Enorm efterfrågan – behöver anställa 320 000 nya arbetare

2024 02 07

En växande bransch vädjar till regeringen om att möta stora behov av ny arbetskraft.

Sverige lider av en stor och konstant kompetensbrist.

Det visar återigen en ny rapport från arbetsgivarorganisationen TechSverige som syftar på situationen i just techbranschen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Man konstaterar att det råder stor brist på personal med rätt kunskaper – och att behovet av ny personal fortsätter att öka.

Behöver 320 000 nya medarbetare

Enligt rapporten behövs 18 000 techspecialister per år fram till 2028.

Dessutom behövs 320 000 nya yrkesverksamma med “digital spetskompetens” senast år 2030, menar TechSverige.

– Digital spetskompetens är bredare än gruppen techarbetate, säger Ana Adric, författare till rapporten, och syftar bland annat på att det behövs projektledare, digitala kommunikatörer och verksamhetsutvecklare.

Beklagar minskad skärmtid

Nyligen gick regeringen ut med nya skolsatsningar där det exempelvis ingick tydliga direktiv om minskad skärmtid.

Det beklagar TechSverige, som vädjar till regeringen att istället anta strategier som lockar ungdomar till att utbilda sig och arbeta inom tech. Man vill se åtgärder redan i grundskolan.

– Vi har ett starkt behov av kunskap inom it och programmering. Men vi behöver också se till att barnen kan navigera den digitala världen med verktyg som källkritik och säkerhetstänk, säger Ana Adric.

"Behöver göra mer"

Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige, instämmer i uppmaningen till regeringen.

Det behövs en kraftsamling.

– Många länder har satt höga mål och jobbar målinriktat med att få fler människor att intressera sig för och utbilda sig inom tech. Vi gör mycket även i Sverige, men mer behöver göras, säger Åsa Zetterberg i ett pressutskick.

Helt avgörande

Enligt branschorganisationen är god tillgång till techkompetens helt avgörande för Sveriges framtid.

– Det är en förutsättning för hela näringslivets konkurrenskraft och för att skapa tillväxt, klara välfärden och klimatomställningen, säger Åsa Zetterberg.

– Behovet av specialister inom tech växer, vilket skapar många möjligheter för alla dem som intresserar sig för tech.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Flera kärnkraftverk i Europa har akutstängt

2025 07 04

Kärnkraftsoperatörer på flera platser i Europa tvingas till akuta åtgärder.

Reaktorer i minst två europeiska länder har abrupt behövt stängas av.

Det handlar bland annat om det schweiziska kärnkraftverket Beznau som delvis kopplats bort från elnätet. En reaktor har stängts helt medan en annan körs på 50 procent kapacitet, rapporterar ansedda The New York Times.

Även två reaktorer vid kärnkraftverket Golfech i södra Frankrike har stängt med kort varsel. Där handlar det om två reaktorer.

Aldrig hänt

Anledningen till den plötsliga nedstängningen är den rekordhöga värmebölja som just nu sköljer över stora delar av Europa.

Värmen har fått vattnet som kärnkraftverken använder för kylning att värmas upp, vilket gör att reaktorerna inte kan vara i bruk.

– Det är första gången som anläggningen har varit tvungen att stängas på grund av vattentemperaturen, säger en talesperson för Schweiz energidepartement, enligt NYT.

Hotar djurlivet

En bidragande faktor till att besluten om nedstängning fattats är för att skydda flora och fauna, bland annat i floden Aare.

När det uppvärmda vattnet släpps ut i den redan överhettade floden skulle det hota djurlivet.

– Många växter och djur är känsliga för termisk förorening, vilket uppstår när mänsklig aktivitet förändrar temperaturen i naturliga vattendrag, som floder, förklarar den amerikanska tidningen.

– Varmare vatten innehåller mindre syre och blir mer mottagligt för algblomning. När kraftverk plötsligt sätts igång eller stängs av kan fiskar dö av de plötsliga temperaturförändringarna.

LÄS MER: Jättesmäll för svensk vindkraft

UD varnar svenskar

Temperaturerna har i dagarna nått över 40 grader på flera delar av kontinenten, enligt Euronews.

I Portugal uppnåddes exempelvis nytt värmerekord på 46,6 grader. Även i Spanien har nya rekordtemperaturer uppmätts.

På Kreta och i Turkiet har värmen även bidragit till omfattande skogsbränder. Hundratals brandmän har satts in för att bekämpa bränderna.

Svenska UD har gått ut med varning till resenärer på grund av väderförändringen.

Från och med lördag 28 juni och i minst fyra dagar väntas en kraftig värmebölja slå till över stora delar av landet. På sina håll kommer temperaturerna att överstiga 40 grader. Kontrollera att din mobil fungerar om du skulle behöva ringa nödtelefonnumret 112, framhåller UD.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Hushållen riskerar plötslig prissmäll

2025 07 04

Efter en längre period med stigande matpriser noterades ett trendbrott i juni.

Livsmedelspriserna sjönk med 0,2 procent – den största minskningen sedan april 2023.

– En riktig sommarpresent för konsumenterna. Sänkningen drivs av lägre priser på kaffe, frukt och bär, säger jämförelsesajten Matpriskollens vd Ulf Mazur i ett uttalande.

Men glädjen riskerar att bli kortvarig.

Nu varnar Europeiska centralbanken (ECB) för en ny prissmäll.

Enligt ECB-ledamoten Frank Elderson kan den pågående värmeböljan i Europa leda till högre matpriser.

Elderson hänvisar till sommaren 2022, som var ovanligt varm i delar av Europa.

– Den ovanligt varma sommaren 2022 ledde till att matprisinflationen ökade med mellan 0,4 och 0,9 procentenheter, vilket påtagligt påverkade Tysklands BNP-tillväxt, säger han till Bloomberg.

Nu befarar Elderson en liknande prisutveckling i matbutikerna.

”Extrema och utmanande förhållanden”

Värmeböljor och torkor väntas bli ännu vanligare i framtiden på grund av klimatförändringarna. Det kommer i sin tur leda till minskade skördar, vilket kan driva upp livsmedelspriserna.

Matjätten Axfood, som bland annat äger Willys, Hemköp och City Gross, har flaggat för att stigande temperaturer kommer att påverka prissättningen.

– Extrema och utmanande väderförhållanden till följd av den globala uppvärmningen är en allt större utmaning för livsmedelsproduktionen. Det kan bli svårare att få tag i vissa varor vilket kan resultera i försäljningspåverkande prishöjningar, framhöll Axfood i sin årsrapport för 2023. 

LÄS MER: Coop sätter stopp – för många kunder vill ha samma sak

Två produkter pekas ut

Att klimatförändringarna påverkar matpriserna syns redan i dag.

Kaffe och apelsiner är två exempel på produkter som ökat i pris på grund av ett varmare klimat.

– Ett tydligt exempel på att klimatförändringarna ger effekt i svenska konsumenternas kundkorgar är kaffet som ju ökat stort i pris. Där kaffebönan odlas har ökad temperatur och ojämn nederbörd gjort att skörden minskat, skriver Världsnaturfonden, WFF.

– Samma problem ser vi på apelsiner. Det här är en utmaning som vi kommer se mer av framöver i takt med de globala temperaturökningarna.

LÄS MER: Ica-butik vädjar till kunder – ofräscht beteende i affären

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen