.

LÄS MER: Många bilägare får oväntad faktura – betala inte

Välkomnar beskedet

Enligt Adac har ett formellt utkast nu antagits av EU. 

Det förväntas dock ta minst tre år innan direktivet implementeras i samtliga medlemsländer.

Den tyska motorjätten välkomnar beskedet. 

– En EU-omfattande påverkan på körkörtsåtgärder bidrar till att öka trafiksäkerheten, säger Berndt Gstatter, expert på internationell rätt vid Adaccs juridiska avdelning, i ett uttalande.

– Det faktum att allvarliga förseelser inte längre kommer att förbli ostraffade i hemlandet kan ha en trafikutbildande effekt.

LÄS MER: Ny åldersgräns för körkort inför i Sverige

Kan återkallas av nio skäl

I Sverige finns nio punkter som Transportstyrelsen kan hänvisa till för att återkalla ditt körkort.

Vanligast är att köra mellan 31 och 40 kilometer i timmen för fort, vilket dock enbart leder till körförbud i två månader. Om fortkörningen är allvarligare kan tiden dock förlängas.

Upprepade trafikbrott kan också leda till återkallat körkort även om brotten är av mindre förseelser.

När vi beslutar om spärrtid gör vi alltid en helhetsbedömning i det enskilda ärendet. Vi utgår från praxis som innebär att vi också väger in både omständigheterna kring brottet och vissa personliga förhållanden som exempelvis behov av körkort i arbete, framhåller Transportstyrelsen.

LÄS MER: Biljätte stänger stor fabrik efter 64 år

Foto: Trafikverket

Text: Redaktionen


Ryssland attackerar fabrik – tillhör Natoland

2025 07 17

Ryssland har attackerat en polsk fabrik.

Fabriken ligger mitt i centrum i den ukrainska staden Vinnytsia och drivs av Barlinek Group, som har huvudkontor i polska Kielce.

Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski bekräftar attacken.

– Anläggningschefen sade precis till mig att det var avsiktligt, framhäver ministern på X.

"Närmar sig gränsen"

Attacken ägde rum natten mot onsdag.

Andrii Sybhia, Ukrainas utrikesminister, kallar attacken mot fabriken för “ännu en barbarisk attack” från Ryssland, rapporterar Newsweek.

– Putins kriminella närmar sig våra gränser, tillägger Radoslaw Sikorski.

Mot infrastrukturen

Anfallet ska ha genomförts med drönare. Två civila industrianläggningar och fyra bostadshus i Vinnytsia har attackerats och orsakat “storskaliga bränder”, uppger ukrainska myndigheter.

Enligt Polen har två personer fått “allvarliga brännskador”. Enligt lokala tjänstemän är det ännu fler.

Rysslands attacker mot Ukrainas infrastruktur har flera gånger fått Polen att sätta stridsflygplan i luften.

Så skedde exempelvis förra veckan efter ett massivt anfall mot flera ukrainska städer, även i västra delen av landet.

Varning, på grund av attacken av den Ryska federationen som genomför anfall mot mål i Ukraina har polska och allierade flyg satts in i vårt luftrum, uppgav den polska försvarsmakten i ett uttalande vid tillfället.

LÄS MER: Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

Riktar in sig på staden

Även Natolandet Rumänien har återkommande skickat upp stridsflyg på grund av oro över att attackerna skulle sprida sig till Natos territorium.

Igår sattes flera flyg i beredskap, även om de inte lyfte, rapporterar Newsweek.

Enligt Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj har Ryssland riktat in sig på Vinnytsia med “tunga” attacker på grund av all energiinfrastruktur som finns i landet.

– Ryssland ändrar inte sin strategi, och för att effektivt motverka denna terror behöver vi en systematisk förstärkning av försvaret, säger presidenten enligt tidningen.

LÄS MER: Larm från Ryssland – 28 procent av en hel bransch kan gå under

Arkivfoto:

Text: Redaktionen