BÄSTA KNEPET: Så får du de godaste jordgubbarna

2025 07 03

Under sommaren är jordgubbar ett givet inslag i många svenska hem.

De röda bären passar perfekt till både frukost, lunch och efterrätter.

Men hur får man den bästa smakupplevelsen?

Enligt proffskocken Markiz Taintons finns det ett enkelt knep som både förhöjer smaken på jordgubbarna och får dem att hålla sig fräscha längre.    

– Lägg jordgubbarna på en bricka så de inte nuddar varandra, då kan du samtidigt ta bort de jordgubbar som inte är fina, säger hon till Aftonbladet.

– Ställ sedan in dem i kylen, fortsätter kocken.

Vid servering är det viktigt att ta ut bären från kylen minst en timme innan de ska ätas. Detta eftersom kalla jordgubbar inte smakar så mycket.

Delar bedömningen 

Livsmedelsföretaget Mathem går ut med ett liknande tips.

– Jordgubbar är en färskvara och bör därför förvaras i kylen om de inte ska ätas direkt. Ta fram dem en stund innan det är dags för servering så att de hinner bli rumstempererade, framhåller företaget.

”Doppa i vinäger”

Mathem har också ett annat knep för att hålla jordgubbarna fräscha riktigt länge.

Enligt företaget ökar bärens hållbarheten avsevärt om de doppas i vinäger.

–  Låt de ”hela och rena” osnoppade jordgubbarna få sig ett dopp i en lösning gjord på 1 del vitvinsvinäger och 10 delar vatten (exempelvis 2 msk vitvinsvinäger och 3 dl vatten). Låt bären försiktigt rinna av i ett durkslag (skölj inte av dem) och lägg dem sedan med lite mellanrum på en ren kökshandduk eller hushållspapper på en tallrik, skriver Mathem om metoden.

Efter vinägerkuren bör jordgubbarna placeras i kylen.

– Vinägerblandningen tar bort eventuella mögelsporer och gör att jordgubbarna kan hålla i upp till två veckor i kylen, framhåller livsmedelsföretaget.

LÄS MER: Skarp uppmaning till alla som köper jordgubbar – tänk på två saker

Foto: Lizziet5 resp Jhenning

Text: Redaktionen


JUST NU: Flera kärnkraftverk i Europa har akutstängt

2025 07 04

Kärnkraftsoperatörer på flera platser i Europa tvingas till akuta åtgärder.

Reaktorer i minst två europeiska länder har abrupt behövt stängas av.

Det handlar bland annat om det schweiziska kärnkraftverket Beznau som delvis kopplats bort från elnätet. En reaktor har stängts helt medan en annan körs på 50 procent kapacitet, rapporterar ansedda The New York Times.

Även två reaktorer vid kärnkraftverket Golfech i södra Frankrike har stängt med kort varsel. Där handlar det om två reaktorer.

Aldrig hänt

Anledningen till den plötsliga nedstängningen är den rekordhöga värmebölja som just nu sköljer över stora delar av Europa.

Värmen har fått vattnet som kärnkraftverken använder för kylning att värmas upp, vilket gör att reaktorerna inte kan vara i bruk.

– Det är första gången som anläggningen har varit tvungen att stängas på grund av vattentemperaturen, säger en talesperson för Schweiz energidepartement, enligt NYT.

Hotar djurlivet

En bidragande faktor till att besluten om nedstängning fattats är för att skydda flora och fauna, bland annat i floden Aare.

När det uppvärmda vattnet släpps ut i den redan överhettade floden skulle det hota djurlivet.

– Många växter och djur är känsliga för termisk förorening, vilket uppstår när mänsklig aktivitet förändrar temperaturen i naturliga vattendrag, som floder, förklarar den amerikanska tidningen.

– Varmare vatten innehåller mindre syre och blir mer mottagligt för algblomning. När kraftverk plötsligt sätts igång eller stängs av kan fiskar dö av de plötsliga temperaturförändringarna.

LÄS MER: Jättesmäll för svensk vindkraft

UD varnar svenskar

Temperaturerna har i dagarna nått över 40 grader på flera delar av kontinenten, enligt Euronews.

I Portugal uppnåddes exempelvis nytt värmerekord på 46,6 grader. Även i Spanien har nya rekordtemperaturer uppmätts.

På Kreta och i Turkiet har värmen även bidragit till omfattande skogsbränder. Hundratals brandmän har satts in för att bekämpa bränderna.

Svenska UD har gått ut med varning till resenärer på grund av väderförändringen.

Från och med lördag 28 juni och i minst fyra dagar väntas en kraftig värmebölja slå till över stora delar av landet. På sina håll kommer temperaturerna att överstiga 40 grader. Kontrollera att din mobil fungerar om du skulle behöva ringa nödtelefonnumret 112, framhåller UD.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Hushållen riskerar plötslig prissmäll

2025 07 04

Efter en längre period med stigande matpriser noterades ett trendbrott i juni.

Livsmedelspriserna sjönk med 0,2 procent – den största minskningen sedan april 2023.

– En riktig sommarpresent för konsumenterna. Sänkningen drivs av lägre priser på kaffe, frukt och bär, säger jämförelsesajten Matpriskollens vd Ulf Mazur i ett uttalande.

Men glädjen riskerar att bli kortvarig.

Nu varnar Europeiska centralbanken (ECB) för en ny prissmäll.

Enligt ECB-ledamoten Frank Elderson kan den pågående värmeböljan i Europa leda till högre matpriser.

Elderson hänvisar till sommaren 2022, som var ovanligt varm i delar av Europa.

– Den ovanligt varma sommaren 2022 ledde till att matprisinflationen ökade med mellan 0,4 och 0,9 procentenheter, vilket påtagligt påverkade Tysklands BNP-tillväxt, säger han till Bloomberg.

Nu befarar Elderson en liknande prisutveckling i matbutikerna.

”Extrema och utmanande förhållanden”

Värmeböljor och torkor väntas bli ännu vanligare i framtiden på grund av klimatförändringarna. Det kommer i sin tur leda till minskade skördar, vilket kan driva upp livsmedelspriserna.

Matjätten Axfood, som bland annat äger Willys, Hemköp och City Gross, har flaggat för att stigande temperaturer kommer att påverka prissättningen.

– Extrema och utmanande väderförhållanden till följd av den globala uppvärmningen är en allt större utmaning för livsmedelsproduktionen. Det kan bli svårare att få tag i vissa varor vilket kan resultera i försäljningspåverkande prishöjningar, framhöll Axfood i sin årsrapport för 2023. 

LÄS MER: Coop sätter stopp – för många kunder vill ha samma sak

Två produkter pekas ut

Att klimatförändringarna påverkar matpriserna syns redan i dag.

Kaffe och apelsiner är två exempel på produkter som ökat i pris på grund av ett varmare klimat.

– Ett tydligt exempel på att klimatförändringarna ger effekt i svenska konsumenternas kundkorgar är kaffet som ju ökat stort i pris. Där kaffebönan odlas har ökad temperatur och ojämn nederbörd gjort att skörden minskat, skriver Världsnaturfonden, WFF.

– Samma problem ser vi på apelsiner. Det här är en utmaning som vi kommer se mer av framöver i takt med de globala temperaturökningarna.

LÄS MER: Ica-butik vädjar till kunder – ofräscht beteende i affären

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen