”Brist i hela Europa” – stort larm om populärt livsmedel
2025 11 04
Köttindustrins stora problem fortsätter.
Under årets första månader har det rapporterats flitigt om bristen på kött i matbutiker. Den svenska nötköttsproduktionen minskade exempelvis med 15 procent under det första kvartalet i år, jämfört med föregående år.
Nu ser situationen ut att förvärras ytterligare. Antalet kor har minskat till rekordlåga nivåer och köttindustrin förutspår fortsatt stigande priser, rapporterar DN.
– Det är brist i hela Europa och det går inte ens att importera för att täcka upp. Det är en paradox: priserna är allt högre, men företagen försvinner, säger Jordbruksverkets analytiker Åsa Lannhard Öberg till tidningen.
”Kommer ta åratal”
Att vända utvecklingen kommer att ta tid.
Antalet dikor – det vill säga kor som föder upp kalvar – fortsätter att minska i Sverige och övriga Europa.
Även det totala antalet nötkreatur sjunker.
I dag har Sverige färre än 1,4 miljoner nötdjur – den lägsta noteringen sedan mätningarna inleddes 1886, enligt intresseföreningen Sveriges nötköttsproducenter.
Kommer bli dyrare
Den akuta köttbristen kommer leda till ännu dyrare priser i matbutiker. Det fastslår kobonden Henrik Lander, som är ordförande för Sveriges nötköttsproducenter.
– Vi tappar både kött och öppna landskap och priserna kommer att fortsätta uppåt, säger han till DN.
LÄS MER: Stor skillnad mellan matbutikerna – här handlar de prismedvetna
”Behöver vänja oss”
Ulf Mazur, vd och grundare av jämförelsesajten Matpriskollen, har kallat bristen på nötkött för ”alarmerande”.
– Att vara köttbonde är ett slitsamt och ansvarsfullt arbete, men framför allt är det svårt att få lån och finansiering för att satsa på djurhållning, eftersom det innebär stora risker och stora investeringar. Ofta behöver gården skalas upp i storlek för att kunna nå lönsamhet och investeringar på 15 miljoner är inte ovanligt, sade Ulf Mazur i början av oktober.
– Jag tror också att det behövs mer långsiktiga åtaganden mellan parterna i branschen så att fler vågar satsa på nötköttsproduktion. Vi konsumenter kommer behöva vänja oss vid högre priser om vi ska ha några som vill jobba med att säkerställa tillgång på svenskt kött i både goda tider och i krisberedskap, tillade experten.
LÄS OCKSÅ: Priskollaps nära – folkkär produkt kan störtdyka i pris
Foto: E. Soares
Text: Redaktionen


