ANALYS: SD kommer att få stor makt – trots L:s panikåtgärder

2021 03 24

Liberalerna tar till panikåtgärder inför söndagens avgörande omröstning om SD.

Bakgrund

I vanliga fall formas Sveriges höst- och vårbudget av regeringen i en mycket ordnad process som följer det finanspolitiska ramverket. Grundprincipen är att fatta beslut om en sammanhållen helhetsbudget och poängen är att plus och minus skall gå ihop och att hela budgeten ska vara en väl genomtänkt helhet.

DN rapporterade dock i helgen om att Nyamko Sabuni (L) sänt ut ett internt brev i L:s medlemsapp där hon argumenterar för att de sedvanliga strikta budgetreglerna från 1990-talet är överspelade och att man istället ska arbeta i finansutskottet med att ”utforma politiken efter de majoritetsförhållanden som inom olika områden råder i riksdagen”.

Nyamkos poäng tycks var att signalera till L-ombud som är negativa till M-KD-SD-linjen att den ekonomiska politiken kommer att vara mindre beroende av SD och att man istället emellanåt kan göra upp med Centern, S, MP eller V.

Liberalernas partiledning på hal is

Men att överge principen om att förhandla och besluta om budgeten som en helhet och istället sikta på hoppande majoriteter är direkt olämpligt – alldeles oavsett vilken färg regeringen har. Orsaken är att hoppande majoriteter lär ha lätt att enas om utgifter men svårt att enas om finansieringen och resultatet blir då budgetunderskott. Det är ju därför Sverige har det finanspolitiska ramverket vilket tjänat oss mycket väl.

Att offra en ansvarsfull budgetprocess för att övertyga osäkra L-partiombud om att rösta ja till M-KD-SD-linjen är både desperat och ogenomtänkt. Det indikerar att L tror att man kan säga ja till en M-KD-L-regering med stöd av SD men att SD ska hållas på många armlängders avstånd och helt enkelt inte få mycket att säga till om.

Med tanke på att SD ligger på 20% i Ipsos idag och L på 3% så är detta en naiv inställning som inte är förankrat i verkligheten och troligen tror inte L-ledningen själva på den inställningen – och vad ännu viktigare är så lär inte väljarna tro på det heller.

Min bedömning

En M-KD-regering kommer att samarbeta nära med SD och förutsatt att det fungerar är min bedömning snarast att M-KD i framtiden kommer att säga ja till att SD även tar steget in i regeringen– precis som skett i Norge och Finland med Fremskrittspartiet och Sannfinländarna. Svaga minoritetsregeringar som dessutom siktar på att besluta den ekonomiska politiken med hoppande majoriteter är aldrig bra – oavsett färg på regeringen.

Och partiledningar som försöker använda orealistiska argument är inte heller bra och det går dessutom emot ett av Nyamkos mest kända adelsmärken – nämligen att vara rak och frank och säga som det är.

L skulle absolut vara en slags motpol till SD i en M-KD-L-regering som har SD som stödparti och L kan även vara garant för ett begränsat antal liberala ståndpunkter om media, EU och rättspolitik. Men SD kommer i kraft av sin storlek att få igenom mycket mer politik än L. Och M-KD har ju även samsyn med SD i en rad frågor.

Det vore mycket effektivare  - och ärligare - av Liberalernas partiledning att framhålla att L kan vara en garant för så mycket liberal politik som möjligt i ett M-KD-L-SD-styre. Men att uppge att man kan offra en ansvarsfull budgetpolitik för att signalera att ett 20%-parti, vars stöd är ett absolut krav för att bilda regering, inte ska få så mycket att säga till om är totalt orealistiskt.

[forminator_poll id="2231"]

JUST NU: Massiv attack – Natoland skickar upp stridsflyg

2025 07 09

Polen skickar upp stridsflyg mot gränsen till Ukraina.

Anledningen är ett kraftigt anfall från Ryssland under natten till onsdagen.

Den ryska militären genomför en “massiv attack med missiler och drönare” mot flera ukrainska städer. Även städer i Ukrainas västra regioner, hundratals kilometer från frontlinjen, har attackerats i natt, enligt Kyiv Independent.

Anfallet har fått Polen att blixtagera.

– Varning, på grund av attacken av den Ryska federationen som genomför anfall mot mål i Ukraina har polska och allierade flyg satts in i vårt luftrum, bekräftar den polska försvarsmakten i ett uttalande.

"Högsta beredskapsnivå"

Det rapporteras även om explosioner i Kyiv, enligt journalister på plats.

Huvudstadens borgmästare Vitali Klitschko bekräftar att ryska drönare attackerat stadens centrum och att luftförsvaret aktiverats.

Ukraina flygvapen meddelar också att “dussintals ryska attackdrönare och ballistiska missiler riktade in sig på Ukrainas västra regioner”.

– I enlighet med gällande procedurer har alla tillgängliga styrkor och resurser under den operativa befälhavaren för de polska väpnade styrkorna aktiverats, meddelar den polska militären.

– Beredskapsflyg har lyft, och markbaserade luftförsvars- och radarövervakningssystem har nått högsta beredskapsnivå, tillägger Natomedlemmen.

"Redo att agera omedelbart"

Polen understryker att “underställda styrka och resurser förblir fullt redo för omedelbart agerande”.

Åtgärderna ämnar att säkerställa säkerheten i de områden som gränsar till de ukrainska regioner som är under attack.

Det massiva ryska anfallet sker bara timmar efter att USA:s president Donald Trump ilsknat till ordentligt på Rysslands diktator Vladimir Putin.

– Vi får en massa bullshit kastad mot oss av Putin, om ni vill veta sanningen, sade Trump igår enligt AFP och syftade på att diktatorn bara låtsas gå USA till mötes.

Ryska svaret: "Ska ta tillbaka vårt land"

I dagarna meddelade Trump även att USA återupptar vapenleveranser till Ukraina, vilka delvis stoppades förra veckan.

Under natten har Ryssland svarat. Dmitrij Medvedev, tidigare president i Ryssland och numera vice ordförande i ryska säkerhetsrådet, hånar den amerikanska presidenten.

Amerikanen svänger återigen fram och tillbaka på sin politiska favoritgunga, skriver han på Telegram och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta att sträva efter målen för den särskilda militära operationen. Vi kommer att ta tillbaka vårt land. Vi ska arbeta mot seger.

Arkvifoto: G. Croisiaux

Text: Redaktionen


Många äldre får pengar på kontot – ”överraskning” från Pensionsmyndigheten

2025 07 09

Många pensionärer får ett, för gruppen oväntat, tillskott i hushållskassan.

Tusentals äldre i Sverige missar att ta ut sin premiepension.

Av det skälet har Pensionsmyndigheten nu skickat ut brev till omkring 15 000 pensionärer om att de har rätt till sina pengar, som många inte ens känner till.

Omkring hälften har sedan dess börjat ta ut sin premiepension, rapporterar SR.

– Det är vi väldigt glada för och de har ökat sin pension med nästan 2 200 kronor per månad. Det är totalt sett cirka 17 miljoner som är utbetalda per månad, säger Anette Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten, till radion.

"Inte haft en susning"

Pengarna kommer som en överraskning för många.

– Jag har inte haft en susning kring det här. Det är helt nytt för mig, säger exempelvis Kurre Hansson, ordförande i PRO Stockholm, till SR.

Premiepensionen räknas som en del av den allmänna pensionen. Den placeras antingen på egen hand eller automatiskt i sjunde AP-fonden.

Men det krävs att personen som ska ta ut pengarna själv ansöker om det vid pensionsåldern, vilket tusentals inte har gjort trots påminnelser.

Kan ha upplevts krångligt

Enligt Anette Pettersson Westerberg kan en förklaring till att många missat skulle kunna vara det tidigare systemet med två myndigheter – Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten.

Det kan ha upplevts krångligare än vad det är idag när det enbart är Pensionsmyndigheten som har ansvar för frågan.

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “Avståndet aldrig varit mindre”

Då kan den tas ut

Premiepensionen kan ta tidigast tas ut tre år före riktåldern, som är 67 år för personer födda efter 1963.

Du kan enbart ta ut din premiepension som ett månadsbelopp. Den kan inte tas ut som en klumpsumma, förklarar Pensionsmyndigheten.

När man går i pension får man göra valet att ha kvar premiepensionen i fondförsäkring eller flytta till traditionell försäkring.

Väljer du att flytta till traditionell försäkring säljs dina fonder och kapitalet flyttas till Pensionsmyndigheten som tar över förvaltningen, framhåller myndigheten.

Foto: M. Aurelius

Text: Redaktionen